Godny następca prodiża. Kombiwar do nowoczesnej kuchni
Osoby, które preferują dania pieczone, często stoją przed dylematem – czy opłaca się rozgrzewać piekarnik do przygotowania niewielkiej potrawy dla jednej osoby? Duży koszt i długie przygotowywanie może zniechęcać, na szczęście istnieje alternatywa.
30.10.2019 | aktual.: 30.10.2019 13:46
Kombiwar to proste i wydajne urządzenie, które modernizuje sposób przygotowywania potraw. Z pomocą lampy halogenowej szybko uporasz się z przygotowywaniem obiadu, a przy okazji możesz sporo zaoszczędzić.
Następca prodiża
Kombiwar składa się z pojemnika wykonanego z hartowanego szkła oraz pokrywy, w której zamontowano grzałkę halogenową z termoobiegiem. Po włączeniu i ustawieniu odpowiedniej temperatury lampa nagrzewa się, a wbudowany wiatrak równomiernie rozprowadza ciepło po całym urządzeniu sprawiając, że potrawa jest równomiernie przypieczona z każdej strony. Jednocześnie niewielka przestrzeń sprawia, że pieczenie w kombiwarze jest znacznie krótsze niż w przypadku tradycyjnych piekarników.
Nie tylko piekarnik
Niewielkie rozmiary kombiwarów są ich zaletą, ale również wadą. Z jednej strony urządzenie nie będzie w stanie zastąpić prawdziwego piekarnika pod względem pojemności, z drugiej ma znacznie mniejsze zapotrzebowanie na energię. Większość kombiwarów to urządzenia z misą wielkości od 12 do 25 l, jeśli jednak potrzebujesz nieco większej przestrzeni, możesz zainwestować w kombiwar ze specjalnym pierścieniem, który znacznie powiększy jego objętość. Jeżeli masz zamiar na przykład upiec całego kurczaka, nie będziesz mieć z tym problemu.
Największą zaletą kombiwarów jest ich uniwersalność. Urządzenia nie tylko smażą i pieką, ale również gotują, grillują, rozmrażają i duszą. Przy odrobinie wprawy można w nich nawet przygotować zupę. Najprostsze kombiwary wyposażono w timer oraz regulator temperatury, te bardziej zaawansowane mają również na wyposażeniu programator, który pozwala na automatyczne ustawienie parametrów w zależności od tego, co planujesz przygotować.
A może gotowanie na parze?
Parowary stają się coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród osób, które dbają o zdrowy tryb życia. Żywność poddana obróbce termicznej poprzez gotowanie na parze pozwala zachować zdecydowanie więcej witamin oraz wartości odżywczych niż podczas przygotowywania posiłku w inny sposób. W przeciwieństwie do kombiwarów, parowary wyposażono w kilka odrębnych komór, w których należy umieścić różne produkty – niżej mięso, które wymaga dłuższej obróbki w wyższej temperaturze, wyżej te delikatniejsze – warzywa, ryż lub kaszę. To sprawia, że zarówno smak, jak i wygląd poszczególnych produktów nie zmienia się.
Parowary mają od 2 do 9 litrów pojemności, a przygotowanie posiłku trwa średnio 20-30 minut. Nie musisz obawiać się o to, że potrawa się przypali lub rozgotuje, wbudowany timer wyłączy urządzenie wtedy, kiedy sobie tego zażyczysz. Zarówno kombiwar, jak i parowar to ogromna pomoc w przygotowaniu obiadu, który praktycznie zrobi się sam. To doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie chcą spędzać mnóstwa czasu w kuchni.