1z10
Jak wykorzystać skorupki po jajkach? Poznaj 8 nietypowych zastosowań
Wszechstronna moc skorupek po jajkach
Wyrzucasz skorupki od jajek do śmieci? To duży błąd. Ich cenne właściwości doskonale sprawdzą się m.in. w uprawie roślin, pielęgnacji skóry, a także jako suplement diety dla zdrowych kości. Sprawdź, jak jeszcze możesz wykorzystać skorupki po jajkach.
Skorupki po jajkach to cenne źródło składników odżywczych. Twarda powierzchnia składa się z doskonale przyswajalnego wapnia. W skorupkach znajduje się także: potas, magnez, fluor, siarka, selen i wiele innych mikroelementów . Zmielone skorupki mogą posłużyć jako naturalny suplement diety, odżywka dla roślin, albo składnik domowej roboty kosmetyków. Sprawdź, jak świetnie radzą sobie z przypalonymi garnkami i uporczywym brudem na naczyniach. Skorupki to naturalny wybielacz - doskonale sprawdzą się w przypadku pożółkłych firanek i koszul, które dawno straciły biel. Proszek ze skorupek wybieli też przebarwienia skóry i zniweluje zmarszczki.