Trwa ładowanie...

Garnki bez tajemnic. Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Garnki to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią towarzyszyć rodzinie przez lata, a nawet pokolenia. To dzięki nim możesz przygotowywać potrawy, które będą cieszyć podniebienia gości. Zanim to się stanie, trzeba jednak wiedzieć o kilku kwestiach przydatnych podczas zakupów.

Dobre garnki to klucz do kulinarnego sukcesu Dobre garnki to klucz do kulinarnego sukcesu Źródło: Adobe Stock
d3otbzg
d3otbzg

Stal, aluminium i spółka

Materiał, którego użyto do produkcji garnków, jest niezwykle istotny i może rzutować nie tylko na smak potraw oraz ich temperaturę, ale nawet na rachunki za prąd lub gaz. Na pierwszy ogień idą garnki ze stali nierdzewnej. W idealnej opcji powinna to być stal chromo-niklowa zawierająca 18 proc. chromu i 10 proc. niklu. Są odporne na uszkodzenia i zarysowania, ale przede wszystkim doskonale przewodzą ciepło. Dzięki temu jedzenie nie tylko szybko się nagrzeje, ale także przez dłuższy czas utrzyma temperaturę po wyłączeniu palnika. Co ciekawe, same garnki potrzebują dłuższej chwili, by nabrać temperatury. Możesz w nich gotować dowolne potrawy, ponieważ stal jest odporna na kwasy.

Przeciwieństwem stali w tej ostatniej kwestii jest aluminium. Naczynia wykonane z tego materiału będą tańsze, ale musisz pamiętać, że nie nadadzą się do gotowania kwaśnych posiłków takich jak na przykład bigos. Materiał ten szybko się nagrzewa, ale także szybko wytraca ciepło. Warto zwrócić uwagę na to, żeby były pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu jedzenia.

Kolejny przystanek to ceramika, która jest uważana za najzdrowszy materiał, ponieważ nie wymaga dużej ilości tłuszczu. Przy gotowaniu w tego typu garnkach należy używać drewnianych lub silikonowych łopatek, ponieważ łatwo można je zarysować. Nie zaleca się również używania dużego ognia. Do plusów zalicza się tu także długie utrzymywanie ciepła.

Naczynia żeliwne to dobry wybór do beztłuszczowego gotowania. Szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło, ale trzeba uważać na temperaturę. Dodatkowo nie należy przechowywać w nich kwaśnych potraw, które po jakimś czasie mogą mieć metaliczny posmak. Garnki z żeliwa są wymagające pod kątem utrzymania w czystości. Po każdym użyciu należy je dokładnie umyć i osuszyć. Co jakiś czas warto je również impregnować.

Ochrona przed przywieraniem

d3otbzg

Przy garnkach aluminiowych wspominaliśmy o powłoce wewnętrznej chroniącej przed przywieraniem. Ten punkt jest dość ważny, ponieważ kupując naczynia z odpowiednim środkiem, wybieracie spokój i łatwe utrzymanie w czystości. Najczęściej traficie na teflon, tytan i marmur. Najlepsza opcja to tytan, który nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia, jest łatwy w pielęgnacji i bardzo wtrzymały, ale za tym idzie wyższa cena. Teflon zapobiegnie przywieraniu, ale jeśli uszkodzicie powłokę, to garnek nadaje się do wyrzucenia. Marmur jest neutralny w kontakcie z potrawami i długo utrzymuje ciepło, a temperatura gotowania może być naprawdę wysoka. Wrażliwość tego materiału powoduje, że można przy nim używać tylko miękkich łopatek.

Nie oszukasz przeznaczenia

Ostatnia kwestia to kompatybilność wybranych garnków z kuchenką. Tu największy problem mogą mieć posiadacze kuchenek indukcyjnych, ponieważ wymagają one specjalnych naczyń. Rozpoznacie je po symbolu zwojnicy oraz idealnie płaskim dnie. Na wszelki wypadek możecie wziąć magnes i przyłożyć do garnka. Jeżeli garnek go przyciągnie, to znaczy, że dobrze trafiliście.

Diabeł tkwi w szczegółach

Powyższe kwestie są oczywiście najważniejsze, ale trzeba też pomyśleć o zastosowaniu garnków oraz wygodzie użytkowania. Uchwyty powinny być dobrze wyprofilowane i zabezpieczone przed nadmiernym nagrzaniem. Dzięki temu bezpiecznie chwycisz garnek, nawet jeśli ten będzie jeszcze gorący. Można także spotkać garnki ze wskaźnikiem temperatury, miarką do odmierzania płynów czy dzióbkiem, dzięki któremu łatwo przelejesz zupę lub sos

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3otbzg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3otbzg