Kawa mielona czy ziarnista? Postaw na odpowiedni aromat
Dawniej mielenie kawy było przyjemną codziennością. każdego ranka zapach świeżo zmielonych ziaren rozpływał się po całej kuchni już w chwili mielenia, a nie po zalaniu kawy wrzątkiem. Teraz rezygnujemy z kawy ziarnistej na rzecz gotowych i szczelnie zapakowanych mieszanek. Czasem jednak warto wrócić do tradycji parzenia kawy.
22.02.2021 15:01
Z pomocą przyjdą młynki elektryczne wykonane z najwyższą starannością. Oferują one odpowiednie warunki i zapewniają należyte przygotowywanie ziaren do zaparzenia. Niektóre sposoby parzenia kawy wręcz wymagają mielenie jej na bieżąco, w celu zachowania odpowiedniej grubości poszczególnych cząstek.
Zaletą gotowej mieszanki jest przede wszystkim szybkość przygotowania, trudno jednak nie odnieść wrażenia, że świeżo zmielona kawa tej samej jakości pachnie i smakuje o niebo lepiej. Czysta i lekko kwaskowata arabika, a może bardziej pobudzająca i intensywna robusta – wybór odpowiedniej mieszanki zależy od twoich upodobań, a to co najlepsze, kryje się właśnie w pełnych ziarnach.
Największą przewagą kawy ziarnistej jest jej trwałość. Aromat ukryty w ziarnach najlepiej uwolnić dopiero przed podaniem. Niestety, zmielone ziarna mogą bardzo szybko go stracić, chyba że będą przechowywane w szczelnym opakowaniu. Wystarczy zobaczyć, co stanie się z gotową mieszanką gdy zapomnisz szczelnie zamknąć pojemnik na jeden dzień.
Czym mielić kawę?
Nie wystarczy pierwszy z brzegu młynek, by cieszyć się tym, co najlepsze ma do zaoferowania kawa. Warto poznać różnice, które ułatwią ci wybór.
Młynki nożowe, jak sama nazwa wskazuje używają do rozdrabniania kawy ostrzy tnących kawę na coraz mniejsze kawałki. Pamiętaj jednak, że używanie młynka nożowego zbyt długo może niepotrzebnie nagrzać ziarna, co wpłynie negatywnie na jakość przygotowywanego naparu. Dlatego o wiele lepiej będzie zaopatrzyć się w nieco droższy młynek, który nie będzie łatwo się nagrzewać. Zbyt długie cięcie ziaren przy pomocy ostrzy może powodować powstawanie tak zwanego pyłu kawowego, który nie tylko zapycha filtry ekspresu, ale również sprawia, że po otwarciu młynka duża część aromatu unosi się wraz z nim w powietrzu.
Kawa mielona w młynku żarnowym nie jest wystawiona na działanie wysokiej temperatury, więc ta metoda jest o wiele mniej inwazyjna. W dodatku większość tego typu młynków oferuje kilka trybów pracy, dzięki którym uzyskasz bardziej lub mniej zmieloną kawę. Pamiętaj, że stopień rozdrobnienia ma znaczenie. W zależności od tego, jak przygotowujesz napój, musisz wybrać bardziej lub mniej zmielone ziarna.
Jak grubo zmielić kawę?
Wielkość ziaren kawy jest zależna przede wszystkim od tego, jak planujemy przyrządzić napój. Najdrobniej zmielona kawa nadaje się do przygotowania klasycznej kawy po turecku. Jeżeli chcesz przygotować napój w ekspresie ciśnieniowym, warto zachować nieco grubiej zmielone ziarna, przypominające nieco drobinki soli. W przypadku kawy z kawiarki najlepiej będzie postawić na ziarna, które wielkością będą odpowiadać drobinkom cukru. Grubo zmielona kawa zarezerwowana jest dla ekspresów przelewowych i dripów. Jeżeli kawa będzie zbyt drobna, woda nie będzie w stanie przedostać się przez drobinki.
Świeżo zmieloną kawę oczywiście da się przechowywać, jednak trzeba przy tym pamiętać, że pojemnik musi być jak najbardziej szczelny. Może to być na przykład klasyczna puszka na kawę, słoiczek po kawie rozpuszczalnej czy woreczki strunowe. Tylko w odpowiednio szczelnym pojemniku kawa może być przechowywana przez dłuższy czas.