Czyszczenie kominka przed sezonem grzewczym

Przynajmniej raz do roku trzeba sprawdzić drożność komina i porządnie wyczyścić kominek. Moment przed rozpoczęciem sezonu grzewczego to najlepsza okazja, by wymienić uszczelki w drzwiczkach, wyczyścić szybę kominkową i zgromadzić opał.

Jeśli w kominie osadziła się sadza, popiół lub pozostałości drewna, które spalałeś w poprzednim sezonie grzewczym, możesz być pewny, że podczas przepalania kominka dom zostanie zadymiony. – Przed rozpoczęciem sezonu grzewczego należy wyczyścić komin i sprawdzić jego drożność – mówi Andrzej Kubas z zakładu zduńskiego z Wołczyna.

Czyszczenie kominka przed sezonem grzewczym
Źródło zdjęć: © Brunner

09.01.2017 14:46

Czyszczenie kominka krok po kroku

Następnie trzeba wyczyścić palenisko - służą do tego specjalne przyssawki do odkurzacza. – Warto sprawdzić, czy w palenisku nie ma żadnych pęknięć. Jeżeli są, powinno się je uzupełnić, bo palenisko nie będzie spełniało swojego zadania – sugeruje Andrzej Kubas.

Kolejny element, od którego zależy sprawność kominka, to uszczelki drzwiczek - muszą być szczelne. Tylko wtedy będzie można odpowiednio kontrolować przepływ powietrza do kominka za pomocą przepustnicy.

Jeżeli jesteś złotą rączką, uszczelki możesz wymienić samodzielnie. Te stosowane w kominkach są wykonane z włókna szklanego. Podczas użytkowania materiał ten może się wykruszać albo stwardnieć i drzwiczki przestaną się domykać. W kominkach kaflowych przed sezonem grzewczym trzeba z kolei uzupełnić fugi, jeśli się wykruszyły.

Uszkodzona szyba kominkowa

Jeśli szyba kominkowa jest uszkodzona lub pękła, należy ją koniecznie wymienić. - Najczęściej są to uszkodzenia mechaniczne, ponieważ od wysokiej temperatury nowoczesne szyby nie pękają - zapewnia Andrzej Kubas.

Żeby doczyścić szybę kominkową, warto użyć specjalnych preparatów do czyszczenia, a na koniec wypolerować ją papierowymi ręcznikami.

Wybór drewna do kominka

Kolejny ważny element przygotowań do rozpoczęcia sezonu grzewczego to zgromadzenie opału. Największą szkodę przynosi kominkowi palenie mokrym drewnem - właściwie przygotowane powinno mieć nie więcej niż 20 proc. wilgotności.

Warto kupować drewno już wiosną, po zakończeniu sezonu grzewczego, bo jest wówczas najtańsze, a poza tym latem można je wysuszyć na podwórku. Lepiej kupować rozłupane, a nie w klockach, bo takie szybciej schnie, podczas gdy grubsze kawałki mogą zgnić. Na sezon grzewczy potrzebne ci będzie od 6 do 10 kubików drewna, ale wiele zależy od temperatury na zewnątrz i od wielkości pomieszczeń, które będziesz nim ogrzewać.

Ogólnie obowiązująca zasada jest taka, że drewno liściaste jest lepsze (bardziej kaloryczne) od iglastego, z wyjątkiem dębu. Dąb bowiem, szczególnie mokry, podczas spalania wydziela kwasy, które niszczą komorę kominka. – Dlatego do dębiny trzeba dodawać brzozę, żeby ograniczyć to zjawisko – podpowiada Andrzej Kubas. – Odpowiednio wysuszony buk, grab, jesion czy brzoza będą się dobrze paliły.

Autor: Edyta Hanszke
Współpraca: Kubas. Kominki i piece. Zakład zduński

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)