Trwa ładowanie...

Jaką lodówkę turystyczną kupić? Zabezpiecz jedzenie w podróży

Przed nami lato i okres wakacyjnych wyjazdów. Na piknik lub kemping zabieramy ze sobą picie i jedzenie, więc warto je zabezpieczyć przed słońcem i ciepłem. Z pomocą przychodzi lodówka turystyczna, która pomoże dłużej utrzymać świeżość i niską temperaturę żywności. Jakie są rodzaje lodówek turystycznych? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania.

Lodówka turystyczna pozwoli zachować świeżość jedzenia i napojówLodówka turystyczna pozwoli zachować świeżość jedzenia i napojówŹródło: Adobe Stock, fot: DMITRIY VASILENKO
d23l6vz
d23l6vz

Lodówka turystyczna to doskonałe rozwiązanie, jeśli chcesz przewieźć jedzenie i picie z zachowaniem niskiej temperatury i świeżości. Na rynku jest wiele modeli, które różnią się funkcjami, rozmiarem i przede wszystkim sposobem pracy. Ten należy dobrać odpowiednio do warunków panujących na zewnątrz. Dlatego warto najpierw dowiedzieć się, co oferują sprzedawcy, żeby móc wybrać najlepsze rozwiązanie. Dzięki temu będziesz dłużej cieszyć się świeżym jedzeniem.

Jakie są rodzaje lodówek turystycznych?

Lodówki przenośne dzielimy ze względu na sposób działania. Najtańsze i najprostsze to te z wkładami chłodzącymi. Pozwalają utrzymać niską temperaturę produktów, ale nie sprawdzi się, jeśli chcesz coś schłodzić. Zasada działania jest prosta – wypełnione żelem lub wodą wkłady umieszcza się w zamrażarce na kilka godzin. Później układa się je w lodówce naprzemiennie z produktami, które zamierzasz przetransportować.

Kolejna grupa to lodówki termoelektryczne, które można zasilić z instalacji samochodowej, sieci elektrycznej lub np. przenośnej stacji zasilania. Lodówka termoelektryczna ma trzy główne elementy – ogniwo Peltiera, wentylator i radiator. Może obniżyć temperaturę zawartości nawet o 20 stopni Celsjusza, ale może również ją podnieść i az do 60 stopni Celsjusza. Główne zalety to niska masa i niewielkie rozmiary.

d23l6vz

Trzeci typ to lodówki absorpcyjne, które mogą być zasilane prądem lub gazem typu propan-butan. Czynnikiem chłodzącym jest amoniak, co pozwala nawet na zamrażanie produktów. Odstraszają jednak rozmiarem i masą, dlatego najczęściej znajdują swoje zastosowanie np. w kamperach.

Czwarte rozwiązanie to lodówki z kompresorem, zwane także sprężarkowymi. Mają dużą efektywność energetyczną i rownież umożliwiają zamrożenie produktów. Zasada działania jest podobna jak w przypadku lodówek domowych. Czynnik chłodniczy jest zasysany przez kompresor i sprężany, następnie trafia do skraplacza, gdzie zmienia stan skupienia i oddaje ciepło. Są nieco większe od lodówek termoelektrycznych, ale nadal łatwe w transporcie. Przy temperaturze otoczenia wynoszącej 40 stopni Celsjusza mogą chłodzić i mrozić w zakresie od -22 do +10 stopni Celsjusza.

Jak wybrać lodówkę turystyczną?

Skoro już wiesz, jakie są sposoby działania lodówek, to łatwiej będzie wybrać odpowiednie rozwiązanie. Przy zakupie warto zwrócić jednak uwagę również na inne kwestie. Chodzi tu o pojemność i masę, a także ewentualne udogodnienia. Są lodówki, które mają np. kółka, dzięki czemu możesz wybrać większy i cięższy, ale też bardziej skuteczny sprzęt. Droższe i bardziej zaawansowane lodówki sprawdzą się na dłuższy wyjazd lub na kempingu. Jeżeli wybierasz się na piknik blisko domu lub hotelu, to w zupełności wystarczy urządzenie z wkładami chłodzącymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d23l6vz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d23l6vz