Drewniana podłoga w kuchni

Odporna na wilgoć i łatwa do utrzymania w czystości – taka powinna być podłoga w kuchni. Czy wspomniane warunki dyskredytują posadzkę z desek? Otóż nie – odpowiednio zabezpieczony parkiet i mozaikę można z powodzeniem użytkować w kuchni przez wiele lat. Podpowiadamy, które drewno najlepiej się do tego nadaje.

Drewniana podłoga w kuchni
Źródło zdjęć: © Stadshem.se

14.08.2014 15:26

Odporna na wilgoć i łatwa do utrzymania w czystości – taka powinna być podłoga w kuchni. Czy wspomniane warunki dyskredytują posadzkę z desek? Otóż nie – odpowiednio zabezpieczony parkiet i mozaikę można z powodzeniem użytkować w kuchni przez wiele lat. Podpowiadamy, które drewno najlepiej się do tego nadaje.

Podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na zużycie i zniszczenie, dlatego obawy związane z montażem drewnianych desek na jej powierzchni są uzasadnione. To tutaj na posadzkę spadają sztućce, naczynia i rozlewają się detergenty oraz inne płyny. Podłoga w kuchni jest też mocno eksploatowana w wyniku intensywnego ruchu i może się nieco zetrzeć, przebarwić i wgnieść. Aby tak się nie stało, posadzka musi być wykonana z odpowiedniego gatunku drewna i profesjonalnie zabezpieczona. W efekcie będzie służyła przez dziesiątki lat, a wykończona w ten sposób przestrzeń będzie przyjemna, ciepła i bezpieczna. Ponadto drewniana podłoga w kuchni ma też inne zalety: pasuje zwrówno do nowoczesnych, jak i rustykalnych stylizacji mebli, nigdy nie wychodzi z mody i tworzy jednolitą powierzchnię bez łatwo brudzących się fug.

Drewniana podłoga w kuchni: rodzaj drewna

Drewno jest trwałe, jednak wśród jego gatunków są bardziej i mniej wytrzymałe rodzaje. – Spośród dostępnych posadzek drewnianych w kuchni najlepiej zastosować parkiet lub deski z litego drewna. Przyklejone do warstwy betonu będą mogły w przyszłości być poddane renowacji czyli cyklinowaniu, które przywróci im dawny blask – tłumaczy Aldona Słapa, brand manager marki Domalux, PPG Deco Polska. – Z rodzimych gatunków drewna w kuchni najlepiej sprawdzają się jesion, dąb i buk, a z egzotycznych, bardziej twardych, lecz także droższych, jatoba, merbau i doussie – uzupełnia Aldona Słapa.

Należy również pamiętać, aby wybierać drewno pierwszego gatunku, o jednolitej barwie i równomiernym usłojeniu, bez sęków. Podczas montażu warto zadbać o lekkie nachylenie podłogi od szafek w kierunku środka kuchni (jeżeli pod meblami pojawi się woda, szybciej ją zauważysz i usuniesz).

Drewniana podłoga w kuchni: zabezpieczenie

Podłoga w kuchni powinna być zabezpieczona przed wilgocią, plamami, uszkodzeniami mechanicznymi i ścieraniem. Takie rygorystyczne wymogi zapewniają jedynie specjalistyczne lakiery o właściwościach przemysłowych. – Trzeba także pamiętać o dodatkowym zabezpieczeniu lakierem elementów przy listwach, samych listew oraz krawędzi. Polakierowana powierzchnia może być eksploatowana po upływie trzech dni, przy czym pełną wytrzymałość mechaniczną powłoka uzyskuje po dziesięciu dniach – tłumaczy Aldona Słapa.

Drewno pokryte lakierem jest odporne na promienie UV, wilgoć i ścieranie, a ewentualne zabrudzenia na jego powierzchni są dużo łatwiejsze do usunięcia. Trwałość powłoki stworzonej za pomocą lakieru wynosi od kilku do kilkunastu lat.

Drewniana podłoga w kuchni: pielęgnacja i konserwacja

Montażu drewnianej podłogi w kuchni nie trzeba się obawiać. Warunkiem jej zastosowania w jadalni jest jedank dobre zabezpieczenie. Zaleca się wykończenie powierzchni lakierem lub olejem ze względu na możliwość kontaktu podłogi z wodą. Utrzymanie posadzki w najlepszej jakości jest co prawda bardziej wymagające i czasochłonne niż w przypadku podłogi z gresu, ale jej zalety są nie do przecenienia. Dzięki drewnianej podłodze będziesz mieć pod stopami ciepłą i miłą powierzchnię, a nie płytki imitujące deski. Co więcej, drewniana podłoga zapewni kuchni elegancję.

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (31)