KuchniaMarmur i granit. Zalety garnków wysokiej jakości

Marmur i granit. Zalety garnków wysokiej jakości

Aby przygotowywanie posiłków w domowym zaciszu przebiegało bezproblemowo, a potrawy zawsze były odpowiednio podgrzane, musisz mieć do dyspozycji dobrej jakości garnki. Poza modelami emaliowanymi, wykonanymi z aluminium lub stali nierdzewnej istnieje jeszcze jedna, godna uwagi alternatywa.

Dobry zestaw garnków to prawdziwy skarb
Dobry zestaw garnków to prawdziwy skarb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.06.2021 15:53

Dobre garnki powinny być na tyle trwałe i solidne, by posłużyły ci przez długi czas. Szukasz garnków, których nie powstydziłby się nawet najbardziej wymagający szef kuchni? Marmurowe lub granitowe naczynia sprawdzą się przy przygotowywaniu różnego rodzaju potraw nie gorzej niż zestawy miedziane. Granitowa i marmurowa powłoka daje ci ten komfort, a wbrew pozorom zestawy naczyń wykonanych z tych materiałów nie kosztują wiele. W sieci znajdziesz mnóstwo ofert w atrakcyjnych cenach.

Przede wszystkim bezpieczeństwo

Największą zaletą garnków wykonanych z granitu lub marmuru jest bezpieczeństwo. Materiał nie wchodzi w reakcję z przygotowywanymi potrawami, nie wydzielając tym samym żadnych szkodliwych substancji i nie zmieniając smaku potraw. Powłoka garnków jest odporna na działanie tłuszczu i kwasów, dlatego nadają się do przygotowywania właściwie każdego posiłku. Możesz liczyć na to, że potrawy za każdym razem będą miały ten sam, naturalny smak.

Niezawodne i wytrzymałe

Wysokiej jakości materiał użyty do produkcji garnków i patelni jest odporny zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Dodatkowo jest praktycznie niepodatny na korozję i wyjątkowo odporny na zadrapania. Możesz więc bez przeszkód mieszać potrawy łopatkami z różnych materiałów i szorować je zmywakiem – nie porysują się.

Łatwość w gotowaniu

Granitowe i marmurowe garnki nie są wykonane w całości z kamienia. Rdzeniem jest żelazo bądź aluminium, a z zewnątrz pokryto je specjalną powłoką ceramiczną, do której dodaje się drobinki granitu lub marmuru. Powłoka zapobiega przywieraniu potraw do dna garnka, a jednocześnie sprawia, że rozgrzewa się równomiernie. To z kolei oznacza, że potrawy gotują się błyskawicznie. Duża część garnków marmurowych wyposażona została w ferromagnetyczne dno, które nadaje się do kuchni indukcyjnych.

Źródło artykułu:WP Dom
poradnik kupującegogarnkigranit
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (47)