Trwa ładowanie...

Jedno urządzenie, trzy potrawy. Opiekacz, który warto mieć w domu

Kanapki na ciepło, słodkie gofry czy mięsa prosto z grilla – sposobów na szybki posiłek jest wiele, warto więc zainwestować w urządzenie z wymiennymi nakładkami, które umożliwi przygotowanie wyśmienitego śniadania, obiadu oraz kolacji.

Jedno urządzenie, trzy potrawy. Opiekacz, który warto mieć w domuŹródło: 123RF
d1kmle1
d1kmle1

Jeśli szukasz pomysłów na urozmaicenie codziennych posiłków, warto pomyśleć o nowym sprzęcie. Monotonne śniadania to już przeszłość, teraz możesz przerzucić się na smakowite alternatywy.

Jedno urządzenie, dziesiątki potraw

Niepozorne urządzenia 3 w 1 to połączenie standardowego opiekacza do kanapek, gofrownicy o dość sporej mocy i uniwersalnego elektrycznego grilla. Płyty grzewcze o różnych kształtach można łatwo wymieniać. Wystarczy wcisnąć przycisk znajdujący się we wnętrzu urządzenia, a tacka sama wyskoczy. Poza większą różnorodnością jest to również zdecydowane ułatwienie, jeśli chodzi o mycie urządzenia. Możesz bez problemu włożyć tackę pod bieżącą wodę, lecz pamiętaj, by po umyciu dokładnie ją osuszyć, nim umieścisz ją z powrotem w urządzeniu.

Smakowite potrawy z grilla i nie tylko Fotolia
Smakowite potrawy z grilla i nie tylko Źródło: Fotolia

Spora oszczędność

Urządzenie nie zajmuje wiele miejsca, kształtem przypomina standardowy opiekacz, który pozwala przygotować dwie kanapki. Nowoczesne modele dobrze wkomponują się w wystrój kuchni i nie zajmą dużo miejsca na blacie. Niezależnie od tego, jaki model planujesz wybrać, powinien on spełniać podstawowe wymagania. Przede wszystkim musi mieć odpowiednią moc. Na rynku dostępne są urządzenia o mocy od 600 do 1300 W. Im więcej, tym wyższą temperaturę będzie w stanie osiągnąć urządzenie i pozwoli przygotować lepiej dopieczone potrawy.

Odpowiednia konserwacja

Pamiętaj, że tacki pokryte są specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu. Z jednej strony jest to zaleta, gdyż podczas przygotowywania gofrów lub grillowania nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu, z drugiej takie płytki są bardzo delikatne i łatwo je porysować, dlatego nie należy szorować ich druciakiem lub metalowymi sztućcami.

Ponadto warto pamiętać, że powłoka nie zabezpiecza żywności przed przypaleniem się, a zwęglone resztki potraw mają fatalny wpływ na jej wytrzymałość. Dlatego należy myć urządzenie po każdym użyciu, najlepiej przy pomocy zwykłej gąbki z odrobiną płynu do naczyń.

d1kmle1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kmle1