Kuchenny okap nie tylko przy ścianie. Poznaj ciekawe modele
Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez okapu. Odpowiednia wentylacja pozwala pozbyć się zapachu, wilgoci i wyrównać temperaturę w pomieszczeniu po intensywnym gotowaniu. Spośród różnych modeli warto wybrać ten, który będzie ci odpowiadał.
14.03.2018 | aktual.: 15.03.2018 12:25
Poniżej znajdziesz krótką klasyfikację okapów kuchennych ze względu na najważniejsze funkcje i sposób montażu. Możesz dobrać urządzenie, które będzie nie tylko praktyczne, ale i eleganckie.
Wysysacz czy pochłaniacz
Okapy kuchenne dzielą się na dwa typy: działające w obiegu zamkniętym i otwartym. Pierwsze z nich, nazywane pochłaniaczami, przeznaczone są głównie do mieszkań z wentylacją zbiorczą, czyli bloków i kamienic. Urządzenie zasysa opary znad płyty grzewczej do wewnątrz, następnie przepuszcza je przez specjalny filtr antytłuszczowy, a potem wypuszcza czyste powietrze z powrotem do kuchni. Brak obowiązku podłączenia do wentylacji ma jednak swoją cenę, takie urządzenie jest nieco droższe w eksploatacji.
Okapy działające w otwartym obiegu mają dwa tryby pracy: wyciągowy i pochłaniający. Konieczne jest podłączenie ich do otworu wentylacyjnego i zamontowanie specjalnej kratki. W zamian otrzymujemy ekonomiczny i skuteczny sprzęt, który poza odprowadzaniem zapachów pozbywa się również wilgoci i reguluje temperaturę w kuchni. Okap działający w otwartym obiegu to gwarancja wydajności przy stosunkowo niewielkim nakładzie finansowym.
Przed wyborem okapu trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na rozmiar pomieszczenia, w którym zamierzasz go zamontować. Przyjmuje się, że odpowiedni okap powinien przefiltrować powietrze w pokoju około 10 razy w ciągu godziny. Wystarczy pomnożyć wymiary pokoju (w metrach sześciennych) przez 10 i uzyskasz przewidywaną moc okapu, którego potrzebujesz. Wyróżniamy kilka najpopularniejszych wyciągów ze względu na sposób ich zamontowania:
Przyścienne
Wybierane są głównie przez właścicieli domów jednorodzinnych, można je zamontować zarówno na środku ściany, jak i w rogu kuchni. Gruby, szeroki kanał odprowadza zanieczyszczenia prosto do kratki wentylacyjnej. Wysoka wydajność i niski koszt eksploatacji zachęca posiadaczy dużych, przestronnych kuchni lub aneksu, w którym inny okap nie dałby sobie rady.
Wiszące
Zwane również wyspowymi, są to okapy, które podobnie jak modele przyścienne muszą mieć dostęp do otworu wentylacyjnego, lecz w przeciwieństwie do powyższych można je zamocować nawet na środku pomieszczenia. To idealne rozwiązanie do nowoczesnych kuchni, w których płyta grzewcza znajduje się na środku na tzw. wyspie.
Podszafkowe i szufladowe i blatowe
Okapy podszafkowe to rozwiązanie przede wszystkim dla małych kuchni, które nie potrzebują bardzo wydajnych urządzeń, a z drugiej strony mają niewiele miejsca do dyspozycji. W odróżnieniu od podszafkowych, okapy szufladowe są urządzeniami do zabudowy. Niewielki rozmiar rekompensują wysuwanym panelem, który zwiększa ich powierzchnię. Są również bardziej wydajne. Ciekawostką są również modele blatowe, które montuje się za płytą grzewczą.
Wybierając okap do kuchni, musisz również zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, które oferują urządzenia. Przykładowo jeśli masz w domu małe dziecko, zapewne zależy ci na wyciszonym okapie. czujnik czyszczenia powiadomi cię, kiedy należy wymienić filtry, a tryb intensywny przyda się szczególnie przed świętami i dużymi uroczystościami rodzinnymi, gdy masz do przygotowania mnóstwo potraw.