Trwa ładowanie...

Jeden to za mało. Noże kuchenne wysokiej jakości

Bez dobrego noża nie zdziałasz wiele w kuchni. Tymczasem wiele osób nie zwraca uwagi na to, czym właściwie posługuje się na co dzień. Rzadko sięgasz po bardziej wyspecjalizowane ostrza podczas gotowania? To duży błąd, który kosztuje cię o wiele więcej czasu i nerwów.

Z dobrymi nożami gotowanie będzie dziecinnie prosteZ dobrymi nożami gotowanie będzie dziecinnie prosteŹródło: Shutterstock
dnt2pv4
dnt2pv4

Poza klasycznym nożem szefa znajdziesz wiele egzemplarzy, które przydadzą się podczas przygotowywania bardziej skomplikowanych potraw. Ostrza przeznaczone do konkretnych zadań osobno mogą kosztować całkiem sporo, dlatego lepiej postawić na zestawy w eleganckim stojaku.

Czego używasz w kuchni?

W każdej kuchni możemy znaleźć jeden lub więcej noży, które pełnią bardzo uniwersalne funkcje. Zdecydowanie najpopularniejszy jest szeroki nóż szefa, który łączy w sobie dobre właściwości tnące i sporą wytrzymałość ze względu na grubość głowni. Z łatwością poradzi sobie z cięciem warzyw czy krojeniem wędliny na cieniutkie plasterki.

Drugim nożem, bez którego trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni, będzie niewielki nożyk służący do obierania i drylowania warzyw i owoców. Niewielki rozmiar jest jego największą zaletą i z powodzeniem poradzi sobie z najbardziej precyzyjnymi pracami. Innym godnym uwagi rodzajem niewielkiego noża będzie zakrzywione ostrze przeznaczone do skrobania.

ostrzałka Shutterstock
Zadbaj o odpowiednie ostrzenieŹródło: Shutterstock

Trzecim nożem, którego najczęściej używamy w kuchni będzie praktyczne, ząbkowane ostrze do krojenia pieczywa. Specyficzna konstrukcja krawędzi tnącej sprawia, że nóż łatwo przetnie twardą skórkę, ale jednocześnie nie naruszy sprężystego miąższu. Noży do pieczywa można używać również do porcjowania innych twardych produktów, jak choćby arbuza czy melonów. Warto wybrać nóż z ostrym czubkiem, który umożliwia wbicie go w owoc lub pieczywo.

Praktyczne i niezbędne

Poza trzema powyższymi typami noży warto również zwrócić uwagę na ostrza, które przydadzą się podczas bardziej siłowych rozwiązań. Tego typu ostrzem będzie tasak, którego krawędź tnąca jest prosta i bardzo długa. Takie ukształtowanie ułatwia oddzielanie dużych kawałów mięsa, jak i krojenie go razem z kością. Gruba głownia zniesie najmocniejsze uderzenia i możesz mieć pewność, że nie złamie się ani nie wykrzywi.

Coś delikatnego

Przeciwwagą dla noża szefa czy tasaka będzie delikatny i elastyczny nożyk do filetowania. Jest niezwykle cienki i odpowiednio wygięty, dzięki czemu bez problemu oddzieli mięso od ości. Doskonale sprawdzi się podczas pracy pod różnymi kątami gdyż jest wyjątkowo giętki. Dobrym uzupełnieniem będzie nóż do wędlin, który jest na tyle długi, by pozwolić na krojenie dużych i równych plastrów.

Czym i jak ostrzyć nóż

Każdy nóż, którego regularnie używasz powinien być ostrzony mniej więcej raz w miesiącu. Do tego zadania doskonale nadają się proste w użyciu ostrzałki szczelinowe, zarówno te elektryczne, jak i manualne. Wystarczy włożyć nóż do szczeliny ostrzem do dołu, a następnie rytmicznie przesuwać nim w przód i w tył.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dnt2pv4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dnt2pv4