Lodówka z szufladą próżniową zamiast osobnej pakowarki. Dlaczego warto?
Pakowanie próżniowe to szybki i skuteczny sposób przechowywania i przedłużania świeżości żywności. Zwykle kojarzone jest z osobnymi pakowarkami, pojemnikami i workami, z których odsysane jest powietrze. Jednak na rynku dostępne są nowoczesne lodówki z szufladami próżniowymi, dzięki którym możesz zapomnieć o osobnym urządzeniu.
17.07.2024 16:37
Dlaczego żywność pakuje się próżniowo?
Próżniowe pakowanie żywności jest coraz chętniej stosowaną metodą przedłużania jego świeżości. Wynika to bowiem z faktu, iż w próżni nie rozwijają się bakterie odpowiedzialne za rozkład. W związku z tym żywność na dłużej pozostanie świeża.
Co również istotne, przechowywanie w próżni nie wpływa na smak, kolor i konsystencję potraw. Przechowywana w ten sposób żywność jest pełnowartościowa w każdym tego słowa znaczeniu – zachowuje wszelkie wartości odżywcze i nie wpływa w żaden sposób na odbiór sensoryczny pożywienia.
Problemem z pakowaniem w próżni jest jednak to, że zwykle wykorzystuje się do tego specjalne urządzenia – tzw. pakowarki. Zapakowana w pojemniki próżniowe żywność zajmuje sporo miejsca i zwyczajnie może stanowić problem, kiedy zechcesz ją rozmrozić. Istnieje jednak rozwiązanie, które eliminuje ten problem – lodówka z komorą próżniową, jak np. Hisense RQ768N4GBE.
Zalety szuflady próżniowej w lodówce
Szuflada próżniowa w lodówce niesie ze sobą szereg korzyści – w tym również takich, które mają bezpośredni wpływ na zdrowie. Przechowywana w takim miejscu żywność utrzymuje swoją świeżość dłużej nawet do 10 dni w porównaniu ze standardową szufladą.
Co jednak ważniejsze – dzięki pakowaniu w próżni pożywienie zachowuje nawet 3 razy więcej witaminy C. Inną zaletą, która niejako wpływa na smak potraw, jest fakt, iż w próżni szybciej wchłaniają się przyprawy. Oznacza to, że zamarynowany posiłek przechowywany w specjalnej szufladzie dostarczy więcej doznań smakowych.
Wszystkie te korzyści płynące z przechowywania w próżniowej półce są na wyciągnięcie ręki. W lodówce Hisense RQ768N4GBE nie ma mowy o jakimkolwiek utrudnianiu tego procesu. Wystarczy włożyć żywność do szuflady i ją zamknąć. Lodówka sama odessie powietrze i zabezpieczy pożywienie. Otworzenie szuflady za pomocą rączki dezaktywuje próżnię. Wszystko to można wykonać w oka mgnieniu – wyjątkowo wygodnie.
Jak wyglądają lodówki z komorą próżniową?
Czy technologia umożliwiająca przechowywanie jedzenia w komorze próżniowej w lodówce sprawia, że całe urządzenie nagle staje się czymś futurystycznym? Bynajmniej – nic z tych rzeczy. Lodówki z komorą próżniową nie różnią się wyglądem od klasycznych. To w zasadzie identyczne bryły.
Nie ma też znaczenia, czy do swojego domu poszukujesz lodówki jednodrzwiowej czy dwudrzwiowej. Wolnostojącej lub do obudowy. Małej lub dużej. Różnica dotyczy tylko samej budowy – we wspomnianej lodówce Hisense RQ768N4GBE znajdziesz 2 szuflady umieszczone obok siebie. Jedna z nich jest próżniowa, w drugiej natomiast możesz regulować wilgotność.
Nie tylko próżnia. Zadbaj o temperaturę w lodówce
Próżnia próżnią, ale umówmy się – nie jest to jedyny element, który wpływa na przedłużenie świeżości przechowywanych w lodówce produktów. Głównym jest naturalnie regulacja temperatury.
Jak natomiast można usprawnić chłodzenie w lodówce? Hisense udowadnia, że można to zrobić na szereg różnych sposobów. Zapewniają to technologie Metal-Tech Cooling i Triple Cooling Zone. Pierwsza z nich zapewnia chłodne powietrzne w każdym zakątku lodówki dzięki obecności specjalnego stopu metali na tylnej ścianie urządzenia.
Triple Cooling Zone to natomiast technologia, dzięki której można niezależnie regulować temperaturę w trzech komorach. Dzięki temu nie dość, że ustawisz odpowiednią temperaturę dla różnych produktów w lodówce, to do tego zapomnisz o mieszaniu się jakichkolwiek zapachów wewnątrz urządzenia.
Nie bez znaczenia w kontekście zachowania wysokiej jakości żywności jest też obecność technologii Total No Frost. Dzięki niej zimne powietrze cyrkuluje w całej lodówce, zapobiegając tym samym gromadzeniu się szronu. Co to oznacza dla użytkownika? Przede wszystkim tyle, że wyeliminowana jest potrzeba ponownego ręcznego rozmrażania. Pożywienie zachowuje dzięki temu wyższą jakość (również sensoryczną).
O czym jeszcze warto pamiętać?
Obecnością jakich funkcji warto się więc kierować podczas wybierania nowej lodówki? Jeśli zależy ci na zachowaniu dłuższej świeżości przechowywanej wewnątrz żywności, przede wszystkim wybieraj urządzenia, które gwarantują wydajne chłodzenie – są więc wyposażone m.in. w funkcję Super Cool, która pozwala w krótkim czasie zmniejszyć temperaturę do poziomu 2 st. C i utrzymywać ją przez 6 godzin. Warto też zwracać uwagę na obecność funkcji Super Freeze, która z kolei szybko obniża temperaturę w zamrażarce.
Lodówki Hisense są wyposażone w funkcję My Fresh Choice, która pozwala przekształcić zamrażarkę w komorę 0 st. C lub chłodziarkę w zakresie temperatur od –20 do +5 st. C.
Nowoczesne lodówki oferują też funkcje, które nie tylko wpływają na wydajność samego chłodzenia, ale też dbają o bezpieczeństwo mikrobiologiczne przechowywanej w środku żywności. Odpowiada za to technologia Hi-Nano w lodówkach Hisense, która wykorzystuje wysokie stężenia jonów dodatnich i ujemnych, inaktywując przy tym bakterie i wirusy, a dodatkowo eliminując jakiekolwiek nieprzyjemne zapachy.