Trwa ładowanie...

Lodówka w stylu zero waste. Jak zacząć?

Marnowanie jedzenia to problem, który nie tylko rujnuje nasz budżet, ale również wpływa negatywnie na środowisko. Jeśli chcemy pomóc planecie, warto zacząć od swojej kuchni. Oto inteligentne lodówki, które zmotywują nas do życia bardziej eko!

Materiał sponsorowany przez Euro-net
 Źródło: Adobe Stock
d3jqklh
d3jqklh

Statystyczny Polak co miesiąc wyrzuca ok. 20 kg jedzenia. To oficjalne dane pochodzące z Federacji Polskich Banków Żywności. Na szczęście wystarczy odrobina wyobraźni oraz chęci, by to, co "zalega" w naszych lodówkach, nie trafiało do śmietnika. Wystarczy odpowiednie korzystanie z resztek. Przykłady? Końcówki warzyw do zupy można zamrozić, a potem użyć ich do przygotowania bulionu. Ze zwykłych okruchów pieczywa można zrobić smakowite kluski chlebowe, a z resztek ugotowanego stworzyć sycący budyń. Pomysłów jest o wiele więcej, lecz kluczem do sukcesu jest posiadanie dobrej lodówki i właściwe przechowywanie produktów spożywczych.

Miejsce na produkty spożywcze

W lodówkach z inteligentnymi systemami zarządzania przestrzenią nic się nie zmarnuje. Dla kilkuosobowej rodziny idealnym wyborem będzie sprzęt z podwójnymi drzwiami. Ciekawym rozwiązaniem są modele Side by Side, z dystrybutorem wody oraz wbudowaną kostkarką do lodu. W takiej lodówce zmieści się wszystko – od surowych owoców i warzyw po ugotowane posiłki, garnki z zupą, ciasta, mięsa, ryby, nabiał, konserwy oraz napoje. Trzymając większość rzeczy w komorach, nie ryzykujemy, że coś się zepsuje. A co jeżeli przypadkiem drzwi zostaną uchylone? Szybko powiadomi nas o tym alarm. Mało tego, nowoczesne lodówki mają szuflady z kontrolą wilgotności, systemy No Frost, jak też intuicyjne panele i cyfry z zakresem temperatur. Wszystko po to, aby mieć pełną kontrolę nad przechowywaną żywnością.

Warzywa i owoce pełne witamin

Jeżeli chcemy, by żywność dłużej zachowała świeżość, warto korzystać z pudełek próżniowych lub opakowań hermetycznych. A gdyby tak mieć próżniową komorę? Powietrze usuwane jest dzięki zastosowaniu filtra i pompy próżniowej, co ogranicza ekspozycję produktów na tlen. W ten sposób warzywa i owoce zachowują do kilku razy więcej składników odżywczych. Smart lodówki potrafią nawet same eliminować bakterie z wnętrza urządzenia. Ciekawym modelem jest lodówka Beko B5RCNA366HXB1, która naśladuje 24-godzinny cykl słoneczny. Podczas doby owoce i warzywa przechodzą trzy fazy świetlne. Niebieska odwzorowuje początek fotosyntezy o świcie, zielona imituje światło słoneczne, a czerwona podtrzymuje fotosyntezę do zmierzchu. Następnie zapada noc na 12 godzin. Cały proces pozwala zachować żywności pełnię witamin przez dłuższy czas.

Koniec z rozmrażaniem lodówki

Dłuższy termin przydatności do spożycia to bardziej zrównoważony rozwój. Mniej wyrzucamy i możemy rzadziej robić zakupy. Jednak inteligentne lodówki oferują nam znacznie więcej niż komory próżniowe czy odwzorowanie cyklu słonecznego. Dotychczas trzeba było co jakiś czas rozmrażać sprzęt. To już przeszłość, co udowadnia m.in. lodówka Amica FK2695.4FTHAA. Ma ona funkcję No Frost zapewniającą stałą kontrolę poziomu wilgotności, przez co wewnątrz nie osiada szron. Nie brakuje też funkcji VitControl Plus, która chroni przed przywieraniem warzyw i owoców do dna szuflady. Pozwala nam to przedłużyć świeżość produktów i cieszyć się smakiem ulubionych dań każdego dnia. Nowoczesne lodówki dostępne w sklepach RTV EURO AGD będą pasowały zarówno do dużych, jak i małych kuchni. Bez trudu zmieścimy wszystko w środku, a dodatkowo zaoszczędzimy przestrzeń.

Materiał sponsorowany przez Euro-net
d3jqklh
d3jqklh