KuchniaNajczęstsze błędy przy sprzątaniu kuchni

Najczęstsze błędy przy sprzątaniu kuchni

Najczęstsze błędy przy sprzątaniu kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

04.12.2017 12:35

Można wyliczyć kilka błędów powszechnie popełnianych podczas czyszczenia kuchni. Pomijane miejsca są siedliskiem groźnych bakterii i namnażającego się brudu, ponadto niedomyte mogą stać się przyczyną uszkodzeń sprzętów AGD. Warto poznać najczęstsze gafy, aby ich uniknąć i uchronić siebie i rodzinę przed problemami zdrowotnymi. Zwłaszcza gdy w domu są małe dzieci, warto mieć na względzie dbałość o higienę nie tylko miejsc oczywistych, ale również tych, o których na co dzień nie myślimy. Sprawdź, czy tobie też zdarza się zapomnieć o istotnych etapach sprzątania kuchni.

Czyszcząc kuchnię, często przecieramy blaty, rzadziej ścianę nad nimi oraz fronty szafek, ale praktycznie wcale nie myjemy uchwytów. Racjonalnie myśląc, powinniśmy właśnie te ostatnie utrzymywać w jak największej czystości, wręcz starać się je regularnie dezynfekować. To właśnie na klamkach, pokrętłach kuchenki, uchwytach szafek, zmywarki, lodówki, piekarnika, opiekacza i mikrofalówki znajduje się siedlisko zarazków. Dotykamy ich brudnymi rękoma, umaczanymi w różnych produktach używanych w trakcie gotowania, dokładając za każdym razem następną warstwę ułatwiającą rozmnażanie się bakterii. Z badań prowadzonych przez naukowców zajmujących się kontrolą jakości żywności wynika, że na uchwytach i pokrętłach kuchennych znajduje się wiele rodzajów bakterii chorobotwórczych, a wśród nich E. coli i Listeria.

1 / 9

Zlew

Obraz
© Shutterstock.com

Choć zlewozmywak myjemy częściej niż uchwyty, jak wynika z badań mikrobiologa Charlesa Gerba z University of Arizona w Tuscon, robimy to i tak zdecydowanie zbyt rzadko. Naukowiec stwierdził, że na dnie zlewu znajduje się więcej bakterii E. coli niż w toalecie. Z tego względu zlew należy myć często, najlepiej po każdym dniu gotowania. Wystarczy wyszorować go wodą z płynem do zmywania, mydłem lub środkiem dezynfekującym używanym do czyszczenia ceramiki sanitarnej w łazience. Trzeba tylko sprawdzić, czy stosowany preparat nadaje się do użycia w zlewie. Nie każdy materiał, z którego są produkowane zlewozmywaki, można poddawać działaniu środków chemicznych.

2 / 9

Gąbki i ścierki

Obraz
© Shutterstock.com

Siedliskiem bakterii są zmywaki, gąbki i ścierki używane w kuchni. Stosujemy je zbyt długo i zbyt rzadko wymieniamy na nowe. Jeśli chcemy uniknąć częstych zakupów, warto korzystać ze zmywaków, które nadają się do prania w pralce lub gotowania. Najlepiej jest jednak regularnie wymieniać je na nowe, ponieważ gromadzące się na gąbkach i ścierkach fragmenty żywności szybko stają się pożywką dla bakterii. Aby zachować należytą higienę w kuchni, dobrze jest też częściej korzystać z ręczników papierowych. Bardzo praktyczne są również jednorazowe ściereczki nasączone płynem myjącym.

3 / 9

Ekspres do kawy

Obraz
© Shutterstock.com

Ekspres do kawy, mimo że jego instrukcja obsługi zawiera wskazówki dotyczące częstotliwości i sposobu czyszczenia, zazwyczaj czyszczony nie jest. Nawet jeśli uda nam się przeprowadzić konserwację, i tak odbywa się to sporadycznie. Co jakiś czas powinniśmy przelać przez ekspres wodę z octem lub sodą oczyszczoną, aby rozpuścić zalegające w instalacji złogi. Po takim przepuszczeniu roztworu użyjmy samej wody i dopiero zaparzmy kawę. Okaże się, że taki napój ma zupełnie inny, lepszy smak.

4 / 9

Kosz na śmieci

Obraz
© Shutterstock.com

Miejscami rzadko mytymi, a sprzyjającymi rozwojowi bakterii, są kosze na śmieci. Co najmniej raz w tygodniu powinno się umyć śmietnik detergentem. Choć wydaje się, że wszystkie odpadki zamknięte w plastikowym worku nie mają kontaktu ze ściankami pojemnika, nie jest to do końca prawda. Często drobne fragmenty skórek warzyw wypadają poza worek lub sok z owoców wypływa przez niewielkie dziurki w plastiku. To doskonała pożywka dla zarazków.

5 / 9

Noże

Obraz
© Shutterstock.com

Noże mikserów, blenderów i rozdrabniaczy do odpadków w zlewie, choć przecierane i myte z zewnątrz, pod spodem gromadzą liczne drobiny pokarmowe, które ulegają rozkładowi. Dlatego konieczne jest ich dokładne mycie. Nie jest to proste, ponieważ nie ma do nich swobodnego dostępu. Poleca się zatem w urządzeniach o dużej mocy zastosować kostki lodu lub skórki z cytrusów. W trakcie ich mielenia noże się oczyszczają. Wszystko trzeba potem przepłukać wodą z octem.

6 / 9

Piekarnik

Obraz
© Shutterstock.com

W piekarniku tłuszcz przywiera w miejscach, których na co dzień dokładnie nie oglądamy, z czasem poza naszą kontrolą odkłada się go tam coraz więcej. Co jakiś czas powinno się spryskać na noc ścianki i blachy piekarnika aktywnym płynem do mycia zatłuszczonych powierzchni. Rano zmyj zanieczyszczenia ciepłą wodą. Dobrze jest też kupić piekarnik z funkcją samoczyszczenia, która polega na maksymalnym podniesieniu temperatury wewnątrz piekarnika, powodując wytopienie się tłuszczu.

7 / 9

Torby na zakupy

Obraz
© Shutterstock.com

Moda na ekologiczne torby na zakupy, przyjazne środowisku ze względu na możliwość wielokrotnego użycia, jest u nas powszechna. Nie ma jednak powszechnej mody na ich pranie, a jest to konieczne, gdyż po każdych kolejnych zakupach w ich wnętrzu rozwijają się kolonie bakterii.

8 / 9

zmywarka do naczyń

Obraz
© Shutterstock.com

Drzwi zmywarki trzeba utrzymywać w czystości i nie chodzi tu tylko o ich front, lecz o stronę wewnętrzną. Choć powierzchnia drzwiczek jest myta w trakcie pracy urządzenia, w zakamarkach przy uszczelce i zawiasach pozostaje sporo nieczystości. Według naukowców 60 proc. ich powierzchni zawiera groźne dla zdrowia grzyby. Powinniśmy zatem szczeliny drzwi zmywarki regularnie przecierać gąbką z detergentem.

9 / 9

Płyta kuchenna

Obraz
© Shutterstock.com

Fajerki palników kuchenki w czasie gotowania i smażenia gromadzą wiele zabrudzeń i tłuszczów. Choć myjemy płytę kuchni, same palniki niejednokrotnie pomijamy. Ich zdejmowaną część warto umieścić na noc w torebce plastikowej z wodą i sodą oczyszczoną. Rano będą jak nowe.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)