Duża i energooszczędna. Nowoczesna lodówka za 1500 zł
Duża przestrzeń, wysoka klasa energetyczna czy dodatkowe funkcje pozwalające na sprawniejsze przechowywanie żywności i zamrażanie – taka powinna być lodówka dla dużej rodziny. Jeżeli stary model nie spełni twoich wymagań, pomyśl o wymianie.
19.01.2021 17:49
Duża lodówka to duże ułatwienie, szczególnie wtedy, gdy raz na jakiś czas robisz duże zakupy. Wtedy warto pomyśleć o sprzęcie, który spełni twoje wymagania. Lodówka z nowoczesnymi usprawnieniami może kosztować nawet mniej niż 1500 zł. Warto przejrzeć modele i promocje dostępne w sieci.
Zwyczajna lodówka może się wydawać stosunkowo niewielka, jednak dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii i montażu cieńszych ścianek okazuje się, że w środku jest imponująco dużo miejsca. Tego typu sprzęt jest najczęściej wybierany przez właścicieli małych mieszkań i kawalerek z mikrokuchniami, w których liczy się każdy centymetr. Nowoczesne lodówki oferują więcej miejsca przy zachowaniu kompaktowych rozmiarów, przykładowo model o wysokości 140 cm może mieć aż 200 litrów pojemności.
Płać mniej za prąd
Pamiętaj, że lodówka będzie na chodzie przez cały czas, dlatego przy zakupie warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną sprzętu. Jeżeli zależy ci na trwałej oszczędności, a możesz sobie pozwolić na nieco większy wydatek, wybierz model o klasie energetycznej A++ lub wyższej. Kupując sprzęt na długie lata nieco wyższa cena zwróci się bardzo szybko w postaci niższych rachunków za prąd. Trzeba jednak pamiętać, że rachunki mogą wzrosnąć w zależności od miejsca, w którym stoi lodówka. Jeśli znajduje się blisko piekarnika czy innego urządzenia generującego ciepło, utrzymanie niskiej temperatury w lodówce będzie wymagać więcej energii.
Nowoczesne funkcje chłodzenia i mrożnia
Zwróć uwagę na to, czy zamrażarka posiada istotne funkcje. Przykładowo tryb szybkiego zamrażania pozwala błyskawicznie obniżyć temperaturę, co ma kluczowe znaczenie, gdy planujesz wrzucić do środka sporo nowych rzeczy i nie chcesz, by przy okazji reszta znajdujących się tam produktów rozmroziła się.
System No Frost to obecnie standard nawet w przypadku lodówek ze średniej półki cenowej. Działa on na zasadzie ulepszonej cyrkulacji powietrza w zamrażarce. Za każdym razem, gdy zamkniesz drzwiczki, wilgotne powietrze jest odsysane, a w jego miejsce wtłacza się chłodne i suchsze. W ten sposób na ściankach i żywności nie osadza się szron, który może spoić poukładane obok siebie produkty. Pamiętaj, że mniejsze oblodzenie ścianek zamrażarki oznacza również wydajniejszą prace chłodziarki, a także większą oszczędność energii.
Dodatkowym atutem są tak zwane komory świeżości, które pozwalają na utrzymanie produktów w idealnej temperaturze tak, by były w stanie przetrwać w optymalnych warunkach o wiele dłużej niż w normalnej lodówce. To sprawia, że delikatne warzywa nie tracą swojej naturalnej kruchości czy sprężystości, a przede wszystkim smaku. W dodatku zapachy poszczególnych produktów nie będą się mieszać.