Najczęstsze błędy przy sprzątaniu kuchni
Klamki, pokrętła, uchwyty
Czyszcząc kuchnię, często przecieramy blaty, rzadziej ścianę nad nimi oraz fronty szafek, ale praktycznie wcale nie myjemy uchwytów. Racjonalnie myśląc, powinniśmy właśnie te ostatnie utrzymywać w jak największej czystości, wręcz starać się je regularnie dezynfekować. To właśnie na klamkach, pokrętłach kuchenki, uchwytach szafek, zmywarki, lodówki, piekarnika, opiekacza i mikrofalówki znajduje się siedlisko zarazków. Dotykamy ich brudnymi rękoma, umaczanymi w różnych produktach używanych w trakcie gotowania, dokładając za każdym razem następną warstwę ułatwiającą rozmnażanie się bakterii. Z badań prowadzonych przez naukowców zajmujących się kontrolą jakości żywności wynika, że na uchwytach i pokrętłach kuchennych znajduje się wiele rodzajów bakterii chorobotwórczych, a wśród nich E. coli i Listeria.