Jak idealnie połączyć kuchnię z salonem?
Rozwiązanie (nie)idealne?
Łączenie salonu z kuchnią ma swoich zwolenników i przeciwników. W małych mieszkaniach takie rozwiązanie to często jedyne wyjście, bo połączenie tych dwóch pomieszczeń to przede wszystkim spora oszczędność miejsca. Podpowiadamy, jak połączyć salon i kuchnię, by uzyskać funkcjonalne i estetyczne wnętrze.
Łączenie salonu z kuchnią ma swoich zwolenników i przeciwników. W małych mieszkaniach takie rozwiązanie to często jedyne wyjście, bo połączenie tych dwóch pomieszczeń to przede wszystkim spora oszczędność miejsca. Podpowiadamy, jak połączyć salon i kuchnię, by uzyskać funkcjonalne i estetyczne wnętrze.
Kuchnia i salon z definicji pełnią odmienne funkcje. Pierwsze z pomieszczeń przeznaczone jest do pracy, drugie ma służyć odpoczynkowi. I choć niemal wszystko je dzieli, to najczęściej w małych mieszkaniach w bloku trzeba umieć je sprytnie i funkcjonalnie połączyć. Takie rozwiązanie dla jednych może mieć same zalety, dla innych niestety wady. „Za” łączeniem kuchni z salonem w małych mieszkaniach przemawia m.in. fakt, że jest to często jedyne wyjście, które pozwala uzyskać efekt większego pomieszczenia oraz uratować ciemną, wąską i małą kuchnię w bloku. Oczywiście takie rozwiązanie wiąże się z zaakceptowaniem przez domowników kilku niedogodności. Przede wszystkim otwarta kuchnia sprawia, że strefa robocza jest widoczna dla gości przebywających w salonie. Ponadto zapachy i odgłosy pracy są niemal od razu wyczuwalne i słyszalne w części wypoczynkowej. Jednak to, co dla jednych jest niedogodnością, dla drugich może być atutem, bo pracując w kuchni, lubią mieć kontakt z gośćmi czy członkami rodziny, a zapachy
dochodzące z kuchni tworzą według nich domowy klimat.