Jak zrobić wino z winogron? Podstawowy przepis dla początkujących

Wino to uwielbiany przez miliony osób na całym świecie trunek, który idealnie komponuje się z włoskimi makaronami, deską francuskich serów, greckimi zapiekankami, a także ze słodkimi deserami i przekąskami. Spożywany w umiarkowanych ilościach ma właściwości prozdrowotne – poprawia trawienie, wpływa korzystnie na pracę serca, reguluje ciśnienie tętnicze. Czerwone wino możemy bez problemu zrobić samodzielnie, wykorzystując do tego świeże i dojrzałe owoce winogron. Chcesz spróbować swoich sił w przyrządzaniu domowego wina? Oto podstawowy przepis dla początkujących!

Jak zrobić wino z winogron? Podstawowy przepis dla początkujących
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

24.09.2020 18:47

Materiał Partnera: Homebook.pl

Domowe wino – dlaczego warto je robić?

Choć butelkę dobrego czerwonego wina z łatwością dostaniemy w popularnych marketach i sklepach spożywczych, to mimo wszystko warto, nawet dla własnej przyjemności, spróbować przyrządzić trunek samodzielnie na bazie świeżych owoców winogron. Podstawowy przepis bazujący na ciemnych winogronach jest bardzo prosty i nie wymaga specjalistycznych akcesoriów. W ogólnym rozrachunku butelka domowego wina wyjdzie nas znacznie taniej od tej ze sklepu. Nie można nie wspomnieć o własnej satysfakcji, kiedy będziemy próbować własnoręcznie przyrządzonego trunku. Takie wino z pewnością uświetni romantyczne wieczory we dwoje lub większe spotkania w gronie przyjaciół bądź rodziny.

Ciemne winogrona do domowego wina – jakie wybrać?

Podstawą dobrego domowego wina są słodkie i soczyste winogrona. Wybieramy owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe – każdą sztukę należy obejrzeć, czy nie ma na niej śladów pleśni. Ważne! Winogrona oczyszczamy ręcznie z zanieczyszczeń (np. muszek, pajęczyn) oraz odrywamy od kiści. Nie myjemy ich pod wodą – na skórce bowiem znajdują się dzikie drożdże niezbędne do procesu fermentacji.

Składniki:

  • 10 kg owoców
  • 5 litrów przefiltrowanej wody
  • 3,5 kg cukru

Dodatkowo:

  • gąsior (o pojemności 25l)
  • rurka fermentacyjna
  • szklane butelki z korkiem

1. Oczyszczone winogrona umieszczamy w misce i przechodzimy do przygotowania moszczu. Miażdżymy owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby puściły sok i stworzyły pulpę (nie rozgniatamy pestek!).
2. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie – syrop studzimy.
3. Moszcz umieszczamy w wyparzonym gąsiorze. Zalewamy go wodą z cukrem, całość zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną wypełnioną małą ilością wody. Odstawiamy na ok. tydzień.
4. Po tym czasie odsączamy moszcz, wyciskając dokładnie sok z owoców. Przelewamy płyn do mniejszego gąsiora, który pieczętujemy korkiem z rurką. Odstawiamy butlę w ciepłe miejsce na miesiąc.
5. Kiedy woda w rurce fermentacyjnej zacznie być wypychana przez CO2, to znak, że wino jest już gotowe.
6. Przelewamy wino do wyparzonych butelek. Jeśli nie jest klarowne, możemy je przefiltrować przez sitko. Butelki korkujemy, odstawiamy pionowo na parę dni.

Obraz
© Materiały prasowe

Jak przechowywać domowe wino?

Samodzielnie przyrządzony trunek należy przelać do wyparzonych butelek ze szkła (unikajmy plastikowych!). Po odczekaniu 2–3 dni wina możemy umieścić w pozycji poziomej, tzw. leżakującej. W przypadku przechowywania większej ilości butelek najlepiej sprawdzą się w tej roli wielopoziomowe stojaki na wina – znajdziesz je w katalogu online na Homebook.pl. Domowe wino powinno być leżeć w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

Materiał Partnera: Homebook.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)