KuchniaJedno z najzdrowszych zielonych warzyw – coraz popularniejsze na polskich stołach

Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw – coraz popularniejsze na polskich stołach

Jarmuż to warzywo, które cieszy się rosnącą popularnością w Polsce. Nie powinno nas to dziwić – jest bogatym źródłem witaminy C, E i A, a także wapnia i żelaza zapobiegającego anemii. Nie masz pomysłu na danie z tego warzywa? Zapoznaj się z naszymi przepisami kulinarnymi z jarmużu, które na długo zagoszczą w twojej kuchni.

Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw – coraz popularniejsze na polskich stołach
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

27.03.2019 | aktual.: 29.03.2019 19:21

Jarmuż – warzywo z ogródka

Jarmuż to roślina z rodziny kapustowatych. Jego liście przybierają ciekawe formy i kolory, które zależą od odmiany. Najlepiej smakują po przemarznięciu, gdyż wtedy są delikatniejsze w smaku.

Sadzenie jarmużu odbywa się z rozsady – należy ją przygotować z nasion, które zostały wysiane w maju lub czerwcu. Możliwe jest też bezpośrednie sadzenie jarmużu do gruntu. Przed posadzeniem warto przekopać ziemię na głębokość 30 cm i po jakimś czasie ją spulchnić.

Jarmuż nie jest podatny na choroby i szkodniki. Warzywo nie "lubi" za to uprawy po innych roślinach kapustnych, dlatego warto je sadzić w miejscu, gdzie wcześniej rosły np. cebula lub marchew.

Jarmuż na ciepło

Jarmuż jest wiodącym składnikiem kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jest bogaty w witaminę C, beta-karoten i luteinę. Warzywo dostarcza również wapń, żelazo i mangan. Najprostszym sposobem na przygotowanie jarmużu na ciepło jest ugotowanie go na parze. W ten sposobu uda się wydobyć smak i aromat z warzywa, nie tracąc przy tym właściwości odżywczych.

Przepisy na dania z jarmużu

Duszony jarmuż z czosnkiem
Do przygotowania dania z jarmużu będziesz potrzebowała 200 g jarmużu, małą cebulę, ząb czosnku i dwie łyżki masła. Na maśle zeszklij czosnek i cebulę, a następnie dodaj i podsmaż na nim jarmuż. Podlej potrawę wodą i duś ją do miękkości. Na koniec dodaj sól i pieprz.

Przepis na sałatkę z jarmużu z ciecierzycą
Połączenie jarmużu z suszonymi pomidorami, bazylią, winogronami i ciecierzycą to przepis na zachowanie młodego wyglądu. Wegańska sałatka będzie idealną alternatywą dla kanapek w porze lunchu w pracy – doda energii na resztę dnia, zapewniając przy tym uczucie sytości.

Danie z jarmużu – zupa z kurczakiem
Na bazie mięsa z kurczaka ugotuj bulion z dodatkiem czosnku, kolendry i liścia laurowego. Następnie pokój je na drobne kawałki i wrzuć do zupy, dodając cebulę, marchewkę, seler, jarmuż, koncentrat pomidorowy, przyprawy i 1/4 szklanki wytrawnego wina. Wszystkie składniki gotuj do momentu aż będą miękkie.

Interesują Cię inne przepisy kulinarne z jarmużem w roli głównej? Znajdziesz je w tym miejscu.

Dla kogo nie jest polecany jarmuż?

Jarmuż stanowi źródło goitrogenów, które mogą obniżyć stężenie jodu w naszym organizmie. Z tego powodu warzywo nie jest zalecane osobom z chorobami tarczycy. Niekorzystne działanie tych substancji może być ograniczone przez gotowanie jarmużu bez przykrycia – związki te uwalniane są pod wpływem wysokiej temperatury. W roślinie znajdują się też szczawiany, które mogą gromadzić się w nerkach, w efekcie doprowadzając do kamicy nerkowej.

Źródło artykułu:Kalkulatory Budowlane
jarmużprzepisykuchnia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)