Grzane wino – jak przyrządzić i w czym podawać
Lubisz długie zimowe wieczory i zastanawiasz się, jak je urozmaicić? W takich sytuacjach idealnie sprawdza się grzane wino – napój, który znany był już w średniowieczu. Jego wyborny smak, zapach oraz właściwości rozgrzewające docenią nawet największe zmarzluchy!
13.12.2017 | aktual.: 14.12.2017 11:11
Magiczny napój, który przyrządzisz w kilka minut
Grzane wino to bardzo aromatyczny napój, którego przyrządzenie zajmie ci dosłownie kilka chwil. Najlepiej sprawdzi się to półsłodkie bądź słodkie. Oprócz wina potrzebujesz jeszcze mieszanki przypraw. Aby grzaniec był aromatyczny, użyj wyłącznie przypraw korzennych. Sprawdzą się m.in.: imbir, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon.
Aby ulepszyć smak grzańca, możesz dodać owoce. Pomarańcze, cytryny czy jabłka to propozycje, dzięki którym napój będzie miał przyjemny, słodkawy i jeszcze bardziej aromatyczny smak. Jeśli lubisz słodkie napoje, dodaj miód bądź syrop z agawy, będący doskonałym zamiennikiem tradycyjnego cukru.
W trakcie przygotowywania grzanego wina najważniejsze jest, aby go nie zagotować. Po dodaniu do mieszanki przypraw i owoców podgrzewaj je więc na małym ogniu, czuwając nad odpowiednią temperaturą. Jeśli zagotujesz napój, straci on swoje cenne właściwości oraz wyjątkowy smak.
Rozgrzewa i uodparnia
Czy wiesz, że grzane wino to nie tylko doskonałe urozmaicenie zimowych wieczorów, ale też napój o cennych właściwościach? Świetnie rozgrzewa po zimowych spacerach. Co więcej, grzane wino znane jest również z właściwości uodparniających. Zawdzięcza to głównie korzennym przyprawom, które dodajesz w trakcie przygotowywania napoju. W sezonie zimowym, kiedy ryzyko przeziębień jest znacznie większe, pij profilaktycznie grzane wino i nie daj się przeziębieniom.
Mieszanka przypraw korzennych ma również sporo innych, cennych dla twojego zdrowia właściwości. Na przykład imbir poprawia trawienie, cynamon zapobiega biegunkom i nudnościom, a gałka muszkatołowa likwiduje wzdęcia.
Dobry towarzysz wieczornych spotkań
Aby na dłużej zachować pożądaną temperaturę, podawaj grzaniec w kamionkowych kubkach czy kuflach albo specjalnych grubszych szklankach do tego typu napojów.
Świetnie sprawdzą się też zestawy z podgrzewaczami – wówczas naczynie umieszcza się nad płomieniem świeczki. Aby całość wyglądała bardziej zachęcająco, ozdób brzegi naczynia plasterkiem cytryny bądź pomarańczy.