Jak grillować bez względu na pogodę? Banalny sposób na aromatyczne dania
Masz ochotę na aromatyczne potrawy z grilla, jednak pogoda nie dopisuje? Nic prostszego, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni i niedrogi sprzęt, dzięki któremu przez cały rok będziesz mógł przygotować ulubione dania.
26.06.2018 14:02
Smaczne i zdrowe, bez względu na pogodę
Na sezon grillowy czekamy cały rok. To jedna z najprzyjemniejszych form przygotowania posiłku na świeżym powietrzu, a efektu końcowego nie da się podrobić. Każdemu, kto poczuje charakterystyczny zapach grillowanych składników, od razu kiszki marsza grają. Nie ma co ukrywać, tak przygotowane mięso czy warzywa smakują wyśmienicie. Niestety, aby rozpalić tradycyjny grill, musimy liczyć na łaskawość warunków atmosferycznych. Wiatr i deszcz nie pozwolą rozpalić grilla, bez względu na nasz upór i wielokrotność prób. Niektórzy entuzjaści grillowania próbują organizować go na balkonach w blokach. Choć jesteśmy wtedy bardziej osłonięci od wiatru, sugerujemy zaprzestanie starań ze względu na kulturę osobistą. Nie chcemy przecież wywołać wojny z sąsiadami, których firanki i dywany szybko zaczną pachnieć mocnym zapachem rozgrzanych węgli. Grillowanie na balkonie jest także prawnie zabronione. Idealnym i łatwiejszym rozwiązaniem jest użycie grilla elektrycznego.
Zalety grilla elektrycznego
Wyższość elektrycznego grilla nad tradycyjnym modelem jest oczywista. Ten elektryczny możesz włączyć w każdym momencie dnia i nocy bez musu wyjechania z miasta. Możesz go używać podczas każdej pory roku - chęć na grillowane mięso podczas zimy może być z łatwością zrealizowana. Nie musisz tracić czasu i energii na rozpalanie go - wystarczy podłączyć sprzęt do prądu. Przy tradycyjnym grillu ciągle trzeba stać i pilnować, by nie pojawiły się płomienie i żeby węgle nie przygasły. Przygotowując na nim mięso ciężko jest także wyczuć idealny moment na zdjęcie go z rusztu. Przez ciągłe zmiany temperatury mięso może być niedopieczone lub, wręcz przeciwnie, przesuszone. Grill elektryczny ma stałą temperaturę, więc po położeniu na ruszcie składników możesz się zrelaksować i czekać, aż będzie gotowe. Równie ważne są kwestie zdrowotne - potrawy przygotowane na tradycyjnym grillu zawierają dużo więcej związków rakotwórczych, które znajdują się w dymie. Łatwiej, zdrowiej i lepiej - grillowanie na grillu elektrycznym to o wiele lepszy wybór.
Pomysły na grillowanie
Choć grillowe menu może być oczywiste, warto czasem zastanowić nad małą zmianą. Nikogo nie zaskoczy już widok grillowanych kiełbasek, karkówki czy kurczaka, które bez wątpliwości smakują wybornie. Od czasu do czasu możesz zaproponować rodzinie i przyjaciołom grillowaną rybę, która będzie rozpływać się w ustach. Równie smakowicie będą prezentować się grillowane kalmary lub krewetki - zachwycą się nimi wielbiciele owoców morza. Nie ograniczaj się jedynie do mięsa! Będziesz zachwycony przyrządzonymi w ten sposób warzywami, np.: cukinią, bakłażanem, ziemniakami. Pamiętaj, że grillowanie to także świetna metoda na przygotowanie deserów - gorące banany czy brzoskwinie w towarzystwie lodów waniliowych to prawdziwa gratka dla łasuchów. Zakup grilla elektrycznego to zupełnie nowe możliwości kulinarne, z których będziesz mógł korzystać bez względu na to, co dzieje się za oknem.