Trwa ładowanie...

Jak z kawiarni. Kawa będzie smakować wyśmienicie

Tęsknisz za ulubioną kawą ze spienionym mlekiem, ale nie chcesz ładować się w niepotrzebne koszty i kupować drogiego ekspresu do kawy? Alternatywa jest szybka, niedroga i łatwa w czyszczeniu. Zamiast dużego ekspresu przyda ci się mała kawiarka.

W domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresuW domowej kawiarce zrobisz kawę jak z najlepszego ekspresuŹródło: Adobe Stock
d3op9t3
d3op9t3

Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie dobrze zaparzoną kawę bez ekspresu, ale to jak najbardziej możliwe. Cena zwykłej kawiarki nie jest zbyt wygórowana, w sieci znajdziesz modele kosztujące nawet kilkadziesiąt złotych, ale przy zachowaniu kilku zasad możesz liczyć na idealny, intensywny smak. Według kawowych koneserów kawiarka jest jednym z najprostszych sposobów na samodzielne przygotowanie wyśmienitego espresso.

Odpowiednie ziarna

Choć wybór ziaren kawowych zależy od osobistych preferencji użytkownika, to warto pamiętać o tym, by były odpowiednio rozdrobnione. Gotowe mieszanki zmielone na pył szybko tracą swój subtelny aromat, podczas gdy ziarna przy odpowiednim przechowywaniu posłużą ci przez długie miesiące. Stopień rozdrobnienia również zależy od preferencji użytkownika, trzeba jednak pamiętać, że grubo zmielona kawa sprawi, że para z kawiarki będzie się łatwiej przez nią przesączać. Jeżeli ziarna będą zmielone zbyt drobno, pył kawowy zapcha drobne kanaliki utrudniając przygotowywanie naparu.

Idealna temperatura

Po uprzednim przygotowaniu ziaren należy pomyśleć o właściwym przyrządzaniu kawy. Gotowy proszek wsypujemy na specjalne sitko, którym przykrywamy pojemnik z wodą. Aby napój przygotował się szybciej, warto wlać ciepłą, ale nie gorącą wodę. W ten sposób zmniejszysz również ryzyko przypalenia kawy, gdy woda już się nagrzeje. Przypalenie kawy sprawi, że ta stanie się gorzka i nie będzie nadawać się do picia.

Istnieją dwa sposoby na określenie momentu, w którym należy zestawić kawiarkę z ognia. Najprościej będzie poczekać, aż napar całkowicie przesączy się do dzbanka, a następnie zdjąć kawiarkę z ognia i wstawić do naczynia z zimną wodą tak, by jak najszybciej ją ostudzić. Jeżeli takie rozwiązanie ci nie odpowiada, możesz po prostu poczekać, aż kawiarka wypełni się do połowy, a następnie zakręcić gaz. W ten sposób proces parzenia skończy się samoczynnie.

Alternatywą jest również zakup kawiarki elektrycznej, w której cały proces podgrzewania jest zautomatyzowany do tego stopnia, by wyeliminować ryzyko przypalenia się kawy. Za nieco wyższą cenę otrzymujesz urządzenie, które nie zajmuje palnika i pozwoli przygotować pyszną kawę w kilka chwil.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3op9t3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3op9t3