Kaczka z wanilią w glazurze z miodu

Początek grudnia to najwyższa pora, by zacząć myśleć o świątecznym menu. Bożonarodzeniowych gości warto zaskoczyć wykwintnym daniem, którego nie powstydziłaby się najbardziej perfekcyjna pani domu. Dzięki wielofunkcyjnym kuchennym pomocnikom przygotowanie wybornej potrawy będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Wypróbuj przepis na pyszną świąteczną kaczkę z wanilią w glazurze z miodu.

Kaczka z wanilią w glazurze z miodu
Źródło zdjęć: © Bosch

18.12.2014 17:28

Początek grudnia to najwyższa pora, by zacząć myśleć o świątecznym menu. Bożonarodzeniowych gości warto zaskoczyć wykwintnym daniem, którego nie powstydziłaby się najbardziej perfekcyjna pani domu. Dzięki wielofunkcyjnym kuchennym pomocnikom przygotowanie wybornej potrawy będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Wypróbuj przepis na pyszną świąteczną kaczkę z wanilią w glazurze z miodu.

Składniki

  • 5 cebul
  • 1 włoszczyzna
  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 6 sztuk anyżu gwiaździstego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 400 ml bulionu z kury
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska wanilii
  • 120 ml miodu (np. piniowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobii z maranty (zamiast niej można użyć skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • ocet balsamiczny

Przepis dla 4 osób

Stopień trudności:średni

Przygotowanie

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 225 stopni, włożyć do środka brytfannę, żeby się nagrzała. Obrać cebule i oczyścić włoszczyznę, a następnie pokroić wszystko na duże kawałki.
  2. Następnie nalezy odciąć z kaczki widoczny tłuszcz i kuperek oraz naciąć skórę na udkach. Kaczkę wypłukać z zewnątrz i od środka letnią wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym i obficie posypać solą morską oraz świeżo zmielonym białym pieprzem, używając młynka Bosch IXO Spice. Anyż gwiaździsty rozgnieść i włożyć do kaczki. Kaczkę można obwiązać nicią kuchenną na wysokości skrzydeł i udek, tak aby ściśle przylegały do korpusu. Nastepnie włożyć ją do brytfanny udkami do dołu i dodać opłukane podroby (serce, żołądek), szyjkę, olej, cebule oraz pokrojone warzywa. Całość podpiekać przez 20 minut w piekarniku. Następnie kaczkę należy odwrócić i piec przez kolejne 20 minut.
  3. Temperaturę piekarnika obniżyć do 190 stopni. Wyjąć kaczkę z brytfanny i ułożyć na plecach na ruszcie. Tłuszcz z brytfanny należy odlać. Następnie wlać do brytfanny bulion i liście laurowe. Kaczkę umieścić powyżej na ruszcie i piec przez kolejne 30-45 minut. Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wyjąć ziarna, które następnie należy utrzeć na gładką masę z miodem i sokiem z cytryny.
  4. Podczas ostatnich 30 minut pieczenia kaczkę należy kilkakrotnie smarować przygotowaną glazurą (mięso jest upieczone, gdy po nakłuciu udka wycieka z niego przezroczysty sok). Wyłączyć piekarnik, a kaczkę pozostawić w środku przez jakiś czas. Następnie należy ją wyjąć i podzielić na porcje.
  5. Aby uzyskać wyjątkowo chrupiącą skórkę, piekarnik należy ustawić na najwyższą temperaturę lub funkcję grillowania. Na krótko przed podaniem jeszcze raz trzeba włożyć podzieloną kaczkę do piekarnika i podpiec na brązowo.
  6. Sos i warzywa z brytfanny przelać przez sitko, przełożyć do garnka i zagotować. Przy pomocy IXO Vino firmy Bosch otworzyć butelkę wina i zmieszać podaną w przepisie ilość ze skrobią. Dodać do garnka z sosem i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Sos doprawić octem, solą i pieprzem z młynka IXO Spice. Na zakończenie chrupiącą kaczkę należy polać przygotowanym sosem. Powodzenia i smacznego! Inne smakowite przepisy świąteczne znajdziesz na stronie: www.bosch-ixo.com
Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)