Kawa jak z włoskiej kawiarni. Jak zrobić smaczne espresso i cappuccino

Nic tak nie stawia na nogi, jak cudowny zapach aromatycznej kawy o poranku. Filiżanka ulubionego naparu kawowego to świetny sposób na aktywny start albo popołudniowy relaks. Jeżeli kochasz kawę, z pewnością docenisz liczne zalety ekspresu ciśnieniowego. Wyjaśniamy, jak działa to urządzenie i co potrafi. Jego możliwości na pewno pozytywnie cię zaskoczą!

Z ekspresem ciśnieniowym przygotujesz pyszne espresso
Z ekspresem ciśnieniowym przygotujesz pyszne espresso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla jednych kawa jest paliwem napędowym i sposobem na zwiększenie wydajności organizmu, dla innych aromatyczny napój to chwila przyjemności, którą delektują się bez pośpiechu. Bez względu na to, do której z tych grup się zaliczasz, z pewnością zależy ci na tym, żeby twój kawowy napar wyróżniał się najwyższą jakością, mocą i urzekającym zapachem. Niektórzy w poszukiwaniu rasowej kawy udają się do sprawdzonych kawiarni, jednak mało kto może sobie pozwolić na takie poranne eskapady każdego dnia. Kompromisem pomiędzy jakością a brakiem czasu może być ekspres ciśnieniowy – twój domowy barista, z którym przygotujesz niemal każdy rodzaj kawy. Czym charakteryzuje się to urządzenie, jak działa i dlaczego warto w nie zainwestować? W poniższym tekście znajdziesz odpowiedzi na każde z tych pytań!

Jak działa ekspres ciśnieniowy?

Marzysz o osobistym ekspercie od kawowych specjałów, który przygotuje twoją ulubioną kawę zawsze wtedy, kiedy masz na nią ochotę? Tak w skrócie można opisać ekspres ciśnieniowy. To niezwykłe urządzenie potrafi wyczarować niemal każdy kawowy napój zaledwie w kilka chwil, a ty możesz cieszyć się jego smakiem i aromatem, który pod względem jakości w niczym nie ustępuje kawom parzonym przez doświadczonych baristów. Na czym polega sekret niezawodnego tego urządzenia?

Jak sama nazwa wskazuje, kawa w takim ekspresie jest parzona przy pomocy gorącej wody pod ciśnieniem. Proces ten nazywamy ekstrakcją i to właśnie jemu gotowy napój kawowy zawdzięcza swój intensywny smak, aromat i moc. Tak naprawdę, parzenie kawy pod ciśnieniem to żadna nowość. Technikę tę udoskonalano przez wiele lat i choć obecnie na rynku mamy wiele urządzeń do parzenia kawy w rozmaitych sposób, eksperci przyznają, że tylko ekstrakcja potrafi wydobyć z kawowych ziaren wszystko, co najlepsze.

Espresso, cappuccino, latte macchiato. Przepisy na kawę jak od włoskiego baristy

Właściwie, mając w kuchni takiego specjalistę, jak automatyczny ekspres ciśnieniowy, nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych umiejętności parzenia kawy – ten sprzęt wszystko zrobi za ciebie i to dosłownie w kilka chwil. Jednak, także i w tej kwestii liczą się szczegóły i proporcje – to od nich w dużej mierze zależy moc i walory smakowe przyrządzanego napoju. Każdy ekspres ciśnieniowy wyposażony jest w specjalne przyciski z programami do parzenia konkretnych rodzajów kawy. Dzięki temu zarówno miłośnik mocnego espresso, jak i amator delikatnej kawy z dużą ilością spienionego mleka będzie równie zadowolony. Jeżeli jednak jesteś początkującym użytkownikiem ekspresu ciśnieniowego i potrzebujesz wskazówek dotyczących parzenia różnych rodzajów kaw, służymy pomocą.

Espresso uważane jest za narodowe dobro mieszkańców słonecznej Italii. Mocną, wyrazistą kawę bez mleka Włosi popijają przez cały dzień, delektując się jej smakiem w malutkich filiżankach. Co więcej, ten rodzaj kawy jest najprostszy do przygotowania w ekspresie. Wystarczy wybrać program do espresso, poczekać, aż napar będzie gotowy i opcjonalnie posłodzić go do smaku. Tyle i aż tyle!

W przypadku cappuccino sprawa jest nieco bardziej złożona. Ta kawa, choć przyrządzana na bazie espresso, wymaga odpowiedniej wiedzy na temat proporcji mleka i finalnego wyglądu naparu. Idealne włoskie cappuccino powinno składać się z 1/3 filiżanki espresso, 1/3 filiżanki mleka i 1/3 filiżanki gęstej, mlecznej pianki. Zwolennicy mlecznych kaw docenią także latte macchiato – kawę, w której najważniejszym składnikiem jest dobrze spienione mleko. Właściwie, to bardziej napój mleczny, niż kawa – idealna opcja, dla osób, które cenią sobie łagodny smak i urzekający, kawowy aromat. Proporcje do przygotowania tego wariantu kawy to szklanka mleka i 1/3 szklanki espresso. Latte macchiatto podajemy w wysokich szklankach do których stopniowo wlewamy poszczególne warstwy napoju: najpierw warstwę mleka, następnie mocną kawę, a na końcu kolejna warstwa mleka wraz z gęstą, kremową pianką. Tak przyrządzone latte macchiato jest nie tylko pyszne, ale także zachwyca efektownym wyglądem.

Czy warto kupić ekspres ciśnieniowy? Poznaj jego zalety

Największym atutem ekspresów ciśnieniowych jest łatwość ich obsługi oraz perfekcyjnie zaparzona kawa. Koneserzy nie mają wątpliwości, że na urządzeniach takich sprawdzonych marek, jak np. Saeco, Philips czy De'Longhi naprawdę można polegać. Jedynym minusem urządzeń jest ich cena – dobrej jakości ekspresy ciśnieniowe to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Jednak zapewniamy, że warto zainwestować w taki sprzęt, gdyż w zamian otrzymujemy najwyższej jakości kawę, bez konieczności wychodzenia do kawiarni. Żeby jednak nasz ekspres działał bez zarzutu przez wiele lat, konieczna jest odpowiednia konserwacja. Dbając o urządzenie masz pewność, że twój automatyczny barista zawsze będzie gotowy, żeby zaserwować ci kawę, o jakiej marzysz.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (14)