Mała, szybka i wielofunkcyjna. Dzisiejsza frytkownica potrafi więcej niż myślisz
Dziś kupując frytkownicę, otrzymujesz znacznie więcej - możesz w niej opiekać kurczaka, gotować ziemniaki czy grillować ulubione warzywa. Nowoczesne frytkownice potrafią smażyć i piec bez użycia mnóstwa tłuszczu.
12.06.2020 12:09
Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.
Masz małe mieszkanie i nie chcesz zajmować przestrzeni zbyt dużą ilością urządzeń na kuchennym blacie? Dzisiejsze rozwiązania technologiczne potrafią wspaniale ułatwić codzienne funkcjonowanie, choćby poprzez umieszczanie wielu funkcji w jednym urządzeniu.
Frytkownica potrafi nie tylko smażyć. Z powodzeniem przygotujesz w niej pyszne obiadowe dania bez potrzeby dodawania hektolitrów oleju. To szczególnie ważne dla osób na diecie, które z powodów zdrowotnych muszą ograniczyć kaloryczność przyjmowanych pokarmów. Teraz jednak nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw. Można je po prostu przygotować inaczej. Nowoczesne modele zużywają znacznie mniej oleju i pracują o wiele wydajniej, dzięki czemu pobierają dużo mniej energii i rozgrzewają się do wyższych temperatur.
Frytkownica niskotłuszczowa
Frytki nie muszą dziś być niezdrową przekąską, która sprawia, że rośnie brzuszek, a cholesterol skacze do niebotycznego poziomu. Projektanci urządzeń kuchennych dbają o wszystko. Zarówno o ładny design, ergonomię i wydajność tworzonych produktów AGD, jak i o ekologię i zdrowie konsumentów, którzy z nich korzystają. Nowoczesna frytkownica niskotłuszczowa potrzebuje do przygotowania porcji frytek znacznie mniej oleju, a niektóre modele obejdą się bez niego. Tak przygotowane dania zachowają wszystkie walory smakowe, jednocześnie nie tucząc.
Jak to możliwe?
Nowoczesna frytkownica potrafi nie tylko smażyć, ale również grillować, opiekać i piec. Nie wymaga dodawania tłuszczu, a pieczenie odbywa się dzięki kontaktowi ziemniaków z gorącym powietrzem. Pieczenie bez tłuszczu umożliwia zachowanie walorów smakowych przy jednoczesnym obniżeniu ich kaloryczności. I co ważne, konsystencja frytek nie ulega zmianie. Tak jak w standardowych przepisach – frytki są chrupiące i przyjemnie opieczone z wierzchu, a miękkie w środku. Zachowują większość wartości odżywczych i są pozbawione substancji kancerogennych, które wytrącają się, gdy smażymy na głębokim oleju.
Łatwe czyszczenie
Zapomnij o szorowaniu zaschniętego oleju. Frytkownicę z łatwością wyczyścisz mokrą gąbeczką przy użyciu łagodnych detergentów. Oszczędność czasu, to kolejny plus posiadania nowoczesnego urządzenia - nie dość, że potrawy są przygotowywane znaczenie szybciej niż w przypadku tradycyjnych metod, to jeszcze nie tracisz czasu na mozolne czyszczenie.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Jeden średniej wielkości ugotowany ziemniak ze skórką zawiera 168 kcal, 0 g tłuszczu, 5 g białka, 37 g węglowodanów, 4 g błonnika, 24 mg sodu. Poza tym jeden ziemniak dostarcza mnóstwo witamin: wit. C, H, K, B1, B2, B6 i PP. Poza tym są bogate w potas i fosfor. W śladowych ilościach zawierają też: magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc je często, uzupełniamy niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie – również spożywając je w formie opiekanych na parze frytek.
Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.