Trwa ładowanie...

Grzane wino – jak przyrządzić i w czym podawać

Lubisz długie zimowe wieczory i zastanawiasz się, jak je urozmaicić? W takich sytuacjach idealnie sprawdza się grzane wino – napój, który znany był już w średniowieczu. Jego wyborny smak, zapach oraz właściwości rozgrzewające docenią nawet największe zmarzluchy!

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Grzane wino – jak przyrządzić i w czym podawaćŹródło: Shutterstock.com
d399qb6

Magiczny napój, który przyrządzisz w kilka minut

Grzane wino to bardzo aromatyczny napój, którego przyrządzenie zajmie ci dosłownie kilka chwil. Najlepiej sprawdzi się to półsłodkie bądź słodkie. Oprócz wina potrzebujesz jeszcze mieszanki przypraw. Aby grzaniec był aromatyczny, użyj wyłącznie przypraw korzennych. Sprawdzą się m.in.: imbir, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon.

Aby ulepszyć smak grzańca, możesz dodać owoce. Pomarańcze, cytryny czy jabłka to propozycje, dzięki którym napój będzie miał przyjemny, słodkawy i jeszcze bardziej aromatyczny smak. Jeśli lubisz słodkie napoje, dodaj miód bądź syrop z agawy, będący doskonałym zamiennikiem tradycyjnego cukru.

W trakcie przygotowywania grzanego wina najważniejsze jest, aby go nie zagotować. Po dodaniu do mieszanki przypraw i owoców podgrzewaj je więc na małym ogniu, czuwając nad odpowiednią temperaturą. Jeśli zagotujesz napój, straci on swoje cenne właściwości oraz wyjątkowy smak.

Rozgrzewa i uodparnia

Czy wiesz, że grzane wino to nie tylko doskonałe urozmaicenie zimowych wieczorów, ale też napój o cennych właściwościach? Świetnie rozgrzewa po zimowych spacerach. Co więcej, grzane wino znane jest również z właściwości uodparniających. Zawdzięcza to głównie korzennym przyprawom, które dodajesz w trakcie przygotowywania napoju. W sezonie zimowym, kiedy ryzyko przeziębień jest znacznie większe, pij profilaktycznie grzane wino i nie daj się przeziębieniom.

Mieszanka przypraw korzennych ma również sporo innych, cennych dla twojego zdrowia właściwości. Na przykład imbir poprawia trawienie, cynamon zapobiega biegunkom i nudnościom, a gałka muszkatołowa likwiduje wzdęcia.

Dobry towarzysz wieczornych spotkań

Aby na dłużej zachować pożądaną temperaturę, podawaj grzaniec w kamionkowych kubkach czy kuflach albo specjalnych grubszych szklankach do tego typu napojów.

Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com

Świetnie sprawdzą się też zestawy z podgrzewaczami – wówczas naczynie umieszcza się nad płomieniem świeczki. Aby całość wyglądała bardziej zachęcająco, ozdób brzegi naczynia plasterkiem cytryny bądź pomarańczy.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d399qb6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d399qb6
d399qb6