Herbata bez fusów? Przyda ci się zaparzacz
Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają pić kawę, i zwolenników herbaty. Jeżeli jesteś w tej drugiej grupie, zaparzacz do herbaty będzie dla ciebie idealnym gadżetem. Który jest najlepszy i jaki wybrać spośród całej gamy produktów? Wszystko zależy od rodzaju oraz ilości herbaty, jaką pijesz na co dzień.
07.12.2017 | aktual.: 11.12.2017 11:47
Czarna czy zielona?
Dlaczego rodzaj herbaty jest tak istotny przy wyborze zaparzacza? Bo każdą herbatę parzy się inaczej, w zależności od wymaganej temperatury wody oraz rozdrobnienia liści. Herbatę czarną najlepiej umieścić w ogrzanym wcześniej kubku termicznym z zaparzaczem, wtedy jej aromat jest najintensywniejszy i nie ulatnia się wraz z parującym wrzątkiem.
Herbata zielona to najczęściej większe, zwinięte liście, które muszą mieć miejsce, aby się swobodnie rozwinąć i oddać swój cały aromat do naparu, dlatego nie sprawdzą się tutaj małe, ciasne zaparzacze w postaci wygodnych łyżeczek czy sitek doczepianych do filiżanek. Dla herbaty zielonej najlepsze będą imbryki i dzbanki z sitkiem. Zestaw typu "tea for one", a więc filiżanka z porcelanowym sitkiem, będzie idealny, bo herbata zielona nie lubi być długo parzona, najdłużej do 3-4 minut. Im drobniejsza postać herbaty, niezależnie już od jej barwy, tym gęstsze sitko do zaparzania będzie potrzebne.
Zaparzacz szklany czy porcelanowy?
Zaparzacz zaparzaczowi nierówny. Szklany ze stalowym sitkiem i mechanizmem tłokowym, tzw. francuski albo French Press, który służyć może również jako zaparzacz do kawy, to jeden z najpopularniejszych wyborów. Jego zaleta to większa pojemność dla parzonej herbaty, co jest bardzo przydatne przy większej liczbie gości. Do wyboru od 250 ml, 500-600 ml do nawet 1 litra ulubionego naparu. Podobnie do zaparzaczy tłokowych wygląda, choć jest skonstruowany nieco inaczej, szklany dzbanek z umieszczonym w środku sitkiem. Jest równie pojemny i praktyczny przy większej liczbie osób.
Zaparzacze porcelanowe występują najczęściej w postaci kubka czy filiżanki w piękne wzory, w kompletach z porcelanową pokrywką i łyżeczką. Większe, na dwie filiżanki herbaty, to już porcelanowe dzbanki. Herbata parzona jest w sitku stalowym, silikonowym bądź porcelanowym, w zależności od zestawu.
Nowość to zaparzacze silikonowe do zawieszenia lub umieszczenia w filiżance. Mają rozmaite kształty, jak ludzik, foka czy kwiatek, które nie tylko zaparzą nam ulubioną herbatę, ale jeszcze ozdobią stół i wprawią nas w dobry nastrój.
Imbryki i czajniki
Jeśli masz czas na rozkoszowanie się aromatem herbaty w miłym towarzystwie, to warto wyposażyć kuchnię w imbryk lub czajnik z sitkiem. Do wyboru imbryki żeliwne, idealne do parzenia herbaty zielonej, imbryki porcelanowe z podgrzewaczem za pomocą świeczki oraz czajniki metalowe z wbudowanym sitkiem do bezpośredniego zagotowania wody i jednocześnie zaparzenia herbaty.
Wybór, podobnie jak w przypadku rodzaju herbat, jest ogromny. Poza tym to pomysł na praktyczny i piękny prezent prawie dla każdego, bo kto z nas nie pije herbaty?!