KuchniaJak kupić okap i co zrobić, by posłużył nam długo?

Jak kupić okap i co zrobić, by posłużył nam długo?

Wybierając okap kuchenny, należy kierować się nie tylko względami estetycznymi, ale także wydajnością urządzenia, rozwiązaniami technicznymi i jakością wykonania. Kolejną kwestią jest właściwe użytkowanie i pielęgnacja urządzenia. Sprawdź, co zrobić, by kupić dobry okap i cieszyć się nim przez wiele lat.

Jak kupić okap i co zrobić, by posłużył nam długo?
Źródło zdjęć: © Castorama

05.10.2017 17:07

Wyciąg czy pochłaniacz?

Okap kuchenny to urządzenie odpowiedzialne za usuwanie nadmiaru wilgoci oraz zapachów powstających podczas gotowania. Można rozróżnić dwa tryby działania: jako wyciąg oraz jako pochłaniacz.
Urządzenie pracujące jako wyciąg musi być podłączone do przewodu kominowego, odprowadzającego zassane powietrze poza obręb budynku. Jeśli nie mamy dostępu do takiego przewodu, pozostaje nam tryb drugi, czyli pochłaniacz. Urządzenie tego typu pracuje w obiegu zamkniętym. Oczyszcza powietrze za pomocą filtrów, a następnie z powrotem kieruje je do pomieszczenia. Wiele okapów może pracować w obu trybach, w zależności od potrzeb i możliwości.

Obraz
© Castorama

Okap kominowy

W dużej kuchni dobrze sprawdzi się okap kominowy, powieszony na ścianie nad płytą kuchenną, niezabudowany, a wręcz przeciwnie – stanowiący swego rodzaju element dekoracyjny. Ten typ cechuje się dużą wydajnością i ogromnym bogactwem funkcji dodatkowych. Zazwyczaj ma wbudowane oświetlenie oraz czasomierz. Może pracować w kilku prędkościach.

Okap wyspowy

Szczególną odmianą okapu jest urządzenie przeznaczone do powieszenia nad wyspą kuchenną. Takie okapy kuchenne muszą dobrze wyglądać ze wszystkich stron. Nie mogą przeszkadzać w przygotowywaniu posiłków czy poruszaniu się po kuchni. Są one zazwyczaj większym wydatkiem niż modele tradycyjne.

Okap kuchenny do zabudowy

W przypadku małej kuchni dobrze sprawdzi się okap do zabudowy, który zamontować można od spodu szafki. Dzięki temu staje się prawie niewidoczny. Wyróżnić można okapy szufladkowe (teleskopowe), uchylne oraz zintegrowane z szafką. Okapy tego typu uchodzą za mniej wydajne niż kominowe.

Ważne parametry okapów kuchennych

Kupując okap kuchenny, warto zwrócić uwagę na jego wydajność, którą dostosować należy do kubatury pomieszczenia, wielkości kuchenki oraz planowanej częstotliwości i intensywności gotowania. Jeśli większość posiłków przygotowujemy samodzielnie, powinniśmy kupić urządzenie pozwalające na sześciokrotną wymianę powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny. Jeśli gotujemy sporadycznie, możemy wybrać urządzenie o mniejszej wydajności. Istotnym czynnikiem może być również głośność pracy, zwłaszcza w przypadku kuchni połączonej z jadalnią czy salonem.

Obraz
© Castorama

Eksploatacja okapów kuchennych

Aby okap kuchenny funkcjonował bez zakłóceń, powinniśmy pamiętać o jego regularnej konserwacji. Zazwyczaj producenci urządzeń ułatwiają nam to zadanie, produkując okapy z materiałów trwałych, odpornych na zabrudzenia i łatwych do czyszczenia, na przykład ze stali nierdzewnej. Okapy pracujące jako wyciągi wystarczy umyć za pomocą miękkiej szmatki i odpowiedniego detergentu, tak aby pozbyć się kurzu, tłuszczu i plam. W przypadku okapów pracujących jako pochłaniacze konieczne jest natomiast systematyczne wymienianie filtra węglowego.
Kupując okap kuchenny, musimy sprawdzić, czy mamy możliwość podłączenia go do przewodu kominowego. W przeciwnym razie pozostaje nam jedynie możliwość oczyszczania powietrza za pomocą pochłaniacza. Warto uwzględnić również dostępność miejsca, wydajność oraz wygląd urządzenia.

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)