Gotowanie na gazie bez rusztu, palników i… ognia? Witamy w nowoczesnej kuchni made in Poland
Kuchnia gazowa czy elektryczna? To dylemat, przed którym staje każdy, kto remontuje kuchnię. Zamiast wybierać, można skorzystać z technologii łączącej zalety obu rozwiązań.
30.01.2020 | aktual.: 06.02.2020 09:19
Z czym kojarzy się kuchnia gazowa? Trudny do wyczyszczenia ruszt, pryskający tłuszcz i klejący gaz osiadający na szafkach? To prawda, jeszcze do niedawna towarzyszyły jej wszystkie te uciążliwości. Coraz więcej osób decyduje się więc na rozwiązania elektryczne, które, choć droższe, tych mankamentów są pozbawione.
Tymczasem istnieje rozwiązanie łączące zalety gazu (m.in. niskie koszty eksploatacji) z wygodą i bezpieczeństwem urządzeń elektrycznych. W dodatku to sprzęt stworzony przez polską firmę Solgaz.
Gaz jak indukcja
Patrząc na płyty Solgaz, trudno od razu stwierdzić, że są zasilane gazem. Gładka, jednolita powierzchnia przywodzi raczej na myśl kuchnie indukcyjne, z ich bezpieczeństwem, prostotą obsługi i łatwością czyszczenia. Utrzymanie w czystości gładkiej, jednolitej powierzchni to przecież wyzwanie znacznie prostsze od pracochłonnego czyszczenia rusztu i palników.
Co najważniejsze, jest jednak niewidoczne na pierwszy rzut oka. Kluczowym elementem są bowiem specjalne, ukryte pod jednolitą taflą, palniki gazowe. Nie mają one jednak wiele wspólnego z palnikami znanymi z tradycyjnych kuchni.
Ukryty płomień
Płomień ukryty jest pod ceramiczną taflą, co zwiększa bezpieczeństwo. Zapewniają je również specjalne czujniki, czuwające nad prawidłowym procesem spalania i kontrolujące stan płyty. Co istotne, katalityczne spalanie gazu gwarantuje jego efektywne wykorzystanie: przy temperaturze płomienia sięgającej 800 st. C energia wykorzystywanego paliwa jest wykorzystywana w optymalny sposób.
Pomagają w tym także wydzielone na kuchni "darmowe" pola grzewcze. Pozwalają one, bez konieczności uruchamiania kolejnego palnika, ugotować np. zupę czy podtrzymać temperaturę gotowych potraw. W rezultacie kuchnie Solgaz zapewniają nie tylko komfort, ale także oszczędność i zużycie gazu nawet o 50 proc. mniejsze niż w przypadku kuchni z tradycyjnymi palnikami.
Co więcej, podczas gotowania na meblach nie osadza się tłuszcz i inne zanieczyszczenia, a proces spalania generuje – w porównaniu z tradycyjnymi palnikami – do 10 razy mniejszą emisję dwutlenku węgla.
Energetyczna niezależność
Jedną z kluczowych zalet kuchni gazowych jest ich niezależność od działania sieci energetycznych – działają również podczas przerw w dostawie prądu. Te, choć zdarzają się rzadko, mogą skutecznie zdezorganizować życie.
Nowoczesne płyty gazowe, ze względu na m.in. sposób sterowania, wymagają zasilania. Na szczęście także i w tym przypadku Solgaz znalazł rozwiązanie. Jest nim awaryjny zasilacz, pozwalający na działanie kuchni nawet po awarii prądu. Opcjonalne urządzenie pozwala na swobodne gotowanie nawet po uszkodzeniu sieci energetycznej, zapewniając energię nawet na dwa dni działania kuchni.
Doskonały piekarnik
A co z pozostałym wyposażeniem kuchni? Również i w tej kwestii możemy liczyć na rozwiązania oferowane przez Solgaz. Należy do nich m.in. bezpieczny i nowoczesny piekarnik gazowy SPG-67. To udane połączenie gazu, najtańszego z możliwych źródeł energii, z rozwiązaniami i komfortem użytkowania, charakterystycznymi dla urządzeń elektrycznych.
Piekarnik został wyposażony w minutnik pozwalający na precyzyjne określenie czasu pracy, sygnał dźwiękowy informujący o zakończeniu pieczenia i wygodny interfejs umożliwiający łatwy wybór sposobu pieczenia i temperatury. Wbudowany w tylnej części urządzenia wentylator równomiernie rozprowadza temperaturę, co pozwala przyrządzić doskonałe wypieki. Niemniej jednak – niezależnie od termoobiegu - można ustawić pieczenie dolne lub górne, gwarantując tym samym idealnie wypieczone dania i mięsa.
Ponadto, pozostając w temacie mięs, trzeba nadmienić, że piekarnik wyposażony jest w ruszt, uchwyt do blachy oraz… rożen obrotowy. Idealnie sprawdzi się podczas pieczenia np. drobiu i ułatwi szybkie i wygodne przyrządzenie dużych porcji mięs.
Okap sterowany gestami
Podczas gotowania warto zadbać też o skuteczną eliminację pary i zbędnych zapachów. Pomoże w tym okap szafkowy Gest Control. Jego nazwa zdradza jedną z ciekawszych funkcji, projektanci okapu przewidzieli bowiem, że podczas gotowania możemy mieć zajęte lub zabrudzone ręce. Zamiast sięgać do przycisków czy przełączników, możemy sterować okapem bezdotykowo, za pomocą gestów.
Rozwiązanie to nie tylko ułatwia pracę, ale zarazem minimalizuje szansę na powstanie różnych zabrudzeń. Ułatwieniem w codziennej eksploatacji jest także świetlny wskaźnik trybu pracy, który swoim kolorem informuje o intensywności działania okapu. Twórcy okapu podkreślają jego rolę w utrzymaniu higieny w kuchni i pomoc w eliminacji tłustych plam i osadów, a także ograniczenie rozwoju pleśni i grzybów.
Wzornictwo na najwyższym poziomie
Co – obok zastosowania najnowocześniejszych rozwiązań – łączy wszystkie te urządzenia? Poza technologicznym zaawansowaniem zarówno kuchnie gazowe, piekarnik, jak i okap wyróżniają się wyjątkowym wzornictwem.
Przemyślany, spójny design jest tu odzwierciedleniem zasady "mniej znaczy więcej". Minimalistyczna forma, łącząca prostotę z zastosowaniem wysokiej klasy materiałów, daje wyśmienity efekt – urządzania Solgaz będą pasowały zarówno do nowoczesnych, jak i tradycyjnie urządzonych wnętrz.
Partnerem artykułu jest Solgaz