KuchniaDomowe mieszanki ziołowe. Wyczarujesz idealny smak

Domowe mieszanki ziołowe. Wyczarujesz idealny smak

Domowe mieszanki ziołowe. Wyczarujesz idealny smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.12.2020 13:50

Kojąca melisa, koper włoski, pokrzywa z suszonymi owocami – rośliny od wieków pomagają w walce z różnymi dolegliwościami. A odpowiednie dodatki poprawiające walory smakowe, mogą dodatkowo wspierać działanie całej mieszanki. Jak przyrządzić pyszny, ziołowy napar?

Dziś sięgamy nie tylko po naturalną żywność czy kosmetyki, ale również staramy się unikać suplementów i lekarstw zawierających niepożądane substancje. Dzięki temu fitoterapia przestała być traktowana po macoszemu i zaliczana wyłącznie do medycyny alternatywnej. Jeżeli nie ma medycznych przeciwwskazań, staramy się korzystać z dobrodziejstw natury i chętnie stawiamy na mieszanki ziołowe. Niestety wiele z nich nie ma zachwycającego aromatu, a o smaku nie wspominając. Dlatego do przygotowanego naparu warto dodać coś, co poprawi jej walory smakowe, a nawet barwę. Aby cieszyć się pełnią smaku i dobrej jakości składnikami, nie musisz kupować gotowych mieszanek. Możesz je zrobić samemu. Zobacz, jak to zrobić.

1 / 8

Czarna herbata o smaku wiśni

Obraz
© Unsplash.com

Czarna herbata to bardzo aromatyczna kompozycja o ciemnym naparze i bogatym, wyrazistym smaku. Nie tylko pomaga na trawienie, ale też chroni przed bakteriami. Jeżeli chcesz skomponować mieszankę z dodatkiem kawałków owoców, do sypkiej herbaty dodaj suszone owoce wiśni. Możesz też sięgnąć po suszone owoce porzeczki, truskawki i maliny – wtedy herbata będzie jeszcze bardziej pachnąca i smaczna.

2 / 8

Zielona herbata z cytryną

Obraz
© Unsplash.com

Mówi się, że odpowiednio zaparzona zielona herbata ożywia umysł. Do tego jeszcze może pomóc w obniżeniu cholesterolu i ciśnieniu we krwi. Jeżeli chcesz, by herbata działała pobudzająco, należy parzyć ją do 3 minut, jeżeli odprężająco – do 8 minut. Należy zalać ją wodą o temperaturze od 60 do 80 st. Te same liście można parzyć do 3 razy, a najbardziej wartościowym naparem jest zazwyczaj drugi. Dodanie do herbaty suszonych skórek cytryny zwiększy jej przyswajalność, a do tego wzbogaci smak.

3 / 8

Pokrzywa z gruszką

Obraz
© Unsplash.com

Pokrzywa ma nieoceniony wpływ na zdrowie. Naturalnie oczyszcza organizm, pomaga na zapalenie stawów, a także przyspiesza metabolizm, działa moczopędnie i można ją stosować w przypadku zaburzeń hormonalnych. Jeśli chcemy zniwelować jej cierpki smak, można dodać suszone owoce gruszki. Z kolei owoce dzikiej róży i aronii będą wspierały odporność organizmu.

4 / 8

Melisa ze skórką cytryny

Obraz
© Unsplash.com

Powszechnie znana i ceniona melisa może pomóc w stresowych chwilach. W jej liściach melisy znajduje się olejek eteryczny, w którego skład wchodzą m.in cytronelal i cytryl. Składniki te obniżają próg wrażliwości układu nerwowego, działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, a do tego działają przeciwwirusowo. Jeżeli chcesz wzbogacić smak melisy, dodaj: suszone owoce jabłka, gruszki lub skórki cytryny.

5 / 8

Koper włoski z pomarańczą

Obraz
© Adobe Stock

Herbatka koperkowa ta zmniejsza napięcie mięśni przewodu pokarmowego, a także pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Ma właściwości wiatropędne, łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych, zwłaszcza u niemowląt i dzieci. Aby stworzyć również skuteczną, ale nieco łagodniejszą wersję, skomponuj mieszankę z suszonego kopru włoskiego, suszonych liści melisy oraz pachnących skórek pomarańczy.

6 / 8

Krwawnik pospolity z owocami leśnymi

Obraz
© Unsplash.com

To znany surowiec zielarski, który działa kojąco na jelita. Stymuluje pracę przewodu pokarmowego, działa rozkurczająco, a do tego pomaga w regulacji cyklu menstruacyjnego i łagodzeniu dolegliwości związanych z miesiączką. Jego gorzki posmak złagodzą suszone owoce malin lub poziomki.

7 / 8

Dziurawiec z miodem

Obraz
© Pexels

Powszechnie uważa się, że wyciąg z dziurawca, poprawia samopoczucie i przywraca chęć do działania. Pomaga również łagodzić stany rozdrażnienia i smutku. Jedno jest pewne – będzie smakował jeszcze lepiej, gdy doda się do niego miód. Najlepiej lipowy, gryczany lub akacjowy. Przygotowując napar, dokładnie wymieszaj 100 ml wyciągu z dziurawca i 500 g miodu. Dokładnie wymieszaj i zlej do szczelnego słoika. Przechowuj w ciemnym miejscu i stosuj po łyżki specyfiku 4 razy w ciągu dnia.

8 / 8

Herbatka z liści chmielu

Obraz

Jak się okazuje, chmiel nadaje się nie tylko do warzenia piwa. Jeśli chcesz stworzyć aromatyczną herbatkę, wymieszaj szklankę liści melisy i szklankę szyszek chmielu – pamiętaj, że zioła powinny być sproszkowane. Wymieszaj wszystko i umieść w suchym pojemniku. Zalej 1 łyżkę mieszanki ziołowej i zaparzaj pod przykryciem przez 15 minut. Napar według tej receptury uspokaja i zapewnia zdrowy, krzepiący sen.

Źródło artykułu:WP Dom
kuchniaziołaherbata ziołowa
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)