WP Dom

Rynek
Wykańczanie
Wnętrza
Wokół domu

Jedno urządzenie, trzy potrawy. Opiekacz, który warto mieć w domu

Kanapki na ciepło, słodkie gofry czy mięsa prosto z grilla – sposobów na szybki posiłek jest wiele, warto więc zainwestować w urządzenie z wymiennymi nakładkami, które umożliwi przygotowanie wyśmienitego śniadania, obiadu oraz kolacji.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dobrze wysmażone potrawy urozmaicą każdy posiłek
Dobrze wysmażone potrawy urozmaicą każdy posiłek (123RF)
WP

Jeśli szukasz pomysłów na urozmaicenie codziennych posiłków, warto pomyśleć o nowym sprzęcie. Monotonne śniadania to już przeszłość, teraz możesz przerzucić się na smakowite alternatywy.

WP

Jedno urządzenie, dziesiątki potraw

Niepozorne urządzenia 3 w 1 to połączenie standardowego opiekacza do kanapek, gofrownicy o dość sporej mocy i uniwersalnego elektrycznego grilla. Płyty grzewcze o różnych kształtach można łatwo wymieniać. Wystarczy wcisnąć przycisk znajdujący się we wnętrzu urządzenia, a tacka sama wyskoczy. Poza większą różnorodnością jest to również zdecydowane ułatwienie, jeśli chodzi o mycie urządzenia. Możesz bez problemu włożyć tackę pod bieżącą wodę, lecz pamiętaj, by po umyciu dokładnie ją osuszyć, nim umieścisz ją z powrotem w urządzeniu.

Smakowite potrawy z grilla i nie tylko Fotolia
Podziel się
WP

Spora oszczędność

Urządzenie nie zajmuje wiele miejsca, kształtem przypomina standardowy opiekacz, który pozwala przygotować dwie kanapki. Nowoczesne modele dobrze wkomponują się w wystrój kuchni i nie zajmą dużo miejsca na blacie. Niezależnie od tego, jaki model planujesz wybrać, powinien on spełniać podstawowe wymagania. Przede wszystkim musi mieć odpowiednią moc. Na rynku dostępne są urządzenia o mocy od 600 do 1300 W. Im więcej, tym wyższą temperaturę będzie w stanie osiągnąć urządzenie i pozwoli przygotować lepiej dopieczone potrawy.

WP

Odpowiednia konserwacja

Pamiętaj, że tacki pokryte są specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu. Z jednej strony jest to zaleta, gdyż podczas przygotowywania gofrów lub grillowania nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu, z drugiej takie płytki są bardzo delikatne i łatwo je porysować, dlatego nie należy szorować ich druciakiem lub metalowymi sztućcami.

Ponadto warto pamiętać, że powłoka nie zabezpiecza żywności przed przypaleniem się, a zwęglone resztki potraw mają fatalny wpływ na jej wytrzymałość. Dlatego należy myć urządzenie po każdym użyciu, najlepiej przy pomocy zwykłej gąbki z odrobiną płynu do naczyń.

WP
Polub WP Dom
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP