KuchniaKawa jak z ekspresu. Wystarczy kawiarka i kilka prostych porad

Kawa jak z ekspresu. Wystarczy kawiarka i kilka prostych porad

Jeśli dla kawosza istnieje coś lepszego niż zapach świeżo zmielonej kawy o poranku, to jest to z pewnością jej smak – oczywiście pod warunkiem, że masz do dyspozycji najlepsze ziarna i dobry sprzęt. Mowa tu nie o ekspresie, ale dobrej kawiarce, która jest tańsza i oferuje niemal równie bogaty aromat.

Idealna kawa niczym z kawiarni w zasięgu ręki
Idealna kawa niczym z kawiarni w zasięgu ręki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.08.2020 14:05

Niezależnie od tego, czy pijesz kawę rzadko czy regularnie, warto zainwestować w dobrej jakości kawiarkę, która działa na podobnej zasadzie co ekspres ciśnieniowy, a kosztuje kilkukrotnie mniej.

Sposób użycia nie jest zbyt skomplikowany. Do dolnego pojemnika wlewasz odpowiednią ilość wody, jej poziom wyznacza niewielki zaworek i woda nie powinna go przykrywać. Następnie nakładasz na wierzch pojemniczka specjalne sitko, na którym wsypujesz odpowiednią ilość kawy. Nie musisz wypełniać go po brzegi, wystarczy jedna lub dwie łyżeczki. Potem należy nałożyć na to komorę z przykrywką i rączką i podgrzać.

W ten sposób woda przesączy się przez kawę pod odpowiednim ciśnieniem i w kafetierce znajdziesz aromatyczny, intensywny napar bez fusów. Choć sam proces wydaje się bardzo prosty, to warto zwrócić uwagę na pewne detale, które mogą odbić się na smaku przygotowywanej kawy.

Jak dobrze zaparzyć kawę?

Zwróć uwagę przede wszystkim na to, jak drobno została zmielona kawa. Jeśli korzystasz z kawy zmielonej, nie będziesz mieć większego wpływu na stopień rozdrobnienia. Korzystając z młynka do kawy pamiętaj, że warto zmielić ziarna nieco grubiej. W ten sposób napar będzie intensywny, a woda nie będzie miała problemu, by przedostać się między ziarnami.

Przygotowanie kawy w kawiarce jest proste
Przygotowanie kawy w kawiarce jest proste© Adobe Stock

Sama woda powinna być w miarę możliwości przefiltrowana, jeśli nie masz dzbanka filtrującego, możesz użyć wody mineralnej. Wlewanie do kawiarki wody z kranu może sprawić, że na ściankach zacznie osadzać się kamień, a doczyszczenie go jest bardzo problematyczne, szczególnie że nie należy używać silnych specyfików, które mogą wchodzić w reakcję z metalem, z którego wykonana jest kawiarka.

Podstawowe błędy

Największym błędem popełnianym przez osoby używające kawiarki po raz pierwszy będzie przypalenie kawy poprzez ustawienie jej na zbyt wysokim ogniu. W efekcie co prawda napar przygotuje się bardzo szybko, ale jego smak będzie pozostawiać wiele do życzenia. Znacznie lepszym rozwiązaniem, które również gwarantuje szybsze przygotowanie kawy, będzie zalanie kawiarki ciepłą wodą i ustawienie na mniejszym ogniu.

Drugim dosyć niebezpiecznym błędem jest wypełnianie dolnego pojemnika w całości wodą. Jeśli woda zaleje niewielki zawór znajdujący się na bocznej ściance, zablokuje tym samym wydostawanie się ciśnienia, a co za tym idzie - może dojść do nieodwracalnego uszkodzenia kawiarki. Warto również pamiętać o tym, by kawa umieszczona na sitku nie była zbyt mocno ubita, powinna opaść samoczynnie, w przeciwnym wypadku woda pod ciśnieniem nie będzie w stanie przedostać się do górnego zbiornika, a gotowy napar będzie słaby i mdły.

Jak wybrać kawiarkę

Jeśli planujesz używać kawiarki głównie rano, nie potrzebujesz dużego modelu. Równie dobrze nada się niewielka kawiarka, w której zmieścisz jedną lub dwie filiżanki kawy. Z drugiej strony jeśli chcesz uraczyć gości wyśmienitą kawą, przygotowywanie każdej filiżanki z osobna będzie bardzo długotrwałe i nieprzyjemne, kawiarka nie zdąży wystygnąć, nim trzeba będzie wstawić następną porcję. Dlatego warto zainwestować w nieco większy model albo zdecydować się na kawiarkę elektryczną.

Od klasycznej kawiarki różnią się właściwie jedynie sposobem podgrzewania wody. Modele tradycyjne możesz postawić na kuchence gazowej, część kawiarek nadaje się również do używania na płytach indukcyjnych i elektrycznych. Kawiarka elektryczna nie zajmuje palnika, gdyż wyposażona jest w podstawkę działającą na podobnej zasadzie co czajnik elektryczny. Przygotowanie kawy od podstaw zajmie nie więcej niż pięć minut.

Dobry sprzęt do przyrządzania kawy nie musi kosztować wiele. Nawet za 40 złotych kupisz kawiarkę, która będzie w stanie przygotować dobrej jakości napój. Klasyczne modele wykonane z aluminium albo stali nierdzewnej to gwarancja eleganckiego wyglądu i dużej wytrzymałości. Z drugiej strony połyskująca, srebrna kawiarka nie zawsze będzie pasować do wystroju kuchni, na szczęście możesz wybrać eleganckie modele z kolorową obudową.

Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (28)