Łatwe i zdrowe gotowanie. Wypróbuj praktyczny parowar

Przygotowanie pełnowartościowego posiłku nie musi wymagać od ciebie wielu godzin stania przy kuchence. Nie musisz też stawiać na gotowe dania w pudełkach. Mając do dyspozycji parowar, możesz przerzucić się na zdrowe odżywianie bez dodatku tłuszczu.

Gotowanie na parze jest smaczne i szybkie
Gotowanie na parze jest smaczne i szybkie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

30.07.2020 13:33

To nic trudnego, urządzenie znacznie ułatwi codzienne gotowanie. Możesz w nim gotować wiele rzeczy naraz, a każdy składnik ma swoje określone miejsce. Parowar to doskonały sposób na to, by zmienić podejście do gotowania i przekonać się, że zdrowe jedzenie może być również bardzo smaczne.

Gotowanie bez utraty aromatu

Gotowanie na parze bez odpowiedniego przyrządu może być bardzo trudne. Klasyczny parowar składa się z pojemnika na wodę i kilku koszyczków, do których należy włożyć określone produkty. W dolnej części pojemniczka znajduje się grzałka o dużej mocy, której zadaniem jest doprowadzenie wody do wrzenia. Wytwarzana w ten sposób para pozwala szybko ugotować potrawy bez ryzyka przypalenia i konieczności ciągłego mieszania.

parowar gotowanie na parze para
parowar gotowanie na parze para© Adobe Stock

W pojemnikach nakładanych na miseczkę z wodą znajdują się niewielkie dziurki, które pozwalają na swobodny przepływ pary tak, by każdy z produktów był równomiernie podgrzany. Para przepływa przez poszczególne piętra, skrapla się na pokrywce i spływa z powrotem do głównego zbiorniczka. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a potrawy utrzymują swój intensywny smak i aromat, który trudno zachować przy klasycznym gotowaniu.

Pamiętaj, że na najniższym "piętrze" panuje najwyższa temperatura, dlatego to tam najlepiej będzie położyć produkty, które wymagają dłuższego gotowania, na przykład mięso. Z kolei na wyższych piętrach możesz ułożyć te produkty, które gotują się krócej – warzywa, ryż czy kaszę. Jeśli natomiast chcesz ugotować delikatne mięsa, na przykład rybę, lepiej wcześniej owinąć ją folią.

Pełnia smaku

Gotowanie na parze nie tylko pozwala zachować większość wartości odżywczych, ale jest również delikatne dla przygotowywanych potraw. Podczas obróbki cieplnej nawet najbardziej miękkie warzywa nie stracą swojej konsystencji i nie zmieszają się w jedną wielką papkę. Delikatna obróbka wiąże się z mniejszą utratą witamin i mikroelementów. Najważniejsze składniki pozostają na talerzu.

Parowar to dobry sposób na zadbanie o linię. Nie musisz używać dodatkowego tłuszczu, który powoduje powstawanie wolnych rodników. Gotowanie na parze powinien polubić każdy, kto marzy o zachowaniu szczupłej sylwetki lub chce zrzucić kilka kilogramów.

Pamiętaj jednak, że nie każdy parowar będzie odpowiadać twoim potrzebom. Musisz wybrać urządzenie o stosunkowo wysokiej mocy, która pozwoli na szybkie przygotowywanie potraw. Wybór zbyt słabego sprzętu sprawi, że samo gotowanie potrwa wieki, a twardsze warzywa i większe kawałki mięsa będą niedogotowane. Zwróć również uwagę na jakość podstawy parowaru. Nowsze urządzenia mają wbudowany programator, który pozwala zaplanować pracę i dostosować jej tryb do rodzaju przygotowywanej potrawy.

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)