Kuchnia indukcyjna nie kosztuje wiele. Wybraliśmy kilka uniwersalnych modeli
Latem warto zrezygnować z otwartego ognia w kuchni i przerzucić się na gotowanie indukcyjne. Wbrew pozorom nowoczesne płyty potrzebują znacznie mniej energii do pracy, a dodatkowo są bezpieczne i łatwe w czyszczeniu.
29.06.2021 14:00
Podgrzewaj garnek, nie płytę
Tym, co rzuca się na pierwszy rzut oka jest łatwość w utrzymaniu płyty w czystości. Podczas podgrzewania używamy garnków z powłoką ferromagnetyczną, która po zetknięciu z umieszczonymi pod płytą cewkami równomiernie podgrzewa dno naczynia do określonej temperatury. Sama płyta pozostaje zimna, dzięki czemu kipiąca zupa lub rozlany sos nie przypali się, a po zdjęciu naczynia z "ognia" możesz od razu wytrzeć plamę zanim zaschnie. Ma to też inne zalety. Jeśli brakuje ci miejsca na kuchennym blacie, możesz podczas gotowania położyć drewniane bądź silikonowe łyżki i łopatki na płycie – nie spalą się.
Gotuj szybciej
Płyta bezbłędnie rozpoznaje wielkość naczynia i dostosuje powierzchnię grzewczą do jego rozmiaru. Ciepło rozprowadzane jest równomiernie, w przeciwieństwie do kuchni gazowych, w których ciepło rozchodzi się po brzegach urządzenia. Dodatkowo nowoczesne płyty gwarantują większą oszczędność energii, nawet na poziomie 25 proc. Warto również zainteresować się dodatkowymi funkcjami, jakie oferują nowoczesne płyty indukcyjne. Część z nich podczas gotowania pracuje z pełną mocą, a gdy potrawa zagotuje się, stopniowo ją zmniejsza. Istotna jest również funkcja szybkiego nagrzewania, która sprawi, że urządzenie błyskawicznie będzie gotowe do pracy.
Płyta w wersji mini
Masz problem z umieszczeniem dodatkowego palnika w swojej mikrokuchni? A może potrzebujesz małej kuchenki do domku letniskowego i nie chcesz angażować się w remont. Odpowiedzią jest praktyczna i niewielka kuchnia nastawna. Jej cena nie jest zbyt wysoka, a zajmuje tyle miejsca co opiekacz do kanapek i w razie potrzeby możesz schować go do szafki. Nowoczesne modele nie ustępują możliwościami pełnowymiarowym płytom. Wysoka moc, kilka poziomów temperatury z płynną regulacją, zabezpieczenie przed przegrzaniem lub przypadkowym włączeniem, a nawet opcja automatycznego wyłączania po zdjęciu naczynia – to wszystko możesz mieć za śmiesznie niskie pieniądze.
Małą płytę indukcyjną można traktować jako opcję awaryjną, gdy główna kuchenka jest zajęta, na przykład podczas przygotowań do dużej rodzinnej uroczystości. Jej wydajność jest na tyle duża, że może się równać ze zwykłymi palnikami, a nawet je przerastać. Łatwość obsługi i duża mobilność sprawia, że w razie czego można ją przenosić z miejsca na miejsce i używać w różnych warunkach.