Dla perfekcjonisty. Zrobisz ze zwykłego noża ostrze godne szefa kuchni
Każdy nóż po pewnym czasie się stępi, nawet jeśli większość czasu przeleży w zamknięciu i korzystasz z niego sporadycznie. Dlatego jeśli chcesz zadbać o jego stan, musisz postawić na ostrzenie przy pomocy profesjonalnego sprzętu.
20.12.2019 | aktual.: 20.12.2019 12:54
Zwykła ostrzałka za kilka złotych to za mało, posiadacze profesjonalnych ostrzy potrzebują czegoś specjalnego. Dlatego warto zainwestować w systemy ostrzące, które poradzą sobie z każdego rodzaju nożami – począwszy od tych kuchennych, aż po profesjonalne noże myśliwskie.
Wybór odpowiedniego modelu zależy nie tylko od rodzaju ostrza, ale również możliwości i umiejętności osoby, która nią włada. Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady.
Proste ostrzałki dla każdego
Najprostsze są ostrzałki kółkowe. Może ich używać każdy, niezależnie od stopnia zaawansowania i nawet jeśli po raz pierwszy trzymasz tego typu sprzęt w ręku, od razu wiesz, na czym polega cały proces. Sekret tkwi w dwóch nachodzących na siebie kamieniach ostrzących, tworzących szczelinę, w którą należy włożyć nóż. W zależności od modelu możesz znaleźć ostrzałki z jedną, dwiema, a nawet trzema szczelinami, które różnią się od siebie stopniem ścieralności materiału.
Dla doświadczonych użytkowników
Ostrzałki prętowe są o wiele bardziej skomplikowane w użyciu. O ile w ostrzałce szczelinowej kąt ostrzenia jest podyktowany ułożeniem kamieni i nie ma możliwości błędnego ustawienia noża (chyba że umieści się go grzbietem do góry) to ostrzałki prętowe wymagają więcej precyzji. Samodzielne ustawienie pręta pod odpowiednim kątem może być trudne, jednak z pomocą przychodzą specjalne stelaże.
Wystarczy zamocować pręt w przeznaczonym do tego miejscu, umieścić na stabilnej i płaskiej powierzchni, a następnie przeciągać nożem po pręcie tak, by ostrze było skierowane pionowo ku dołowi. Wystarczy kilka pociągnięć, aby nadać mu odpowiednią ostrość.
Postaw na perfekcyjną ostrość
Zaawansowane systemy ostrzące to doskonałe narzędzia, których zadaniem jest doprowadzić noże do perfekcji. Nawet wyjątkowo stary i stępiony nóż będzie dzięki nim ciąć jak nóż szefa kuchni. Zestawy składają się z kilku kamieni oraz prowadnic ułatwiających ułożenie ostrza. Każdy kamień sprawdzi się na różnych etapach ostrzenia.
Te z niską gradacją to ostatnia deska ratunku dla kompletnie stępionych i źle wyprofilowanych noży, których krawędź tnąca jest wyszczerbiona. Z kolei modele o średniej gradacji najlepiej sprawdzą się do regularnego podostrzenia stępiałego ostrza. Przy używaniu noża codziennie, z tego typu osełki korzysta się średnio raz w miesiącu. Osobną grupę stanowią kamienie o bardzo drobnej ziarnistości, które nadają się do wykańczania szlifu na gładko. Po skończonej pracy można się przejrzeć w krawędzi noża jak w lustrze. Dzięki niebywałej gładkości ostrze kroi wszystkie, nawet najtwardsze produkty prawie bez użycia siły.
Zobacz też: Nowy sezon "Korony królów" w TVP1