Twardość
Im wyższa jest twardość drewna, tym większa jest jego odporność na uszkodzenia, zarysowania i na wgniecenia. Tę cechę oznacza się metodą Brinella lub Janki. Pierwsza klasyfikacja dzieli poszczególne gatunki na pięć klas, gdzie klasa I oznacza drewno miękkie, nienadające się do obróbki, a klasa V obejmuje gatunki najtwardsze. W drugim podziale używa się liter od A do D, przy czym A oznacza tworzywa o najmniejszej odporności na ścieranie, a D - te najbardziej wytrzymałe. Według tych klasyfikacji za najtwardsze uchodzą drewna egzotyczne, na przykład merbau, jatoba czy sukupira. Wśród gatunków krajowych jest to jesion.
- Z drewnem o wysokim współczynniku twardości bardzo łatwo się pracuje, nie ma problemów z jego obróbką. W przeciwieństwie do gatunków miękkich, takich jak sosna czy buk. Dlatego nie polecamy ich klientom - mówi Stanisław Marchewka, prezes zarządu Marchewka Schody - Podłogi - Wnętrza.