Dobra ostrzałka do noży. Postaw na najwyższą jakość
Nie ma noża, który się nie tępi, ale dzięki odpowiedniej ostrzałce możesz mieć pewność, że długo pozostanie ostry. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czym i jak ostrzysz swoje noże.
03.08.2020 14:02
Częstotliwość ostrzenia noża zależy przede wszystkim od tego, jak często go używasz. Noże użytku codziennego wymagają delikatnego podostrzenia mniej więcej raz w miesiącu, rzadziej używane ostrza do filetowania czy tasaki możesz natomiast pozostawić bez ostrzenia nawet na kilka miesięcy.
Jak nie ostrzyć noża
Pamiętaj, że nie powinno się ostrzyć jakiegokolwiek noża przy pomocy innych narzędzi niż te specjalnie do tego przeznaczone. Zestawy noży kuchennych wykonanych z wyszukanych materiałów mogą osiągać całkiem sporą cenę, a zniszczenie ich przez nieumiejętne ostrzenie może zaboleć. Dlatego nie warto ryzykować i lepiej pozostawić ostrza w fachowych rękach. Ostrzenie noża o porcelanowy kubek czy inny nóż może wydaje się sprytnym rozwiązaniem, ale najprawdopodobniej przyczyni się do zniszczenia go.
Pamiętaj również, że nie warto przesadzać z ostrzeniem – każdorazowo bowiem dochodzi do starcia wierzchniej warstwy ostrza. Jeśli przy ostrzeniu zbyt mocno będziesz dociskać nóż do ostrzałki lub ostrzenie będzie trwało zbyt długo, krawędź ostrza zbyt mocno się wytrze, a nóż będzie bardziej podatny na uszkodzenia.
Sprawne i szybkie ostrzenie
Najprostszym i zarazem bardzo skutecznym rozwiązaniem jest zainwestowanie w ostrzałkę szczelinową, która przypomina nieco stare maszynki do ostrzenia noży. W obudowie znajduje się szczelina, a w niej dwie nachodzące na siebie płytki tworzące klin. Jego zadaniem jest nie tylko naostrzenie, ale również odpowiednie wyprofilowanie ostrza tak, by było w stanie ciąć bez najmniejszego oporu.
Przed zakupem ostrzałki kółkowej warto zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonano krawędzie ostrzące. W przypadku sprzętu domowego użytku najczęściej spotyka się ostrzałki diamentowe, ceramiczne i te wykonane z węglika wolframu bądź karbidu. Dzięki nim wystarczy zaledwie kilka pociągnięć, by naostrzyć nóż do zadowalającego stopnia.
W nieco wyższej cenie możesz liczyć na ostrzałkę w wersji elektrycznej. Urządzenie daje gwarancję szybkiego i sprawnego naostrzenia noża bez obaw, że krawędź tnąca się zniszczy. Ruchome ściernice gwarantują wysoką jakość ostrzenia praktycznie bez dodatkowego nacisku. Przy zakupie warto sprawdzić, czy dany model można łatwo rozmontować, by wyczyścić i po jakimś czasie wymienić płytki ostrzące.
Nie do każdego rodzaju noża
Ostrzałki szczelinowe, choć bardzo wygodne, mogą mieć problem z naostrzeniem noży o specjalistycznym przeznaczeniu, takich jak chociażby noże do filetowania, wymagające wysokiego szlifu. Krawędź tnąca będzie równie ostra jak w przypadku innych ostrzy, ale będzie sobie nieco gorzej radzić podczas głębokich cięć. Tu zdecydowanie lepiej sprawdzi się profesjonalny kamień ostrzący, który wymaga nieco większych umiejętności w ostrzeniu.