Najpopularniejszy nawóz, który wzmocni rośliny w twoim ogrodzie
Nawożenie mineralne dostarcza glebie niezbędne składniki pokarmowe - łatwo przyswajalne i szybko dające pożądany efekt w postaci bujnego wzrostu liści i pędów. Najczęściej używanym nawozem azotowym jest saletra amonowa. Sprawdźmy, jaki jest jej skład i działanie, a także jak wygląda prawidłowe nawożenie.
13.03.2019 | aktual.: 14.03.2019 19:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Charakterystyka i stosowanie
Saletra amonowa (NH4NO3) to nietoksyczny nawóz, który zawiera 32 proc. azotu – 16 proc. w formie amonowej i 16 proc. w formie saletrzanej (azotanowej). Stanowią go białe i beżowe granule o wielkości od 2 mm do 5 mm. Granule są wytrzymałe i twarde, co skutkuje odpornością na kruszenie oraz brakiem skłonności do zbrylania. Nawóz można bezpiecznie transportować, przechowywać i dawkować. Saletra azotowa może także zawierać wypełniacze w postaci mączki dolomitowej z udziałem wapnia i magnezu.
Saletrę stosuje się w uprawach przydomowych, a także na większą, profesjonalną skalę. Doskonale sprawdzi się na wszystkich rodzajach gleby, przyczyniając się do poprawy jakości plonów i atrakcyjnego wyglądu ogrodu. Możliwe jest wzbogacanie nawozem kompostu, stosując do 4 kg saletry amonowej na 1 m3 przetwarzanego materiału.
Saletra azotowa – jak stosować?
Nawożenie saletrą amonową możliwe jest w okresie przedsiewnym, jak i w czasie wegetacji roślin. Główny składnik - azot - z łatwością przemieszcza się w glebie i szybko jest wymywany. Pamiętajmy, by nie stosować nawozu azotowego jesienią, gdyż może to opóźnić przygotowania roślin do zimy i zmniejszyć ich mrozoodporność. Nawóz zawiera wolno działający azot w formie amonowej oraz szybko działający, w formie azotanowej. Należy go dokładnie wymieszać z glebą.
Dawkowanie saletry amonowej
- Warzywa nawozimy intensywnie. Brak azotu szczególnie wpływa na ziemniaki, buraki ćwikłowe oraz marchew. Saletra azotowa może być stosowana aż do połowy wegetacji roślin, w odstępach trzytygodniowych. Nawóz rozpuszczony w wodzie wylewa się w rowki wokół roślin. Oto jak go stosować:
- marchewka, ogórek i pietruszka – do 4,5 kg na 100 m2,
- pomidor i kapusta – do 3 kg na 100 m2,
- groch i rzodkiewka – do 1,5 kg na 100 m2,
- kalafior - do 7,5 kg na 100 m2,
- por – do 6 kg na 100 m2.
- Krzewy i drzewka owocowe można nawozić nawozami mineralnymi w tym samym czasie, w jakim stosowane są nawozy organiczne. Nawożenie uzależnione jest od żyzności gleby oraz wieku drzewek i krzewów i wysokości plonów. Nawożenie azotowe może wynosić do 3 kg nawozu na 100 m2 i stosowane jest wczesną wiosną. Po okresie kwitnienia stosuje się nawóz dolistnie (skład: 40 g saletry azotowej, 60 g mocznika, 60 g siarczanu potasu oraz 400 g nawozu fosforowego, superfosfatu na 10 litrów roztworu). Opryskiwanie roślin i jednoczesne zastosowanie środków ochrony roślin umożliwi skuteczne zwalczanie chorób i szkodników.
- Nawóz do trawnika - ok.30 g na m2 trawnika. Korzystne działanie nawozu znajdzie swoje odzwierciedlenie w soczystej zieleni trawy i intensywnym wzroście. Rozpuszczenie nawozu w wodzie zapobiegnie uszkodzeniom darni, co jest możliwe, jeśli saletra azotowa zostanie pozostawiona w zbytnio skoncentrowanej dawce. Roczne dawkowanie czystego azotu N na trawnik nie powinno przekroczyć 2,5 kg na 100 m2 przy zachowaniu proporcji: zawartość azotu 4:1(fosfor P):3 (potas K).
Jeśli nastąpi przenawożenie roślin nawozem azotowym, może wystąpić szereg objawów chorób:
- nadmierny wzrost, kosztem kwiatów,
- kwiaty zbyt małe lub zdeformowane,
- pozbawione soczystości, wodniste liście,
- podatność na szkodniki i grzyby.
Metodą na zwalczenie skutków niewłaściwego nawożenia jest powstrzymanie nawożenia azotowego oraz zastosowanie potasu oraz fosforu.
Nawożenie roślin powinno odbywać się w masce przeciwpyłowej i w ochronnych okularach. Po skończonej pracy zaleca się dokładne umycie rąk. W przypadku podrażnienia oczu oraz skóry, należy przemyć miejsca kontaktu z saletrą amonową dużą ilością wody. W razie braku poprawy konieczne jest zasięgnięcie pomocy medycznej. Nawóz powinien być przechowywany w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Przechowywanie i transport
Popularny nawóz jest szeroko dostępny w punktach sprzedaży. Granule pakowane są w różnego typu opakowania – do pudełek kartonowych, worków polietylenowych oraz worków polipropylenowych, tzw. elastycznych kontenerów, mieszczącychnawet 500 kg nawozu. Saletra azotowa wymaga suchego i chłodnego miejsca przechowywania. Konieczne jest jej odizolowanie od materiałów palnych i związków chemicznych mogących wejść w reakcję z nawozem.
Umieszczenie nawozu na otwartej przestrzeni może zakończyć się jego zniszczeniem. Saletra azotowa nie jest odporna na czynniki atmosferyczne. Nawóz można przewozić dowolnym środkiem transportu z dbałością o jego szczelność i czystość. Saletra amonowa zaliczana jest do towarów niebezpiecznych i podlega przepisom ADR.