WP Dom

Rynek
Wykańczanie
Wnętrza
Wokół domu

Jak wykorzystać właściwości lecznicze… sosny

Receptura naszych babek sprawdza się do dzisiaj. W maju, kiedy na sośnie widać jej młode pędy, warto zebrać je, by samodzielnie przyrządzić syrop z sosny. Lek pomoże na jesienne przeziębienia, na kaszel i pozwoli wzmocnić organizm. Można stosować go przez cały rok. Smakosze dodają słodki i zdrowy syrop do popołudniowej herbatki lub polewają nim delikatne pancakesy. Podajemy wskazówki, jak samemu przygotować sosnowy eliksir zdrowia.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak wykorzystać właściwości lecznicze… sosny
(Shutterstock.com)
WP

Syrop z sosny – pozyskiwanie zioła z pączków sosny

Syrop z pędów sosny zwany jest także syropem majowym, bowiem w połowie maja pędy osiągają odpowiednią długość, około 12 cm. Niektórzy zielarze – gemmoterapeuci, zajmujący się pozyskiwaniem pączków różnych roślin – mają odmienne zdanie, kiedy zbierać pączki. Uważają, że już w marcu można zebrać malutkie pędy i przygotować syrop z pączków sosny. Najczęściej zbieramy pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris, która jest drzewem dominującym w polskim krajobrazie. Pamiętajmy, że niektóre gatunki sosny są prawnie chronione. Nie zbieramy więc pędów i szyszek limby, kosodrzewiny, czy sosny błotnej.

Kierując się troską o drzewo, nie zrywajmy pączków tylko z jednej sosny. Omijajmy również drzewa rosnące przy drogach narażone na zanieczyszczenia. Do zbioru pędów z młodej sosny potrzebny będzie ostry nóż, kosz i rękawiczki ochronne, bowiem po odcięciu pędu wypłynie spora ilość lepkiego olejku. Pozyskane pączki, ułożone w przewiewnym koszyku, dotrą bezpiecznie do domu.

WP

Jakie substancje zawierają pędy z młodej sosny?

Pączki sosny zawierają szereg wartościowych substancji. Należą do nich, między innymi:

- olejki eteryczne, tzw. monoterpeny: pinen, limonen, dipenten, felandren oraz octan berylu, charakteryzujący się przyjemnym zapachem. Olejek sosnowy Oleum Pini sylvestris stosowany jest w medycynie do wziewów, w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest również dodawany do rozgrzewających maści, zdrowotnych kąpieli oraz stanowi składnik Fitolizyny – leku moczopędnego, pomagającego w usuwaniu złogów z nerek,

- flawonoidy – przeciwutleniacze, wspomagające usuwanie z organizmu wolnych rodników. Ich obecności zawdzięczamy wolniejsze starzenie się skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych, przypisuje się im także działanie antynowotworowe,

WP

- witamina C oraz garbniki – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne,

- gorycze – powodują wzrost łaknienia,

- obecne są również kwasy żywiczne – obecnie prowadzone są badania naukowe nad ich wpływem na leczenie epilepsji, sole mineralne – mające dobroczynny wpływ na mocne kości oraz dodające energii cukry.

Właściwości zdrowotne

WP

Syrop z pędów sosny stosowany jest na kaszel i chrypkę. Dzięki wykrztuśnemu działaniu, pomaga złagodzić stany zapalne górnych dróg oddechowych. Napary, nalewki i syrop z młodych pędów sosny to niezastąpione naturalne lekarstwo na stany zapalne i gorączkowe. Specyfiki łagodzą bóle stawów i mięśni, działają rozgrzewająco, wzmacniają osłabiony organizm i dodają energii. Stosowane są na dolegliwości nefrologiczne, działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.

*Jak zrobić syrop? *

Do przygotowania syropu potrzebne będą szklane słoje, które uprzednio dokładnie umyliśmy, a najlepiej wyparzyliśmy wrzącą wodą oraz zebrane sosnowe pędy i cukier.

Oto najprostszy przepis na syrop z pędów sosny:

WP
  • Około 1 kg pędów czyścimy z okrywającej je brązowej łuski.
  • Pędów nie myjemy, a jedynie przeglądamy, czy nie mają, np. owadów.
  • Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian, w stosunku 1:1. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego, miodu lub ksylitolu, czyli cukru brzozowego, zalecanego, np. osobom chorym na cukrzycę lub pragnącym się odchudzić.
  • Pełny słoik zabezpieczamy, lekko dokręcając pokrywkę lub przewiązując gazę.
  • Słój odstawiamy na słoneczny parapet na około 4 tygodnie.
  • Syrop z czubków sosny jest gotowy, gdy nabierze złocistego, herbacianego koloru. Należy wówczas przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. W ten sposób można go przechowywać przez około 8 miesięcy.

Dawkowanie:
Gotowy syrop z czubków sosny zażywamy maksymalnie 4 razy dziennie, po 1 łyżce. Dla dzieci stosujemy mniejszą dawkę – podajemy 1 łyżeczkę syropu, maksymalnie 3 razy w ciągu dnia. Syrop z młodych pędów sosny jest słodki i smaczny, dlatego dzieci z chęcią poddają się kuracji. A może zainteresuje cię także przepis na syrop z cebuli?

Nalewka z sosny? Czemu nie?

Przepis na smaczną nalewkę o właściwościach zdrowotnych:
na nalewkę z pączków sosny potrzebujemy około 1 kg świeżych oczyszczonych lub suszonych pędów. Przekładamy je do dużego słoja i ugniatamy. Całość zalewamy 1 litrem spirytusu i odstawiamy na 14 dni. Codziennie całość mieszamy. Następnie należy miksturę przecedzić. Spirytus zlewamy do butelki, a nasączone nim pędy przesypujemy cukrem, w taki sposób, jak się robi syrop z sosny. Po paru dniach powstanie syrop z czubków sosny. Po odcedzeniu, łączymy wcześniej odlany spirytus i syrop z pędów sosny. Mieszamy i nalewka jest gotowa. Stosujemy 1 łyżeczkę nalewki, 3-4 razy dziennie, na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Można dodać ją do herbaty. Niestety, nie nadaje się dla dzieci.

WP

Jeżeli szukasz szerszych informacji na temat pielęgnacji różnych odmian sosny – sprawdź również te artykuły.

Polub WP Dom
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP