Trwa ładowanie...
dc7yehs

Mała, szybka i wielofunkcyjna. Dzisiejsza frytkownica potrafi więcej niż myślisz

Dziś kupując frytkownicę, otrzymujesz znacznie więcej - możesz w niej opiekać kurczaka, gotować ziemniaki czy grillować ulubione warzywa. Nowoczesne frytkownice potrafią smażyć i piec bez użycia mnóstwa tłuszczu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Mała, szybka i wielofunkcyjna. Dzisiejsza frytkownica potrafi więcej niż myślisz
(Adobe Stock)
dc7yehs

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Masz małe mieszkanie i nie chcesz zajmować przestrzeni zbyt dużą ilością urządzeń na kuchennym blacie? Dzisiejsze rozwiązania technologiczne potrafią wspaniale ułatwić codzienne funkcjonowanie, choćby poprzez umieszczanie wielu funkcji w jednym urządzeniu.

Frytkownica potrafi nie tylko smażyć. Z powodzeniem przygotujesz w niej pyszne obiadowe dania bez potrzeby dodawania hektolitrów oleju. To szczególnie ważne dla osób na diecie, które z powodów zdrowotnych muszą ograniczyć kaloryczność przyjmowanych pokarmów. Teraz jednak nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw. Można je po prostu przygotować inaczej. Nowoczesne modele zużywają znacznie mniej oleju i pracują o wiele wydajniej, dzięki czemu pobierają dużo mniej energii i rozgrzewają się do wyższych temperatur.

Frytkownica niskotłuszczowa

Frytki nie muszą dziś być niezdrową przekąską, która sprawia, że rośnie brzuszek, a cholesterol skacze do niebotycznego poziomu. Projektanci urządzeń kuchennych dbają o wszystko. Zarówno o ładny design, ergonomię i wydajność tworzonych produktów AGD, jak i o ekologię i zdrowie konsumentów, którzy z nich korzystają. Nowoczesna frytkownica niskotłuszczowa potrzebuje do przygotowania porcji frytek znacznie mniej oleju, a niektóre modele obejdą się bez niego. Tak przygotowane dania zachowają wszystkie walory smakowe, jednocześnie nie tucząc.

  pixabay.com
(pixabay.com)

Jak to możliwe?

Nowoczesna frytkownica potrafi nie tylko smażyć, ale również grillować, opiekać i piec. Nie wymaga dodawania tłuszczu, a pieczenie odbywa się dzięki kontaktowi ziemniaków z gorącym powietrzem. Pieczenie bez tłuszczu umożliwia zachowanie walorów smakowych przy jednoczesnym obniżeniu ich kaloryczności. I co ważne, konsystencja frytek nie ulega zmianie. Tak jak w standardowych przepisach – frytki są chrupiące i przyjemnie opieczone z wierzchu, a miękkie w środku. Zachowują większość wartości odżywczych i są pozbawione substancji kancerogennych, które wytrącają się, gdy smażymy na głębokim oleju.

Łatwe czyszczenie

Zapomnij o szorowaniu zaschniętego oleju. Frytkownicę z łatwością wyczyścisz mokrą gąbeczką przy użyciu łagodnych detergentów. Oszczędność czasu, to kolejny plus posiadania nowoczesnego urządzenia - nie dość, że potrawy są przygotowywane znaczenie szybciej niż w przypadku tradycyjnych metod, to jeszcze nie tracisz czasu na mozolne czyszczenie.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Jeden średniej wielkości ugotowany ziemniak ze skórką zawiera 168 kcal, 0 g tłuszczu, 5 g białka, 37 g węglowodanów, 4 g błonnika, 24 mg sodu. Poza tym jeden ziemniak dostarcza mnóstwo witamin: wit. C, H, K, B1, B2, B6 i PP. Poza tym są bogate w potas i fosfor. W śladowych ilościach zawierają też: magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc je często, uzupełniamy niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie – również spożywając je w formie opiekanych na parze frytek.

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

dc7yehs

Podziel się opinią

Share
dc7yehs
dc7yehs