Trwa ładowanie...

Indukcyjna, gazowa, a może gaz bez płomienia. Jaką płytę wybrać

Piekarnik i płyta grzewcza to absolutna podstawa, jeśli chodzi o gotowanie. Nowoczesne modele są w stanie sprostać nawet najbardziej wygórowanym wymaganiom. Jeśli planujesz remont bądź wymianę jeszcze przed świętami, warto skorzystać z atrakcyjnych promocji na sprzęt.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Czasem trudno odróżnić płytę indukcyjną od gazowej
Czasem trudno odróżnić płytę indukcyjną od gazowejŹródło: Adobe Stock
d2gv8qu

Płyty indukcyjne, ceramiczne i gazowe mają rzesze wiernych zwolenników. Jeśli zastanawiasz się nad wymianą płyty na inny rodzaj, warto prześledzić najnowsze trendy i możliwości poszczególnych modeli. Czasem nawet pozorny detal w postaci umiejscowienia kurków czy płynnej regulacji mocy mogą wpłynąć na to, jak będzie ci się gotować, dlatego wybór zależy od wielu czynników.

Płyta indukcyjna

Płyty indukcyjne są obecnie jednymi z najchętniej wybieranych modeli. Nic w tym dziwnego, za zakupem przemawia spora oszczędność nowoczesnych płyt i szereg nowoczesnych opcji. Płyta indukcyjna Electrolux EIV644 SLIM-FIT wyposażona została w szereg funkcji, które nie tylko ułatwiają codzienne gotowanie, ale również pozwolą ci sporo zaoszczędzić. Dzięki polu grzewczemu Infinite, płyta dopasowuje powierzchnie grzewczą do aktualnie używanego naczynia. Podgrzewanie pieczeni czy kotletów w naczyniach o nieregularnym kształcie będzie łatwiejsze niż myślisz. Dodatkowym udogodnieniem jest funkcja Bridge, która łączy dwie strefy grzania pod względem temperatury i czasu pracy. Dla osób, które potrzebują błyskawicznego efektu przygotowano funkcję PowerBoost, która zwiększa moc grzewczą tak, by osiągnąć najwyższy efekt. W ten sposób gotowanie wody czy wywaru będzie o wiele szybsze.

Osoby, które obawiają się skomplikowanej instalacji, nie mają się czym martwić. Popularne modele, takie jak AEG IKB64410FB SLIM-FIT to jedne z najcieńszych modeli na rynku, a ich montaż sprowadza się jedynie do włożenia płyty w wycięty otwór i podłączenia do prądu. Bez problemu umieścisz ją w blacie nad szufladami czy piekarnikiem, nie zajmie zbyt wiele miejsca i dodatkowo jest łatwa w czyszczeniu. Powierzchnia wokół garnków i patelni pozostaje chłodna, więc wszelkie zanieczyszczenia, kapiący sos czy kawałki potraw nie przypalą się, a ty możesz usunąć zanieczyszczenia przy pomocy wilgotnej ściereczki.

Płyta gazowa

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zainwestować w praktyczną płytę gazową. Nowoczesne modele znacząco różnią się od starszych odpowiedników. Szklane płyty łatwo utrzymać w czystości, a stabilne, żeliwne ruszty stanowią odpowiednie podparcie dla naczyń i dają im o wiele lepszą stabilizację. Wydajne i specjalnie zaprojektowane palniki dostępne w kuchniach gazowych takich jak Beko HILW64122S pozwalają oszczędzić aż 35 proc. czasu i 17 proc. gazu.

Alternatywą są płyty gazowe bez płomieni. Z pozoru przypominają płyty indukcyjne, jednak zasada ich działania jest zupełnie inna. Dalej mamy do czynienia z palnikami gazowymi, jednak umieszczono je pod szklaną płytą, dzięki czemu całość wygląda niczym klasyczna kuchnia indukcyjna. Oczywiście samo sterowanie odbywa się elektronicznie. Zaletą takiego rozwiązania nie jest jedynie wygląd. Ze względu na swoją budowę, płyta zużywa nawet 50 proc. mniej gazu. Przykładowo płyta gazowa Solgaz GPC 4+1 gwarantuje wysoką temperaturę spalania gazu – około 800 st. C. To z kolei gwarantuje brak tłustych i smolistych osadów na naczyniach, a także wpływa na zmniejszenie zużycia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2gv8qu

Podziel się opinią

Share
d2gv8qu
d2gv8qu