KuchniaKuchenna wyspa - praktyczna aranżacja

Kuchenna wyspa - praktyczna aranżacja

Bez względu na wielkość i styl nowoczesna kuchnia coraz częściej otwarta jest na salon bądź jadalnię. Łącząc te dwa pomieszczenia w jedno, zazwyczaj decydujesz się na rozwiązanie, jakim jest kuchenna wyspa. Jak ją zaaranżować, by spełniała jak najwięcej funkcji i była częścią jednocześnie kuchni i salonu? Zapytaliśmy o to Piotra Adamiaka ze studia kuchennego Divani.

Kuchenna wyspa - praktyczna aranżacja
Źródło zdjęć: © Divani

22.02.2017 11:59

Bez względu na wielkość i styl nowoczesna kuchnia coraz częściej otwarta jest na salon bądź jadalnię. Łącząc te dwa pomieszczenia w jedno, zazwyczaj decydujesz się na rozwiązanie, jakim jest kuchenna wyspa. Jak ją zaaranżować, by spełniała jak najwięcej funkcji i była częścią jednocześnie kuchni i salonu? Zapytaliśmy o to Piotra Adamiaka ze studia kuchennego Divani.

Panuje przekonanie, że kuchnia z wyspą narzuca towarzyskie podejście do gotowania. Czy to prawda?

Piotr Adamiak, studio kuchenne Divani:Trochę tak. Kuchnia z wyspą w centrum to nie tylko zmiana wyglądu, ale też zupełnie inny układ funkcjonalny. Życie w kuchni z wyspą skupia się w środku pomieszczenia - w takim wnętrzu funkcjonuje się zupełnie inaczej niż w klasycznej kuchni, gdzie blaty są umieszczone pod ścianami. Wyspa średniej wielkości umożliwia jednoczesne korzystanie z kuchni kilku osobom. Użykownicy są zwróceni przodem do siebie, mają kontakt wzrokowy, mogą ze sobą rozmawiać. Takie rozwiązanie dobrze wpływa na funkcjonowanie rodziny, która jest razem podczas przygotowywania posiłków. Ostatnio wspólne gotowanie jest bardzo modne, zachęcają nas do tego programy telewizyjne, kuchnia staje się więc strefą aktywnego spędzania czasu. Możemy organizować w niej imprezy, na które zapraszany jest profesjonalny kucharz, który na żywo przygotowyje wyszukane dania i od razu serwuje je gościom.

Takie atrakcje wymagają zapewne dużo miejsca wokół wyspy. Jaka powinna być jej prawidłowa wielkość?

Cóż, wielkość wyspy zależy od przestrzeni w kuchni. Oczywiście trzeba zachować odpowiednią komunikację dookoła wyspy, tak by mogły się swobodnie minąć dwie osoby. Minimalna przestrzeń to 85-90 cm, a maksymalna to 110-120 cm, czyli wcale nie tak dużo.

Typowa głębokość zabudowy znajdującej się w kuchni przy ścianie to 60 cm, wyspa jednak powinna być głębsza. Najczęściej są to dwa ciągi szafek ustawione plecami do siebie. Pozwala to na zastosowanie blatu o podwójnej szerokości, tzn. od 90 do 120 cm. Dzięki takiej głębokości zapewniony jest swobodny dostęp do wyspy z dwóch stron, czyli wygodne miejsce do pracy dla minimum dwóch osob stojących naprzeciwko siebie.

Czy to znaczy, że jest to rozwiązanie do każdej kuchni?

Rozwiązanie typu "wyspa" można zastosować praktycznie w każdej kuchni, pod warunkiem że ma ona odpowiednią wielkość. Może to być kuchnia otwarta na salon, jak również zamknięte pomieszczenie. Do mniejszych kuchni, w których nie mieści się wyspa, można zaproponować jej namiastkę, czyli tzw półwysep. Jest to "prawie wyspa", która z jednej strony jest przyklejona do ściany lub połączona z resztą blatów roboczych, a z drugiej - ma wolną przestrzeń przeznaczoną na komunikację.

Jak powinna wyglądać funkcjonalna kuchenna wyspa?

Powinno znaleźć się w niej miejsce na szafki z szerokimi szufladami - to priorytet. Szafki z szufladami zapewniają przestrzeń do przechowywania podręcznych rzeczy, z których najczęściej korzystamy: talerzy, misek, garnków oraz produktów sypkich. W wyspie powinna znajdować się rownież co najmniej jedna szuflada płytka na noże, deskę do krojenia, sztućce, wałek do ciasta itp. W kolejnej płytkiej szufladzie można umieścić również krajalnicę do pieczywa i wędlin, natomiast po stronie salonu można umieścić w wyspie przeszklone witryny, np. z miejscem na literaturę związaną z kuchnią, książki kucharskie lub ozdobne szkło.

Ciekawym pomysłem na dodatkową funkcję wyspy jest miejsce do zjedzenia szybkiego śniadania lub wypicia porannej kawy. Miesce do jedzenia/siedzenia wymaga jedynie pozostawienia niezabudowanej przestrzeni pod blatem. Przestrzeń na nogi musi mieć min. 30 cm głębokości, a miejsce przewidziane na jedną osobę to ok. 60 cm szerokości. Przy wybieraniu hokerów do wyspy pamiętaj o tym, iż wysokość blatu w kuchni to ok. 15 cm więcej niż w przypadku klasycznego stołu.

Jakie urządzenia AGD umieścić na wyspie?

Podstawowa zasada brzmi: na wyspie raczej nie umieszczamy piekarnika, wygodniej będzie go przenieść do strefy z wysoką zabudową, a ulokowanie na wysokości 90 cm zapewni do niego wygodny dostęp. Za to najczęściej umieszcza się tam płytę do gotowania z okapem i zlewozmywak.

Niestety umieszczenie urządzeń na wyspie jest dosyć trudne i trzeba się do tego odpowiednio przygotować, szykując zgodnie z normami budowlanymi przyłącza wodne i elektryczne, a także wentylację.

Na wyspie montuje się przeważnie płytę indukcyjną - doprowadzenie do niej gazu jest bardzo trudne, a często wręcz niemożliwe, ponieważ przepisy budowalne zabraniają zabudowywania przewodu z gazem w ścianach lub w podłodze.

Jeśli chodzi o okap wyspowy, na rynku mamy do wyboru kilka możliwości:

- klasyczny okap w wersji wyspowej, działający jako wyciąg. Niestety trzeba doprowadzić nad wyspę kanał wentylacyjny, do którego podłącza się okap. Wymusza to zastosowanie sufitu podwieszanego, w którym ukrywa się rurę do okapu,

- klasyczny okap w wersji wyspowej, działający jako pochłaniacz. W tym wypadku nie trzeba doprowadzać nad wyspę wentylacji, a jeżeli zdecydujemy się na tego typu okap, można wybrać urządzenie o niecodziennym kształcie i ciekawym wyglądzie, które wygląda np. jak dekoracyjna lampa.

Można również wybrać płytę indukcyjną z wbudowanym okapem. Takie rozwiązanie proponuje np. Bora.

O czym jeszcze warto pamiętać w kontekście aranżcji wyspy kuchennej?

Wyspa w kuchni może być ciekawym elementem dekoracyjnym. Jeżeli oddziela kuchnię od salonu, jej część zewnętrzną można obłożyć dekoracyjnymi panelami, np. z lakierowanego frezowanego MDF-u lub ze szkła z nadrukiem. Można wykorzystać zdjęcie, ktore lubimy lub które dobrze się nam kojarzy. Wyspa będzie wyglądała jeszcze ciekawiej, jeżeli jej dolną część z cokołem oraz przestrzeń pod blatem podświetli się świetlówkami LED. Oświetlenie może na przykład zmienać kolor.

Jeżeli masz bardzo dużą kuchnię, warto zastosować ciekawe rozwiązanie: nie jedną wyspę, ale dwie. W jednej umieszcza się wówczas zlewozmywak, a w drugiej płytę do gotowania. Dwie wyspy ustawione równolegle, gdzie urządzenia (czyli zlew i płyta indukcyjna) znajdują się od ich strony wewnętrznej, to bardzo wygodny i ergonomiczny pomysł aranżacyjny.

Z Piotrem Adamiakiem, ekspertem z firmy Divani, rozmawiała Marta Eljasiak, właścicielka studia Beautiful Minds www.beautifulminds.pl
Źródło artykułu:beautifulminds.pl
Komentarze (0)