Jaki ekspres kolbowy do domu? Testujemy polecane ekspresy: De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew i SAGE Barista Touch Impress
Ekspres kolbowy – co to za urządzenie i jaki model wybrać, kiedy chcesz przygotować coś więcej niż czarną kawę? Mówi się, że tego typu sprzęt jest idealny, kiedy parzenie kawy jest czymś więcej niż tylko codzienną czynnością wykonywaną mechanicznie. Dobry ekspres kolbowy zamieni ją w przyjemny rytuał i pozwoli na jeszcze większą kontrolę procesu, by uzyskać napar niczym z kawiarni. Szukasz polecanego ekspresu do kawy? Sprawdź nasze porównanie De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew i SAGE Barista Touch Impress.
12.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 15:20
Ranking ekspresów kolbowych – jakie modele przetestowaliśmy i co wzięliśmy pod uwagę?
Na rynku mamy dostępne ekspresy do kawy różnego typu. Dużą popularnością cieszą się te automatyczne, które przygotowują napar niemal samodzielnie. Wystarczy, że wciśniemy przycisk lub zaprogramujemy wybrany napój w menu. Jak działa ekspres kolbowy? W jego wypadku mamy niemal pełną kontrolę nad procesem: od mielenia ziaren, po odmierzanie i ubijanie zmielonej kawy, wybór czasu parzenia i spieniania mleka. Niektórzy porównują wrażenia z pielęgnowaniem codziennych rytuałów, a przyrządzanie kawy staje się relaksującym doświadczeniem, które intensyfikuje doznania. Jeśli więc chcesz mieć większy wpływ na to, jaką kawę uzyskasz, wybierz polecany ekspres kolbowy. Decyzję może ułatwić ci nasz test porównawczy modeli:
- SAGE Barista Touch Impress SES881BSS4FEU1 w kolorze srebrnym,
- De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew EC9865.M również srebrny, z czarnymi elementami.
To ekspresy kolbowe z młynkiem i spieniaczem, które pozwalają na zrobienie o wiele więcej, niż podstawowego espresso czy kawy czarnej. Aby jednak porównać oba modele, szczegółowo przyjrzeliśmy się wszystkim funkcjom i sposobowi obsługi. Ważne były dla nas:
- pierwsze wrażenie oraz kalibracja nowego ekspresu kolbowego;
- mielenie i porcjowanie kawy;
- menu kaw;
- sposób przygotowania kawy w różnych wersjach;
- spienianie mleka;głośność.
Jaki będzie więc najlepszy ekspres do kawy? Sprawdź wyniki naszego testu porównawczego.
Polecany ekspres do kawy – pierwsze wrażenie i kalibracja ekspresu kolbowego
Jeśli chodzi o pierwsze wrażenie, to oba ekspresy prezentują się podobnie: nie mają zbyt wielu wystających części, które utrudniałyby ustawienie w kuchni lub biurze. Ekspres kolbowy De’Longhi przyciąga uwagę trzema okrągłymi wyświetlaczami, które przywołują skojarzenia z urządzeniami kawiarnianymi i duchem retro. SAGE wygląda nieco bardziej minimalistycznie. Ciekawe jest umieszczenie za kratką zbierającą wodę miejsca na toolbox, w którym można chować np. przyrządy do czyszczenia czy inne małe akcesoria.
Podczas pracy oba ekspresy kolbowe nie były głośne. Pod tym względem na lekkie prowadzenie wysunął się model od De’Longhi.
Pierwszym krokiem testu ekspresów do kawy była kalibracja. SAGE intuicyjnie przez nią prowadzi, nie trzeba otwierać instrukcji. Na dotykowym wyświetlaczu pokazywany jest tutorial krok po kroku.
W przypadku De’Longhi instalacja również przebiegła bardzo intuicyjnie. W tym ekspresie kolbowym nie ma wyświetlacza, który prowadzi przez wszystkie kroki, ale dostępne przyciski i pokrętła są na tyle proste, że nie jest potrzebne dodatkowe wytłumaczenie.
Ekspres kolbowy do kawy z młynkiem – mielenie i porcjowanie kawy
Zarówno ekspres kolbowy De’Longhi La Specialista Maestro, jak i SAGE Barista Touch Impress mają wbudowane stalowe młynki z możliwością regulacji stopnia mielenia. Można samodzielnie dopasować go do swoich upodobań oraz gatunku kawy. Bardzo ważne podczas testów było też porcjowanie kawy, czyli podstawowa czynność, od której zależy sprawność działania i smak kawy.
SAGE Barista Touch Impress SES881BSS4FEU1
Dozowanie porcji kawy do zmielenia było nieintuicyjne. Trzeba je dostosować pod siebie. Przy każdym mieleniu i parzeniu można ustawić wszystko ręcznie (wybrać grubość mielenia ziaren, czas parzenia), ale system obiecuje, że wybierze to samodzielnie. W rzeczywistości nie działa to sprawnie: ekspres ciągle pokazywał komunikat, że mamy za mało zmielonej kawy (choć było jej bardzo dużo). Obsługa była przez to bardziej uciążliwa.
De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew
W tym wypadku nie mieliśmy żadnych problemów. Po zostawieniu zalecanych ustawień kawa wychodziła perfekcyjna. Można oczywiście dostosować poszczególne aspekty do swoich preferencji.
Jaki ekspres kolbowy? Dostępne napoje
Oba urządzenia z rankingu ekspresów kolbowych mają bogate menu, które pozwala na przygotowanie również kaw mlecznych. Jakie napoje i ustawienia oferują?
SAGE Barista Touch Impress SES881BSS4FEU1
Do wyboru mamy: latte, cappuccino, flat white, espresso, cafe crema, americano, gorącą czekoladę (podaje instrukcję, w której należy wsypać czekoladę w proszku do dzbanka na mleko), babyccino (to spienione mleko z odrobiną czekolady, również podaje instrukcję), herbatę (ekspres przygotowuje po prostu gorącą wodę), samo mleko. Można też zapisać swoje ustawienia kawowe i nadać im nazwę. Wtedy automatycznie napój zostanie dodany do menu.
De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew
W menu znajdziemy: cappuccino, latte macchiato, flat white, espresso, coffee, americano/long black, gorącą wodę oraz coś specjalnego, czyli kawy przygotowane na zimno: cold brew i espresso cool. Pierwszą z nich (która w tradycyjnych warunkach wymaga około 6-12-godzinnej ekstrakcji w zimnej wodzie) można przygotować w mniej niż 5 minut, więc jest to znaczne ułatwienie dla wielbicieli tego modnego napoju kawowego. Można też zapisać swoje ustawienia, które programuje się poprzez kliknięcia przycisku "my"
Kolbowe ekspresy do kawy – przygotowywanie napojów
Przechodzimy do przygotowania kawy w ekspresach kolbowych z rankingu. Zwracaliśmy uwagę przede wszystkim na intuicyjność obsługi i ilość czynności do wykonania.
SAGE Barista Touch Impress SES881BSS4FEU1
Każdy etap zaczyna się po kliknięciu obrazka wyświetlanego na ekranie (mielenia kawy, zaparzania, spieniania mleka). Wtedy można również zmienić grubość mielenia czy czas zaparzania.
De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew
Automatycznie zaczyna cały proces robienia kawy po włożeniu kolby, nie trzeba nic klikać. Tak samo prowadzi użytkownika przez kolejne etapy (tamping, brewing, milk) po prostu automatycznie wykrywając, na jakim etapie jest użytkownik. Dzięki temu proces przygotowania kawy jest szybszy i wymaga mniej ingerencji niż w SAGE.
Jaki ekspres kolbowy do kawy z mlekiem? Spienianie mleka w ekspresie De’Longhi i SAGE
Oba ekspresy kolbowe oferują kawy mleczne z pianką i są wyposażone w system spieniania mleka. Jak wygląda obsługa oraz późniejsze czyszczenie?
SAGE Barista Touch Impress SES881BSS4FEU1
W ekspresie SAGE mleczną piankę można zrobić przy pomocy automatycznej dyszy pary, którą należy umieścić w karafce lub dzbanku z mlekiem. System umożliwia także manualne spienianie.
Można wybrać poziom spienienia, temperaturę oraz rodzaj używanego mleka (lub napoju roślinnego) i system powinien dopasować sposób jego spieniania.
System przypomina o wyczyszczeniu dyszy po każdym użyciu. Wyświetla na ekranie instrukcję krok po kroku, jak to zrobić. Wymaga to jednak rozkręcenia dyszy i użycia czyścika, co zajmuje chwilę, ale dzięki prostej instrukcji wyświetlanej na ekranie nie jest trudne.
De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew
Ma opcje spieniania mleka automatycznie w systemie mlecznym albo ręcznie, korzystając z dzbanka i dyszy manualnej. Automatyczna opcja działa bardzo prosto, do spieniania mleka przy użyciu dyszy potrzeba jednak doświadczenia.
W ekspresie kolbowym De’Longhi nie można wybrać rodzaju spienianego mleka, ale system poradził sobie zarówno z mlekiem krowim, jak i napojem owsianym. Taka funkcja wydaje się więc zbędna.
Bardzo łatwe czyszczenie systemu mlecznego: jest ono automatyczne, po prostu wystarczy wybrać taką opcję na systemie spieniającym. Otrzymujemy też przypomnienie po każdym spienianiu.
Najlepszy ekspres kolbowy: De’Longhi czy SAGE?
Jaki ekspres kolbowy będzie idealny do domu? Który model wygrał nasze porównanie? Na pierwszy rzut oka oba urządzenia wyglądają elegancko i oferują bogate menu kaw. Nas urzekła jednak funkcja ekstrakcji na zimno w De'Longhi La Specialista Maestro z Cold Brew, która sprawdzi się zwłaszcza podczas upałów. To także możliwość spróbowania cold brew bez czekania wielu godzin na efekt.
Jednak nie tylko ta funkcja przesądziła o wygranej De’Longhi. Obsługa tego ekspresu kolbowego była po prostu prostsza: zaczynając od bezproblemowego porcjowania kawy, przez jej zaparzanie (bez konieczności wielokrotnego klikania) i spienianie mleka w dwóch opcjach: manualnej i automatycznej. System mleczny – w przeciwieństwie do tego w ekspresie SAGE – czyści się automatycznie bez konieczności rozkręcania i użycia dodatkowych akcesoriów.
Materiał przygotowany na zlecenie serwisu sprawdzono.pl