Lodówka na cenzurowanym: czy zmieszczą się w niej świąteczne przysmaki?

Lodówka na cenzurowanym: czy zmieszczą się w niej świąteczne przysmaki?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

19.11.2014 14:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowywanie potraw na świąteczny stół to intensywny czas w większości europejskich kuchni, a zarazem test odporności na stres, kulinarnych umiejętności i sprawnego zarządzania dla większości domowych kucharzy. Jak wskazują wyniki międzynarodowych badań, świąteczny test przechodzą też... lodówki. Ponad 96 milionów urządzeń w Europie jednak go nie zdaje...

Przygotowywanie potraw na świąteczny stół to intensywny czas w większości europejskich kuchni, a zarazem test odporności na stres, kulinarnych umiejętności i sprawnego zarządzania dla większości domowych kucharzy. Jak wskazują wyniki międzynarodowych badań, świąteczny test przechodzą też... lodówki. Ponad 96 milionów urządzeń w Europie jednak go nie zdaje...

Lodówka to w okresie przedświątecznym jeden z kluczowych elementów wigilijnych przygotowań. To w niej przechowujemy składniki spożywcze, a po przygotowaniu – tradycyjne potrawy, które będą cieszyć gości podczas spotkań w rodzinnym gronie. Jak pokazują wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Samsung, ponad jedna trzecia (38 proc.) mieszkańców Europy jest w okresie świątecznym zmuszona do przechowywania artykułów spożywczych na zewnątrz ze względu na brak wystarczającej ilości miejsca w lodówce i szafkach kuchennych.

W ponad 96 milionach gospodarstw domowych produkty żywnościowe i świąteczne potrawy muszą być przenoszone w inne niż chłodziarka miejsca. Jest to mało komfortowa sytuacja w tak stresującym okresie, gdy wszystkie produkty spożywcze powinny być w zasięgu ręki domowego kucharza.

Gdzie poza lodówką Europejczycy przechowywują żywność oraz świąteczne dania?

  • Na dworze w niskiej temperaturze - 38 proc.
  • Na blacie kuchennym - 16 proc.
  • W innych pomieszczeniach w domu - 11 proc.
  • W pudełkach w kuchni - 10 proc.
  • W piekarniku - 5 proc.

- W okresie świątecznym zapraszamy gości częściej i chętniej niż w innych miesiącach, a kuchnia jest bardziej niż kiedykolwiek wystawiona na pokaz. Ludzie chcą zapraszać bliskich do uporządkowanego i przyjaznego domu. Chcą również prezentować się jako osoby świetnie zorganizowane, a gorączkowe poszukiwania produktów spożywczych lub wychodzenie na zewnątrz podczas gotowania kłóci się z tym wizerunkiem – mówi Olaf Krynicki, rzecznik prasowy Samsung Electronics Polska. Dlatego tak ważne jest posiadanie lodówki, która zagwarantuje dobrą organizację miejsca, nawet w bardzo intensywnym okresie.


Badanie zostało przeprowadzone przez Kantar Media w pięciu krajach UE (Włochy, Wielka Brytania, Niemcy, Polska i Francja) na reprezentatywnej próbie dorosłych (powyżej 16. roku życia). W każdym kraju przeprowadzono ok. tysiąca wywiadów.

Źródło artykułu:Informacja prasowa
lodówkasprzęt agdwyposażenie kuchni
Komentarze (1)