Koniec z przypalonymi garnkami. Teraz jest na to sposób
Dobre garnki sprawiają, że gotowanie to czysta przyjemność. Potrawy będą idealnie podgrzane, a po posiłku nie trzeba będzie mozolnie szorować naczyń. To zasługa zarówno starannego wykonania, jak i dobrej jakości materiałów.
22.06.2021 14:27
Solidne komplety garnków do kuchni nie muszą kosztować wiele, na rynku znajdziesz sporo modeli wykonanych z dobrej jakości materiałów. W każdym domu przyda się co najmniej kilka rodzajów, począwszy od niewielkiego rondla do odgrzewania posiłku lub zupy, aż po wielki garnek, w którym przygotujesz potrawy dla wieloosobowej rodziny.
Do dużych i małych kuchni
Kupowanie pojedynczych garnków ma sens, gdy nie zdarza ci się gotować zbyt często i nie chcesz zawalać szafek w kuchni pełnymi kompletami. Jeśli jednak gotowanie to twoja pasja, gotowy zestaw sprawdzi się lepiej niż pojedyncze naczynia. Wystarczy że "poznasz" jedno naczynie, a będziesz wiedzieć, czego spodziewać się po innych. Taki wydatek wbrew pozorom nie nadwyręży domowego budżetu.
Klasyczne garnki do kuchni
Zarówno w domowych kuchniach, jak i profesjonalnych restauracjach najczęściej spotyka się modele wykonane ze stali nierdzewnej. Jest trwała, odporna na odkształcenia i bardzo łatwa w czyszczeniu. Możesz używać ich zarówno na kuchniach indukcyjnych, jak i gazowych czy elektrycznych. Jako że są odporne na wysokie temperatury, warto wybrać modele, których rączki wykonano bez dodatków tworzywa – w ten sposób można będzie korzystać z nich również w piekarniku.
Wysoka trwałość w dobrej cenie
Trwałością przewyższają je jedynie garnki żeliwne, tworzone ze stopu żelaza z węglem. Są bardzo wytrzymałe i doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu świetnie nadają się do długotrwałego gotowania. Minusem jest ich stosunkowo duża waga, przez co trudno nimi operować. Nie pomaga również fakt, że na żeliwie o wiele łatwiej o przypalenie potraw – jedzenie szybko przywiera do powierzchni. Alternatywą są garnki marmurowe i granitowe, które cieszą się ostatnio ogromną popularnością. Są nie tylko wytrzymałe, ale również pozwalają na gotowanie bez tłuszczu, pod tym względem dorównują nawet naczyniom ze specjalnymi powłokami zapobiegającymi przywieraniu. Do tego są odporne na ścieranie.