Jak wyczyścić brudny piekarnik? Poznaj skuteczne sposoby na uporczywe zabrudzenia

Gotowanie czy pieczenie może być wspaniałą przygodą, dzięki której odkryjemy nasze pokłady kreatywności. Niestety, każdy kulinarny sukces cieszy znacznie mniej, gdy w kolejce do szorowania jest tłuszcz, przypalony sos i zaschnięte powierzchnie we wnętrzu piekarnika. Jak im zaradzić? Znamy skuteczne sposoby!

Sposoby na czyszczenie piekarnika są proste - środki znajdziesz w domu
Sposoby na czyszczenie piekarnika są proste - środki znajdziesz w domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aromatyczna pizza, zapiekanki, mięsa, słone i słodkie wypieki – każdy z tych smakołyków byłby niemożliwy do przygotowania w domowych warunkach, gdyby nie piekarnik. Dzięki licznym programom i funkcjom kuchenny piecyk nie tylko piecze, ale także dusi w termoobiegu oraz grilluje. Niestety, korzystając z licznych udogodnień, jakie oferuje nam nowoczesny piekarnik, musimy liczyć się z tym, że wewnątrz powstaną zabrudzenia i trudne do wyczyszczenia, przypalone powierzchnie. Jak je usunąć, kiedy mleczko, proszek do szorowania i gąbka z ostrą powierzchnią zawodzą? Na szczęście, znamy skutecznie i – co najważniejsze – naturalne metody na wyczyszczenie piekarnika bez udziału chemicznych substancji. Zobacz, jakie to proste.

Czysty piekarnik. Jak o niego dbać?

Nie ma jednej, uniwersalnej zasady, która mówiłaby, jak czyścić wnętrze piekarnika. Nie ulega wątpliwości, że w trosce o zdrowie i dobry smak potraw powinniśmy myć go po każdym użyciu. Warto też pamiętać, że im dłużej będziemy zwlekać z usunięciem zabrudzeń, tym trudniej będzie je potem wyczyścić. Pod wpływem gorącej temperatury przypalony tłuszcz i inne ślady jedzenia jeszcze bardziej utrwalają się na powierzchni, przez co ich usunięcie staje się prawdziwym wyzwaniem. Żeby do tego nie dopuścić, lepiej podejść do czyszczenia piekarnika, gdy tylko wystygnie i dokładnie umyć jego wnętrze oraz poszczególne elementy, z których korzystaliśmy.

Czasem jednak, mimo systematyczności i sumiennego czyszczenia okazuje się, że nowo powstałe plamy i przypalone miejsca są wyjątkowo oporne na działanie tradycyjnych środków myjących. Co począć w takiej sytuacji? Uspokajamy – to nie koniec świata. Istnieją skuteczne sposoby, dzięki którym w mig rozprawisz się z zabrudzonym piekarnikiem.

Ocet i sok z cytryny – naturalni pogromcy tłuszczu

Nie ma chyba bardziej uniwersalnego produktu, niż ocet. Ta wszechstronna substancja poza zastosowaniem kulinarnym może także służyć jako środek czyszczący do wyjątkowo opornych powierzchni. Żeby uzyskać miksturę rozpuszczającą tłuszcz, należy wymieszać ocete z wodą w proporcjach 1:1. Tak przygotowanym roztwór wcieramy w zabrudzone powierzchnie piekarnika i pozostawiamy na pół godziny, żeby w tym czasie zaczął aktywnie działać. Następnie wystarczy zetrzeć rozpuszczony tłuszcz wilgotną szmatką. Ocet dobrze sprawdza się także w piekarnikach z termoobiegiem. Jak wykorzystać tę moc? Do naczynia żaroodpornego wlej roztwór wody z octem. Podczas parowania mikstura zacznie zmiękczać przypalony tłuszcz i inne zabrudzenia, dzięki czemu po wystygnięciu będzie łatwo je usunąć.

Podobne właściwości ma także cytryna. Sok wyciśnięty z tego kwaśnego cytrusa to naturalny preparat rozpuszczający tłuszcz i przypalone jedzenie. Cytryna świetnie radzi sobie z trudnymi zabrudzeniami, więc warto mieć ten owoc pod ręką, kiedy zabieramy się za kuchenne porządki. Cytryna świetnie działa w duecie z octem. Żeby przygotować miksturę usuwającą tłuszcz, należy wymieszać sok z jednej cytryny, pół szklanki octu i pół szklanki roztworu z sody oczyszczonej. Następnie – podobnie, jak w przypadku poprzednich metod – nacieramy preparatem zabrudzone wnętrze piekarnika i dajemy mu czas na działanie. Po upływie trzydziestu minut piecyk można dokładnie umyć wilgotną szmatką.

Piekarniki samoczyszczące – na czym polega ich działanie?

A gdyby tak piekarnik mógł wyczyścić się sam, bez naszego udziału? Nierealna wizja? Ależ skąd! Już od kilku lat na rynku są dostępne piekarniki samoczyszczące, których działanie polega na technologii pyrolizy lub katalizy. Ta pierwsza opcja to nic innego, jak usuwanie zabrudzeń pod wpływem gorącej temperatury, która może wynosić nawet 500 stopni, spalając na popiół, resztki jedzenia, tłuszczu i innych pozostałości po posiłku. Dla bezpieczeństwa użytkowników, w trakcie procesu samooczyszczenia drzwiczki piecyka są zablokowane.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku czyszczenia katalitycznego. Do czyszczenia urządzenie wykorzystuje nieco chłodniejszą temperaturę – taką, w jakiej działa podczas pieczenia. Żeby kataliza była w pełni skuteczna, wewnątrz piekarnika umieszcza się specjalne wkłady, które pochłaniają cząsteczki tłuszczu i innych zabrudzeń. Ponadto, niektóre modele piekarników wyposażone są dodatkowo w funkcję czyszczenia parą. Nie jest to tak skuteczna metoda, jak dwie powyższe, ale dobrze radzi sobie z usuwaniem niewielkich zabrudzeń.

Czyszczenie katalizą jest o tyle praktyczne i wygodne, że można je przeprowadzać już podczas przygotowania gorących dań. Inaczej jest w przypadku pyrolizy – usuwanie zabrudzeń przy pomocy gorącej temperatury wykonujemy raz na parę miesięcy.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)