Najczęstsze błędy przy sprzątaniu kuchni
Można wyliczyć kilka błędów powszechnie popełnianych podczas czyszczenia kuchni. Pomijane miejsca są siedliskiem groźnych bakterii i namnażającego się brudu, ponadto niedomyte mogą stać się przyczyną uszkodzeń sprzętów AGD. Warto poznać najczęstsze gafy, aby ich uniknąć i uchronić siebie i rodzinę przed problemami zdrowotnymi. Zwłaszcza gdy w domu są małe dzieci, warto mieć na względzie dbałość o higienę nie tylko miejsc oczywistych, ale również tych, o których na co dzień nie myślimy. Sprawdź, czy tobie też zdarza się zapomnieć o istotnych etapach sprzątania kuchni.
Czyszcząc kuchnię, często przecieramy blaty, rzadziej ścianę nad nimi oraz fronty szafek, ale praktycznie wcale nie myjemy uchwytów. Racjonalnie myśląc, powinniśmy właśnie te ostatnie utrzymywać w jak największej czystości, wręcz starać się je regularnie dezynfekować. To właśnie na klamkach, pokrętłach kuchenki, uchwytach szafek, zmywarki, lodówki, piekarnika, opiekacza i mikrofalówki znajduje się siedlisko zarazków. Dotykamy ich brudnymi rękoma, umaczanymi w różnych produktach używanych w trakcie gotowania, dokładając za każdym razem następną warstwę ułatwiającą rozmnażanie się bakterii. Z badań prowadzonych przez naukowców zajmujących się kontrolą jakości żywności wynika, że na uchwytach i pokrętłach kuchennych znajduje się wiele rodzajów bakterii chorobotwórczych, a wśród nich E. coli i Listeria.
Zlew
Choć zlewozmywak myjemy częściej niż uchwyty, jak wynika z badań mikrobiologa Charlesa Gerba z University of Arizona w Tuscon, robimy to i tak zdecydowanie zbyt rzadko. Naukowiec stwierdził, że na dnie zlewu znajduje się więcej bakterii E. coli niż w toalecie. Z tego względu zlew należy myć często, najlepiej po każdym dniu gotowania. Wystarczy wyszorować go wodą z płynem do zmywania, mydłem lub środkiem dezynfekującym używanym do czyszczenia ceramiki sanitarnej w łazience. Trzeba tylko sprawdzić, czy stosowany preparat nadaje się do użycia w zlewie. Nie każdy materiał, z którego są produkowane zlewozmywaki, można poddawać działaniu środków chemicznych.
Gąbki i ścierki
Siedliskiem bakterii są zmywaki, gąbki i ścierki używane w kuchni. Stosujemy je zbyt długo i zbyt rzadko wymieniamy na nowe. Jeśli chcemy uniknąć częstych zakupów, warto korzystać ze zmywaków, które nadają się do prania w pralce lub gotowania. Najlepiej jest jednak regularnie wymieniać je na nowe, ponieważ gromadzące się na gąbkach i ścierkach fragmenty żywności szybko stają się pożywką dla bakterii. Aby zachować należytą higienę w kuchni, dobrze jest też częściej korzystać z ręczników papierowych. Bardzo praktyczne są również jednorazowe ściereczki nasączone płynem myjącym.
Ekspres do kawy
Ekspres do kawy, mimo że jego instrukcja obsługi zawiera wskazówki dotyczące częstotliwości i sposobu czyszczenia, zazwyczaj czyszczony nie jest. Nawet jeśli uda nam się przeprowadzić konserwację, i tak odbywa się to sporadycznie. Co jakiś czas powinniśmy przelać przez ekspres wodę z octem lub sodą oczyszczoną, aby rozpuścić zalegające w instalacji złogi. Po takim przepuszczeniu roztworu użyjmy samej wody i dopiero zaparzmy kawę. Okaże się, że taki napój ma zupełnie inny, lepszy smak.
Kosz na śmieci
Miejscami rzadko mytymi, a sprzyjającymi rozwojowi bakterii, są kosze na śmieci. Co najmniej raz w tygodniu powinno się umyć śmietnik detergentem. Choć wydaje się, że wszystkie odpadki zamknięte w plastikowym worku nie mają kontaktu ze ściankami pojemnika, nie jest to do końca prawda. Często drobne fragmenty skórek warzyw wypadają poza worek lub sok z owoców wypływa przez niewielkie dziurki w plastiku. To doskonała pożywka dla zarazków.
Noże
Noże mikserów, blenderów i rozdrabniaczy do odpadków w zlewie, choć przecierane i myte z zewnątrz, pod spodem gromadzą liczne drobiny pokarmowe, które ulegają rozkładowi. Dlatego konieczne jest ich dokładne mycie. Nie jest to proste, ponieważ nie ma do nich swobodnego dostępu. Poleca się zatem w urządzeniach o dużej mocy zastosować kostki lodu lub skórki z cytrusów. W trakcie ich mielenia noże się oczyszczają. Wszystko trzeba potem przepłukać wodą z octem.
Piekarnik
W piekarniku tłuszcz przywiera w miejscach, których na co dzień dokładnie nie oglądamy, z czasem poza naszą kontrolą odkłada się go tam coraz więcej. Co jakiś czas powinno się spryskać na noc ścianki i blachy piekarnika aktywnym płynem do mycia zatłuszczonych powierzchni. Rano zmyj zanieczyszczenia ciepłą wodą. Dobrze jest też kupić piekarnik z funkcją samoczyszczenia, która polega na maksymalnym podniesieniu temperatury wewnątrz piekarnika, powodując wytopienie się tłuszczu.
Torby na zakupy
Moda na ekologiczne torby na zakupy, przyjazne środowisku ze względu na możliwość wielokrotnego użycia, jest u nas powszechna. Nie ma jednak powszechnej mody na ich pranie, a jest to konieczne, gdyż po każdych kolejnych zakupach w ich wnętrzu rozwijają się kolonie bakterii.
zmywarka do naczyń
Drzwi zmywarki trzeba utrzymywać w czystości i nie chodzi tu tylko o ich front, lecz o stronę wewnętrzną. Choć powierzchnia drzwiczek jest myta w trakcie pracy urządzenia, w zakamarkach przy uszczelce i zawiasach pozostaje sporo nieczystości. Według naukowców 60 proc. ich powierzchni zawiera groźne dla zdrowia grzyby. Powinniśmy zatem szczeliny drzwi zmywarki regularnie przecierać gąbką z detergentem.
Płyta kuchenna
Fajerki palników kuchenki w czasie gotowania i smażenia gromadzą wiele zabrudzeń i tłuszczów. Choć myjemy płytę kuchni, same palniki niejednokrotnie pomijamy. Ich zdejmowaną część warto umieścić na noc w torebce plastikowej z wodą i sodą oczyszczoną. Rano będą jak nowe.