Trwa ładowanie...

Jak założyć kompostownik w ogrodzie? Teraz jest najlepszy moment

Okres od września do listopada to najlepszy moment na założenie kompostownika. To naturalne źródło pokarmu i próchnicy dla roślin sprawi, że będą zdrowe i okazałe. Dodatkowo kompost spulchnia glebę i sprawi, że będzie doskonale wchłaniać wodę. Jak go założyć? Dlaczego jesień to odpowiedni moment na ten krok?

Kompost to naturalny nawóz dla roślin i warzywKompost to naturalny nawóz dla roślin i warzywŹródło: Pixabay
d3pb3tb
d3pb3tb

Jesienne miesiące to czas porządków w ogrodzie. Ścięte gałęzie, liście, skoszona trawa i resztki z ogródka warzywnego – to wszystko będzie stanowić idealny skład kompostu. Jeżeli odpowiednio go przygotujecie, to z łatwością przetrwa trudy zimowych temperatur i użyjecie go na wiosnę. Naturalny nawóz to najlepszy prezent, jaki możecie sprawić swojemu ogródkowi w kolejnym sezonie. Dodatkowo jest on w pełni ekologiczny i bezpieczny dla zwierząt. Trzeba tylko pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Składniki kompostu

Pozostałości po jesiennych porządkach to tylko część rzeczy, jakie możecie wrzucić do kompostownika, ponieważ sprawdzą się tu również resztki warzyw i owoców, skorupki jajek, a nawet fusy z kawy i herbaty. Dobrym pomysłem jest też dodanie pozostałości po pieleniu, ale należy wrzucać tylko te chwasty, które jeszcze nie mają zawiązków nasion. Z nieoczywistych składników warto wymienić papier, tekturę i wytłoczki po jajkach. Należy unikać wyrzucania resztek mięsa, tłuszczu oraz kości, ponieważ to może przyciągnąć dzikie zwierzęta oraz szkodniki.

Jak i gdzie założyć kompostownik?

Kluczem do sukcesu przy zakładaniu kompostownika jest zapewnienie dostępu powietrza do wszystkich jego warstw. Dlatego najlepiej postawić na specjalne pojemniki, które są stworzone specjalnie z myślą o zapewnieniu składnikom kompostu odpowiednich warunków przechowywania. Taki pojemnik musi być ustawiony w zacienionym miejscu. Z pewnością będziecie chcieli, żeby jednocześnie nie szpecił on wyglądu ogródka, dlatego warto zagospodarować mu dyskretne miejsce w kącie pomiędzy krzakami, pod żywopłotem lub drzewami przy ogrodzeniu.

Efektywne kompostowanie

Przed postawieniem pojemnika na kompost warto spulchnić glebę w miejscu, w którym będzie umieszczony. Dalej trzeba odpowiednio skomponować pryzmę kompostową. Ta układana jest warstwami. Na przemian należy stosować warstwę materiałów zielonych i brązowych. W przypadku kompostowników z tworzywa sztucznego zaleca się stosowanie węglowodanów i azotu w stosunku 3:1. To oznacza, że należy układać dwie warstwy materiałów węglowych do jednej warstwy materiałów azotowych.

d3pb3tb

Jak dbać o kompost? Przede wszystkim należy go podlewać, ale bez przesady. Wilgotność powinna być na poziomie od 45 do 60 proc. Dzięki temu materiał nie będzie ani zbyt suchy, ani zbyt mokry. W tej drugiej sytuacji może dojść do niedoboru tlenu, a w tym pierwszym będzie po prostu zbyt kruchy i wyschnie. Warto regularnie mieszać kompost, co przyspieszy proces uzyskania odpowiedniej jakości nawozu.

Dodatki do kompostownika

Jeżeli mieszanie kompostu to dla was za mało, możecie wspomóc proces kompostowania poprzez zastosowanie różnych dodatków. W sklepach ogrodniczych są dostępne aktywatory kompostowe i preparaty ziołowe. Te pierwsze zawierają bakterie tlenowe, które przyspieszą rozkład odpadów organicznych. W kolejnym roku rolę aktywatora mogą przejąć pozostałości dojrzałego kompostu wzbogacone o nawóz azotowy.

Ciekawym pomysłem wydaje się użycie dżdżownic i tu polecane są dżdżownice kalifornijskie. Z ich dodaniem należy jednak zaczekać do marca. Przyjmuje się, że do przerobienia 1 kg resztek potrzeba 1 kg dżdżownic, ponieważ w ciągu jednego dnia przerobią one odpady w ilości odpowiadających ich masie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3pb3tb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d3pb3tb