Kawiarki do 100 złotych. Sam przygotujesz aromatyczną kawę
Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki czarnego, pachnącego napoju. Nieważne, czy lubisz latte, americano czy najlepiej pobudza cię espresso - właściwe przygotowanie to najważniejszy krok do pysznej kawy. Wybraliśmy niedrogie kawiarki, które całkowicie odmienią twój poranny rytuał.
14.05.2018 | aktual.: 05.02.2019 13:12
Kawiarka - najlepszy wybór na co dzień
Nie ma co ukrywać, dla wielu kawa to napój bogów. Już sam jej zapach potrafi pobudzić nas do życia, nie mówiąc o pierwszym łyku, który jest prawdziwą przyjemnością. Im bardziej doceniasz jej aromat i wiesz, jaka smakuje ci najbardziej, coraz mniej jesteś w stanie zaakceptować kawę niskiej jakości. Nie każdy z nas ma w domu miejsce na profesjonalny ekspres dużych rozmiarów. Sprzęt tego typu jest niekiedy bardzo drogi i wymaga szczegółowego czyszczenia i uwagi. Dobrym rozwiązaniem na co dzień jest zakup klasycznej kawiarki. Jej cena zdecydowanie kusi, wygląd urozmaici twoją kuchnię, a ty od razu zauważysz oszczędność w budżecie. Kawa kupowana w kawiarniach, na którą tak łatwo się skusić podczas spaceru do pracy, potrafi kosztować nawet 12 złotych. Jeśli pomnożymy tę sumę przez liczbę dni pracujących... cóż, ta kwota potrafi zaskoczyć. Jeśli jeszcze nie miałeś do czynienia z tym włoskim wynalazkiem, czas najwyższy wypróbować jej działanie i smakowite efekty. Kawiarka jest prosta w użytkowaniu, a otrzymana z niej kawa jest niezwykle pyszna i aromatyczna.
Rodzaje kawiarek - dobierz idealną dla siebie
Oferty sklepów wypełnione są wieloma rodzajami kawiarek, które różnią się od siebie wyglądem, pojemnością i stylem. Tradycyjna wersja to niewielka kawiarka w kolorze srebrnym, która dostosowana jest do przygotowania kawy na kuchence gazowej i do ognia. Wraz z rozpowszechnieniem się kuchenek indukcyjnych i elektrycznych, producenci dostosowali się do rynku i w tej chwili bez problemu znajdziesz kawiarkę, której będziesz mógł używać na każdej z nich. Idąc krok dalej, możesz wybrać także kawiarkę elektryczną, której możesz użyć wszędzie tam, gdzie znajdziesz kontakt. Kolejną ważną kwestią przy wyborze idealnej kawiarki jest analiza ilościowa - zastanów się, ile kaw jednocześnie przygotowujesz. Każda kawiarka ma dokładnie określoną liczbę filiżanek, którą jest w stanie zaparzyć podczas jednego użycia. Sugerując się nią, możesz wybrać model idealnie pasujący do twoich potrzeb.
Bajecznie prosta obsługa kawiarki
Klasyczna kawiarka składa się z trzech głównych części - zbiorniczków na wodę i kawę oraz sitka, w którym umieszczamy zmielone ziarna. Przygotowanie kawy rozpoczynamy "od dołu". Najpierw nalewamy wodę do zbiorniczka umieszczonego najniżej. Następnie do sitka wsypujemy zmielone ziarna ulubionej kawy. To bardzo ważne, żeby użyć odpowiedniego stopnia zmielenia, najlepiej średniego. Zbyt małe ziarenka mogłyby przedostać się przez dziurki sitka, natomiast zbyt grybo zmielone, nie zaparzyły by się odpowiednio mocno. Kawę sypiemy do sitka do jego 3/4 wysokości i pozostawiamy ją nieubitą. Na sitko nakładamy górny zbiornik, gdzie zbierze się zaparzona kawy i skąd bezpośrednio przelejesz ją do filiżanek. Kawiarkę stawiamy na źródle ciepła lub podłączamy do kontaktu i wyczekujemy odgłosu syczenia, zwiastującego rozpoczęcie przelewania się kawy. Kiedy usłyszysz intensywne bulgotanie, zdejmij kawiarkę z płyty lub kuchenki i przelej do ulubionych filiżanek.