Jaką płytę do zabudowy wybrać. Modele indukcyjne i gazowe

Decydując się na remont kuchni warto zastanowić się nad tym, czy inwestować w kuchnię wolnostojącą połączoną z płytą grzewczą, czy może postawić na urządzenia do zabudowy. Wbrew pozorom wybór nie leży w kwestii finansów, a naszych preferencji.

Wydajna, łatwa w czyszczeniu i przede wszystkim praktyczna - to zalety płyt indukcyjnych
Wydajna, łatwa w czyszczeniu i przede wszystkim praktyczna - to zalety płyt indukcyjnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.02.2021 14:50

Wygląd twojej kuchni ma takie samo znaczenie jak funkcjonalność zawartych w niej elementów. Jeżeli chcesz przygotowywać posiłki szybko i sprawnie, a dodatkowo oszczędzić sobie kłopotów z czyszczeniem, dobrym pomysłem będzie zakup płyty wolnostojącej w wersji indukcyjnej bądź gazowej. Oba modele możesz kupić już za niecałe pięćset złotych.

Zalety kuchni gazowych

Pierwszym powodem, dla którego płyty gazowe cieszą się dużą popularnością w wielu domach są przede wszystkim kwestie finansowe. Za standardowej wielkości płytę gazową zapłacimy mniej więcej 400-800 złotych. Cena oczywiście wzrasta, jeśli zdecydujemy się na nowocześniejsze rozwiązania w postaci palników z dodatkowymi źródłami ciepła czy na przykład płyty gazowe na szkle. Dodatkowym atutem są niskie ceny eksploatacji zarówno jeśli chodzi o butlę, lub zamontowane wcześniej przyłącze gazowe.

Niestety, takie rozwiązanie ma również swoje wady. Wiele osób, szczególnie rodziców małych dzieci obawia się otwartego ognia. Dlatego płyty do zabudowy mają pokrętła ulokowane w taki sposób, by znalazły się poza zasięgiem dzieci. Problemem jest również utrzymanie płyty w należytej czystości, palniki wymagają regularnego czyszczenia, a pełne rowków i zagłębień powierzchnie płyt sprawiają, że trudno usunąć z nich przypalone resztki. Na rynku dostępne są również płaskie płyty, które niwelują ten problem.

Szybka i bezpieczna płyta indukcyjna

Płyty indukcyjne wyposażono w system cewek generujących szybkozmienne pole magnetyczne. W połączeniu z naczyniami wykonanymi z ferromagnetycznego tworzywa tworzą powstawanie prądów wirowych, które rozgrzewają naczynia do określonej temperatury bez podgrzewania samej płyty. To sprawia, że kuchnia indukcyjna ogrzewa całą powierzchnię garnka, a nie jak w przypadku płyt gazowych tylko jej zewnętrzne brzegi. Dodatkowo nie musisz martwić się, że kipiąca z garnka potrawa przypali się, po zdjęciu naczynia możesz od razu przystąpić do czyszczenia, płyta pozostaje chłodna.

Używanie płyty indukcyjnej to z jednej strony wyższa temperatura i szybsze przygotowanie potraw, a z drugiej mniejsze ryzyko przypalania. Precyzyjny regulator temperatury pozwoli na rozgrzanie naczynia do określonego stopnia, a to sprawia, że nie musisz zwiększać i zwiększać płomienia "na oko". Dodatkowo droższe płyty są wyposażone we wbudowane programy gotowania. Dzięki nim smażenie, duszenie i podgrzewanie zawsze będą odbywać się w określonej temperaturze.

Kuchnia mieszana, indukcja plus gaz

Nie możesz zdecydować się na zakup jednego typu płyty grzewczej? Nic nie szkodzi, możesz połączyć zalety obu rozwiązań w codziennym gotowaniu. Wystarczy postawić na połączenie płyty indukcyjnej i gazowej. Możesz zdecydować się na wersję łączącą te dwa rozwiązania bądź zamiast jednej dużej płyty postawić na dwie mniejsze, które idealnie ze sobą współgrają. To daje ci pełną dowolność wyboru źródła energii.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)