Jedno urządzenie, mnóstwo różnorodnych śniadań. Warto mieć je w domu
Kanapki na ciepło, gofry, czy nawet warzywa czy mięso prosto z grilla – istnieje wiele sposobów na szybki, ciepły posiłek. By przygotować śniadanie czy podwieczorek, nie potrzebujesz mnóstwa sprzętów, wystarczy jedno urządzenie.
16.07.2018 | aktual.: 05.02.2019 12:50
Jeśli śniadania wydają ci się zbyt monotonne, warto skorzystać z bardziej urozmaiconych przepisów. Przygotowaliśmy kilka urządzeń w atrakcyjnych cenach, które ułatwią ich przygotowanie.
Oszczędność miejsca i pieniędzy
Urządzenia 3 w 1 to połączenie gofrownicy, opiekacza do kanapek i elektrycznego grilla. Wszystko to dzięki dodatkowym płytom grzewczym o różnych kształtach. By je wymienić, wystarczy wcisnąć przycisk znajdujący się po wewnętrznej stronie urządzenia, a znajdująca się w środku tacka sama wyskoczy. W ten sposób oszczędzisz nie tylko miejsce na blacie, ale również sporo pieniędzy. Koszt trzech osobnych urządzeń byłby kilkukrotnie większy.
Gorące kanapki z rozpływającym serem, chrupiące gofry czy karkówka prosto z grilla bez dymu i ognia to tylko kilka możliwości poręcznego urządzenia. Ważne jest, by sprzęt miał odpowiednio dużą moc, sięgającą od 600 do 1300 W. Wysoka temperatura jest kluczowa przy przygotowywaniu gofrów, w innym przypadku będą blade i gumowate. Poza tym im wyższa temperatura przekłada się na prędkość przygotowywania potraw. Jeśli urządzenie ma dodatkową regulację mocy, możesz nawet wybrać stopień przyrumienienia potrawy.
Zwróć również uwagę na samą obudowę urządzenia, tańsze modele z kiepskiej jakości materiałów są bardzo kruche, a podczas pracy mocno się nagrzewają, co może skutkować poparzeniami. Lepiej więc będzie zainwestować w opiekacz z metalową obudową, która jest bardziej odporna na uszkodzenia. Ze względów bezpieczeństwa dobrze będzie również wybrać model na stabilnych nóżkach. Jeśli natomiast nie chcesz, by opiekacz zajmował dużo miejsca w szafce, wybierz model, który można przechowywać pionowo.
Jak zajmować się płytami
Każda tacka pokryta jest specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu, która sprawia, że nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu do przygotowywania potraw i po pieczeniu łatwo ją wyczyścisz. Musisz jednak pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim miej na uwadze to, że nieprzywieralność nie oznacza całkowitej ochrony przed przypaleniem. Nie możesz więc zostawić opiekacza samopas na dłuższy czas. Poza tym powłoka jest bardzo cienka i delikatna, dlatego do wyciągania potraw i czyszczenia lepiej nie używać metalowych sztućców, szpatułek czy popularnego "druciaka".
Na szczęście powłoka jest bardzo łatwa w czyszczeniu, wystarczy zwykła gąbka z odrobiną płynu do naczyń. Mycie urządzeń 3 w 1 jest jeszcze łatwiejsze, gdyż bez problemu możesz wyjąć tacki i opłukać je pod bieżącą wodą. Pamiętaj, by przed ponownym założeniem dobrze je osuszyć, lepiej nie ryzykować zwarcia.