Grillowanie na małym podwórku. Nie potrzebujesz drogiego grilla

Najwyższy czas przygotować się na sezon grillowy. W zależności od potrzeb możesz zdecydować się na dowolny model, jednak większy nie zawsze oznacza lepszy. Warto przemyśleć zakup, by nie wyrzucić pieniędzy w błoto.

Grillowanie na małym podwórku. Nie potrzebujesz drogiego grilla
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

24.05.2018 15:38

Liderem sprzedaży wciąż pozostaje klasyczny grill węglowy. Począwszy od najprostszych egzemplarzy, aż po te z dodatkowymi usprawnieniami, można je spotkać niemal na każdym podwórku. Przed zakupem warto zadać sobie jedno pytanie: gdzie zamierzasz grillować? Duże grille zarezerwowane są raczej dla dużych podwórek i tarasów. Ci, którzy chcą grillować na balkonie lub niewielkiej działce wybiorą raczej niewielkie urządzenia.

Minimalizm jest w modzie

Podstawowym parametrem, na który należy zwrócić uwagę jest więc wielkość rusztu, od której zależy to, jak szybko będziesz w stanie przygotować posiłek dla dużej liczby gości. Niewielkie modele są bardzo lekkie, a to sprawia, że można dowolnie je przestawiać nawet po rozpaleniu. Możesz wybierać pomiędzy prostokątnymi a okrągłymi rusztami, te pierwsze sprawdzą się lepiej na niewielkiej, ciasnej przestrzeni, na przykład balkonie.

Obraz
© Shutterstock.com

W grillu z okrągłym rusztem łatwiej utrzymać odpowiednią temperaturę potraw i uchronić je przed zbytnim przesuszeniem. Wystarczy rozłożyć bardziej przypieczone mięso przy brzegach, podczas gdy to, które wymaga grillowania umieszczone będzie w środku.

Alternatywą dla grilla z okrągłym rusztem będzie wersja kulista, z pokrywą. Zapewnia odpowiednią cyrkulację ciepłego powietrza, dzięki czemu potrawy są przypieczone równomiernie z każdej strony. Dodatkowo przykrycie rusztu zwiększa temperaturę wewnątrz, co znacznie skraca czas przygotowywania potraw. Zamknięty obieg to również mniejsze ryzyko pieczenia na otwartym płomieniu. Węgiel żarzy się powoli, więc jedno opakowanie starcza na przygotowanie większej liczby potraw.

Spore możliwości

Warto przed zakupem zwrócić uwagę na to, czy budowa grilla zawiera jakieś udogodnienia. Może to być na przykład prosta regulacja wysokości, dzięki której nie musisz przez cały czas martwić się o to, że ogień będzie za wysoki i potrawy się przypalą. Równie przydatny jest dodatkowy ruszt umieszczony nieco wyżej, który posłuży do ogrzewania przygotowanych potraw. Niektóre grille oferują dodatkowe palenisko, na którym możesz rozpalić większy lub mniejszy ogień według uznania.

Warto zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria. Szczególnie przydatny jest podwójny ruszt, dzięki któremu nie musisz przewracać każdej grillowanej potrawy z osobna, wystarczy chwycić za rączkę i obrócić. Jeśli grillujesz na działce i nie chcesz biegać do kuchni z każdą porcją jedzenia, warto wybrać model z dodatkowymi półkami lub blatem. Jest nieco droższy, ale możesz postawić na nim ruszt lub talerz z jedzeniem a nawet przyprawiać mięso przed wrzuceniem na ruszt. Jeśli zdarza ci się często przestawiać grill ze względu na zmieniający się wiatr, wybierz model z kółkami i odpowiednio długą rączką, która nie będzie się nagrzewać.

Obraz
© Shutterstock.com

Jakość wykonania

Dobry grill musi być przede wszystkim stabilny. Przed zakupem zwróć uwagę na materiał, z którego wykonano nóżki oraz jakość mocowania. W innym przypadku wystarczy kilka tygodni, a sprzęt zacznie się niebezpiecznie chybotać. Nie bez znaczenia jest również jakość kosza na węgiel. Jeśli jest wykonany z cienkiej blachy, może szybko się przepalić. Pamiętaj, że wybór odpowiedniego grilla zależy od przestrzeni, którą dysponujesz, a także stopnia, w jakim chcesz się angażować w przygotowywanie potraw.

Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (10)