Jak użyć skorupek jaj do wybielania prania? Poznaj domowe zastosowanie skorupek
Skorupki jajek umieszczane w pralce mogą być dla ciebie wybawieniem podczas codziennego prania ubrań czy czyszczenia firanek. Wszystko przez to, że dotychczas śnieżnobiałe rzeczy po kilku praniach stają się poszarzałe. Na szczęście nie musisz się tym martwić, ponieważ w swojej kuchni masz naturalny wybielacz! Właśnie skorupki jajek działają jeszcze lepiej niż sklepowy środek, a przy okazji są ekologiczne i tańsze.
15.04.2020 12:50
Zapomnij o szarych ubraniach czy pożółkłych firankach, wystarczy, że przygotujesz wcześniej skorupki jajek i wrzucisz je do prania. Kłopot z odbarwionymi ubraniami zniknie, a ty będziesz mogła na nowo cieszyć się z czystych i białych rzeczy. Jeśli jesteś ciekawa, do czego jeszcze możesz wykorzystać skorupki jajek, konieczne przeczytaj poniższe wskazówki.
Skorupki jajek do prania – domowa metoda wybielania
Chcąc ekologicznie wybielić problematyczne firanki czy poszarzałe ubrania, tak naprawdę potrzebujesz zaledwie pokruszonych skorupek jaj oraz lnianych lub bawełnianych woreczków. Wszystko zależy od ilości prania, ale najczęściej wystarczą pokruszone skorupki 2-3 jajek, aby efekt wybielenia był widoczny po pierwszym praniu. Możesz zawinąć okruchy w gazę, ale równie dobrze możesz wrzucić do woreczka i dokładnie zawiązać – tak przygotowane skorupki jajek włóż do bębna pralki, dodaj standardowy środek do prania oraz uruchom program. W przypadku bardzo mocno zszarzałego materiału albo zafarbowanych tkanin, przyda się kilka woreczków ze skorupkami jajek. Jak widzisz metoda jest banalnie prosta, a przy tym tania i skuteczna.
Zobacz także: Wiejskie jaja. Jak je rozpoznać?
Skorupki jajek – jak jeszcze można je wykorzystać?
Jak możesz się domyślić, skorupki jajek mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i nie tylko. Z ich pomocą możesz pozbyć się niechcianych zabrudzeń czy wspomóc rośliny. Poznaj inne domowe zastosowanie skorupek jajek.
1. Skorupki jajek naturalnym nawozem – pokruszone skorupki wymieszane z glebą są doskonałym przykładem na ekologiczny nawóz. Sprawdzą się zarówno do roślin doniczkowych, balkonowych, czy też ogrodowych. W końcu zawierają w sobie wapń oraz sole mineralne, które skutecznie odżywią rośliny i zwiększą ich odporność na szkodniki.
2. Skorupki jajek zniwelują posmak kawy – możesz być zaskoczona, ale skorupki bardzo dobrze niwelują kwaśny smak kawy. Wystarczy, że kilka jajek zalejesz wrzącą wodą, po czym pogotujesz przez 5 minut, a następnie wysusz je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. Obrane skorupki zmiel albo utrzyj na proszek. Łyżeczkę sproszkowanych skorupek wrzuć do filiżanki przed zaparzeniem kawy.
3. Skorupki jajek do czyszczenia naczyń – pokruszone skorupki idealnie wyczyszczą nawet najtłustsze osady z naczyń ze stali nierdzewnej albo emaliowanych.
4. Skorupki jajek dla bielszych zębów – skutecznie zastąpią najdroższą pastę, a usuną przy tym osad nazębny. Do ¼ szklanki wsyp proszek ze skorupek jajek i wmieszaj z 3 łyżkami oleju kokosowego i kilkoma kroplami olejku miętowego, po czym dokładnie wymieszaj. Taką miksturą myj zęby 3 razy w tygodniu.
Który sposób wypróbujesz?