Dla perfekcjonisty. Zrobisz ze zwykłego noża ostrze godne szefa kuchni

Każdy nóż po pewnym czasie się stępi, nawet jeśli większość czasu przeleży w zamknięciu i korzystasz z niego sporadycznie. Dlatego jeśli chcesz zadbać o jego stan, musisz postawić na ostrzenie przy pomocy profesjonalnego sprzętu.

Dla perfekcjonisty. Zrobisz ze zwykłego noża ostrze godne szefa kuchni
Źródło zdjęć: © iStock.com

20.12.2019 | aktual.: 20.12.2019 12:54

Zwykła ostrzałka za kilka złotych to za mało, posiadacze profesjonalnych ostrzy potrzebują czegoś specjalnego. Dlatego warto zainwestować w systemy ostrzące, które poradzą sobie z każdego rodzaju nożami – począwszy od tych kuchennych, aż po profesjonalne noże myśliwskie.

Wybór odpowiedniego modelu zależy nie tylko od rodzaju ostrza, ale również możliwości i umiejętności osoby, która nią włada. Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady.

Proste ostrzałki dla każdego

Najprostsze są ostrzałki kółkowe. Może ich używać każdy, niezależnie od stopnia zaawansowania i nawet jeśli po raz pierwszy trzymasz tego typu sprzęt w ręku, od razu wiesz, na czym polega cały proces. Sekret tkwi w dwóch nachodzących na siebie kamieniach ostrzących, tworzących szczelinę, w którą należy włożyć nóż. W zależności od modelu możesz znaleźć ostrzałki z jedną, dwiema, a nawet trzema szczelinami, które różnią się od siebie stopniem ścieralności materiału.

Dla doświadczonych użytkowników

Ostrzałki prętowe są o wiele bardziej skomplikowane w użyciu. O ile w ostrzałce szczelinowej kąt ostrzenia jest podyktowany ułożeniem kamieni i nie ma możliwości błędnego ustawienia noża (chyba że umieści się go grzbietem do góry) to ostrzałki prętowe wymagają więcej precyzji. Samodzielne ustawienie pręta pod odpowiednim kątem może być trudne, jednak z pomocą przychodzą specjalne stelaże.

Wystarczy zamocować pręt w przeznaczonym do tego miejscu, umieścić na stabilnej i płaskiej powierzchni, a następnie przeciągać nożem po pręcie tak, by ostrze było skierowane pionowo ku dołowi. Wystarczy kilka pociągnięć, aby nadać mu odpowiednią ostrość.

Obraz
© iStock.com

Postaw na perfekcyjną ostrość

Zaawansowane systemy ostrzące to doskonałe narzędzia, których zadaniem jest doprowadzić noże do perfekcji. Nawet wyjątkowo stary i stępiony nóż będzie dzięki nim ciąć jak nóż szefa kuchni. Zestawy składają się z kilku kamieni oraz prowadnic ułatwiających ułożenie ostrza. Każdy kamień sprawdzi się na różnych etapach ostrzenia.

Te z niską gradacją to ostatnia deska ratunku dla kompletnie stępionych i źle wyprofilowanych noży, których krawędź tnąca jest wyszczerbiona. Z kolei modele o średniej gradacji najlepiej sprawdzą się do regularnego podostrzenia stępiałego ostrza. Przy używaniu noża codziennie, z tego typu osełki korzysta się średnio raz w miesiącu. Osobną grupę stanowią kamienie o bardzo drobnej ziarnistości, które nadają się do wykańczania szlifu na gładko. Po skończonej pracy można się przejrzeć w krawędzi noża jak w lustrze. Dzięki niebywałej gładkości ostrze kroi wszystkie, nawet najtwardsze produkty prawie bez użycia siły.

Zobacz też: Nowy sezon "Korony królów" w TVP1

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (27)