Kawa jak z ekspresu? Poznaj wszystkie zalety kawiarki
Niewielki rozmiar, niska cena i wspaniały smak kawy, która w niczym nie ustępuje filiżance z ekspresu. Kawiarka to nieodłączny element w kuchni każdego miłośnika tego aromatycznego napoju. Sprawdź, dlaczego warto ją pokochać i jak wybrać tę najlepszą.
13.10.2020 14:14
Mocne espresso, delikatne cappuccino, wyraziste americano, łagodne latte. Wcale nie potrzebujesz ekspresu, żeby móc przygotować ulubiony kawowy napój jak z prawdziwej włoskiej kawiarni. Drogi sprzęt do parzenia kawy z powodzeniem zastąpi poręczna kawiarka, w której zaparzysz wyśmienitą kawę.
Doświadczeni kawosze mają ją zawsze pod ręką, bo jest prosta w obsłudze, a dzięki niewielkim rozmiarom pozwala cieszyć się smakiem kawy także w podróży. Zalet kawiarek jest znacznie więcej. Podpowiadamy, dlaczego warto po nią sięgnąć. Sprawdź, jak niezwykła moc drzemie w tym niepozornym urządzeniu, a gwarantujemy, że zakochasz się w nim już od pierwszej filiżanki.
Kawiarka – co to takiego?
W dawnych czasach kawiarką nazywano osobę specjalizującą się w parzeniu kawy na dworach bogatej szlachty. Dziś ekspertami od tworzenia doskonałych kawowych napojów są bariści. Nie oznacza to wcale, że z biegiem czasu termin "kawiarka" całkowicie zanikł. Dziś tym mianem kawiarki określamy niepozorny, dwuczęściowy czajniczek, który potrafi zaparzyć espresso na miarę prawdziwych kawowych mistrzów.
Budowa kawiarki nie jest wyjątkowo skomplikowana. Jej dolną część stanowi naczynie na wodę z zaworem bezpieczeństwa, a górną – dzbanek z wieczkiem i pionową rurką, przez którą wypływa zaparzona kawa. Pozostałe elementy kawiarki, to sitko z uszczelką oraz lejek na porcję zmielonej kawy.
Idealne rozwiązanie dla wymagających indywidualistów
Ten wyjątkowy w swojej prostocie ekspres dzbankowy to według koneserów kawy najprostszy i najlepszy sposób na prawdziwe, wyśmienite espresso, którego nie powstydziliby się rodowici Włosi. Ogromną zaletą kawiarek jest łatwość i szybkość obsługi. Niebagatelny wpływ na ich rosnącą popularność ma także niska cena. Za profesjonalny ekspres do kawy musimy zwykle zapłacić kilka tysięcy złotych. W porównaniu z tak wysoką kwotą, cena kawiarki jest bezkonkurencyjna. Najprostszy, aluminiowy wariant z przeznaczeniem do kuchenek gzowych, ceramicznych lub gazowych to koszt ok. trzydziestu złotych.
Na cenę kawiarek ma wpływ sposób wykonania i tworzywo (aluminium, stal, stal nierdzewna, nylon), pojemność dzbanka, marka oraz design. Na rynku dostępne są zarówno proste modele o klasycznym kształcie i srebrnym kolorze, jak i bardziej fantazyjne kolory i o ciekawych formach i żywych barwach. Kawiarka w kolorze intensywnego fioletu, soczystej cytryny, delikatnego błękitu, czy pastelowego różu to doskonały sposób na poprawę nastroju w ponure, jesienne dni.
Niska cena kawiarek sprawia, że na wyborną kawę może pozwolić sobie każdy, a ich niewielkie gabaryty sprawdzą się nawet w małych kuchniach. W przypadku klasycznych kawiarek ciśnieniowych do przygotowania doskonałego espresso potrzebujemy tylko grubo zmielonej kawy i kuchenki z ceramicznym, elektrycznym lub gazowym blatem. Z racji ograniczonej pojemności kawiarka to świetny sposób na pyszną kawę w domowych warunkach. Proces parzenia trwa krótko i już po chwili kuchnię wypełnia zniewalający aromat palonych kawowych ziaren. Czy może być lepszy sposób na rozpoczęcie dnia? Wytrawni kawosze zapewniają, że nie.
Jaki wariant kawiarki wybrać?
Wybór idealnego modelu zależy przede wszystkim od tego, jaką kuchenkę w domu posiadamy. Warto zaznaczyć, że niektóre rodzaje kawiarek nie sprawdzą się na każdym blacie kuchennym. Pod tym względem największymi szczęściarzami są posiadacze kuchni gazowych, ceramicznych i elektrycznych, gdyż zdecydowana większość kawiarek jest przystosowana do każdej z nich. Nieco mniejszy wybór mają osoby, które szukają do kuchni halogenowej lub indukcyjnej. Taki rodzaj blatu ma nieco inne wymagania, więc lepiej przed zakupem zwrócić uwagę na specyfikację i przeznaczenie kawiarki – w przeciwnym razie możemy uszkodzić oba urządzenia.
Niezwykle istotną kwestią jest także pojemność naczynia. Warto mieć na uwadze fakt, że kawiarki to niewielkie urządzenia, a co za tym idzie – nie przygotujemy w nich kawy dla wielu osób. Kawiarki o pojemności 1 l to prawdziwa rzadkość. Najczęściej spotyka się urządzenia 0,2 – 0,3 l, dzięki którym przygotujemy od 3 do 6 filiżanek espresso. W sytuacji, gdy chcemy przygotować dla gości większy napój kawowy, musimy liczyć się z faktem, że niewielką kawiarkę trzeba będzie uruchamiać wielokrotnie. Jeżeli w domu mieszka kilku amatorów pysznej kawy, lepiej wybrać kawiarkę o największej pojemności, albo postawić na sprawdzony, wydajny ekspres. Ta rada dotyczy także osób, które często urządzają spotkania i przyjęcia w licznym gronie. Przygotowanie kawy w kawiarce dla wielu gości to zadanie karkołomne – zdecydowanie lepiej poczęstować bliskich kawą z ekspresu, a kawiarkę odłożyć na popołudnie w bardziej kameralnym gronie.
Do szerokiego grona tradycyjnych, ciśnieniowych kawiarek dołączyły jakiś czas temu kawiarki elektryczne. Ten wariant urządzenia działa podobnie, jak jego tradycyjna wersja, z tą różnicą, że zamiast na kuchence, dzbanek stawiamy na specjalnej podstawce podłączonej do prądu. Obsługa kawiarki elektrycznej również nie jest wyjątkowo skomplikowana. Po zaparzeniu kawy urządzenie wyłącza się samo sygnalizując, że gorący napój jest w pełni gotowy. W tym przypadku także warto zwrócić uwagę na pojemność dzbanka. Największe kawiarki są w stanie przygotować ok. 7 filiżanek kawy. Kolejną ważną kwestią jest moc urządzenia – im większa, tym szybciej otrzymamy aromatyczny, kawowy napój.
Bez względu na to, jaki rodzaj kawiarki wybierzemy, jedno jest pewne – czeka nas wiele wspaniałych poranków w towarzystwie wybornej kawy, której intensywny aromat pobudza równie skutecznie, jak jej wspaniały smak. Kawiarka do niezastąpione urządzenie, dzięki któremu możesz się cieszyć ulubionym kawowym napojem w każdym momencie i o każdej porze.